Nudle a salát jsou ideální jídla do horkých dní. Tak proč to nespojit a neudělat si ultra rychlý, lehoučký a chuťově lahodný nudlový salát? Spotřebujete do něj zbytky z lednice.
Ingredience
na 1 porci
  • 1/4 balení uzeného tofu
  • 70 g uvařených fazolí
  • 100 g uvařených nudlí (např. rýžové)
  • 1 batát
  • 1 žebro řapíkatého celeru
  • hrst vlašských ořechů (nejlépe předem namočených)

kari dip:

  • 4 velké lžíce tofunézy nebo rostlinného jogurtu (domácí sojový, kokosový)
  • 1/2-3/4 lžíce sladkého kari (dle chuti)
  • 1 lžička shiromisa
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1-2 lžíce rýžového octa (příp. jablečný ocet nebo citronová šťáva), dle chuti
  • 1 lžíce lahůdkového droždí

Jak připravit vegan těstovinový salát s tofu

  1. Tofu nakrájíme na kostičky a orestujeme (na suché pánvi nebo na oleji).
  2. Batát nakrájíme také na kostičky a dáme napařit na pařáček.
  3. Najemno nakrájíme řapíkatý celer.
  4. V misce smícháme sladké kari koření, lahůdkové droždí, sojovou omáčku, shiromiso, ocet a tofunézu nebo jogurt na hladký dip.
  5. Dip ochutnejte a případně dolaďte dle chuti (měl by být výraznější chuti, bude se míchat s neochucenými ingrediencemi).
  6. Vypneme změklé batáty a necháme je trošku vystydnout.
  7. Vypneme tofu, mělo by být hezky zlatavé a orestované. Necháme ho vystydnout.
  8. V míse smícháme nakrájený celer, uvařené fazole, uvařené nudle, namámané vlašské ořechy, vychladlé batáty, tofu a kari dip.
  9. Vše promícháme, aby se dipem obalily všechny ingredience.
  10. Necháme chvíli odležet a podáváme.

Praktické

  • Kari koření do dipu dávejte postupně. Záleží, jak moc je vaše kari ostré. V našem receptu používáme koření “sladké kari” (není v něm ale cukr). Raději začněte s menším množstvím, vždy můžete přidat.
  • U kari dipu doporučujeme nejdříve smíchat suché ingredience (koření a droždí) a pak postupně přidávat sojovou omáčku a ocet, zamíchat, olej, zamíchat a potom shiromiso a tofunézu nebo jogurt. Vše promíchat, případně promixovat v mixéru, aby se všechny ingredience dobře spojily.
  • Tento salát se dá podávat i studený.

Obměna

  • Místo tofunézy můžete použít i veganskou majonézu nebo rostlinný jogurt (např. Sojade nebo si vyrobte vlastní sójový nebo kokosový).
  • Pokud nemáte rýžový ocet, dá se použít ocet kokosový, jablečný nebo citronová šťáva. Množství volte dle vlastní chuti, zhruba 1-2 lžíce.
  • Vlašské ořechy můžete nejdříve orestovat na suché pánvi. Získají si ještě lepší chuť. Pro změnu můžete použít i jiné ořechy nebo semínka.
  • Pokud nemáte uvařené fazole, můžete je vynechat nebo použít jinou luštěninu, kterou máte uvařenou (třeba cizrnu).
  • Místo tofu se dá použít i tempeh nebo tofu jinak ochucené – marinované, zeleninové nebo s řasou.
  • Do salátu můžete přidat zeleninu dle chuti. Hodí se tam i zelené listy – jako například rukola nebo polníček.
  • Dozdobit salát můžete jarní cibulkou, pažitkou nebo petrželkou.
  • Nudle můžete nahradit i vařenou obilovinou (např. quinoou, kroupami, rýží atp.).

Děti

  • Tento salát je vhodný pro děti od 2 let. Doporučujeme ale ubrat na koření a dochucovadlech.

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. No ono záleží, jestli jste zvyklá vařit a jak jste rychlá, jestli máte suroviny po ruce a vaříte z hlavy, nebo si ten recept musíte pořád pročítat 🙂 já myslím, že bych to zvládla tak za 15-20 minut klidným tempem

  2. Recept mě zaujal už v titulku, ale po přečtení mám otázku: skutečně body 1. – 9. postupu zvládne jedna osoba do 10ti minut? Já bych to nedala. Nebo je tím myšleno jen výsledné smíchání všech již hotových ingrediencí?

    • Dala, zkuste to ? Jakmile získáte trochu praxe v kuchyni, je to naše vaření velmi snadné a rychlé, zvlášť, když vám zbydou těstoviny, fazole apod.a děláte čerstvou jen zeleninu. Než se napaří a tofu orestuje, máte dip hotový a pak to skutečně jen smícháte.

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkové jahodové knedlíky
Další článekPoužíváte klasické kondomy? Odteď už možná chtít nebudete!