Také máte úrodu domácích rajčátek, případně i paprik a nevíte co s nimi? Pak zkuste tuto luxusní italskou krémovou omáčku. Díky jednoduchému triku použitému v receptu budou takto upravená rajčátka pro nás mnohem lépe stravitelná.

Ingredience
2 porce
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek velký česneku
  • 1 lžíce oleje
  • chilli koření
  • 0,5 lžičky italských nebo pizza sušených bylinek
  • 1,5 lžíce balzamiko octa
  • 6 cherry rajčátek
  • špagety (zde z černé rýže)
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • sůl

Jak připravit Italská špagety s rajčatovou omáčkou

  1. Uvaříme si dle návodu špagety nebo penne těstoviny.
  2. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek a posolíme.
  3. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a přidáme k cibulce.
  4. Okořeníme chilli a bylinkami a necháme mírně restovat.
  5. Po 3 minutách zalijeme balzamikem, přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném plameni.
  6. Kontrolujeme, aby se rajčata nezačala připalovat a případně přilijeme trochu vody.
  7. Jakmile jsou rajčata měkká, sundáme slupky a ty vyhodíme (viz článek Jak zdravě zařadit rajčata, papriky a lilky do stravy. Inspirujte se našimi předky!).
  8. Celý obsah hrnce nalijeme do mixéru, přidáme 2 lžíce smetany a rozmixujeme na hladkou omáčku.
  9. Ochutnáme, případně můžeme dochutit umeoctem nebo sojovou omáčkou.
  10. Omáčkou zalijeme těstoviny, ozdobíme petrželkou a čerstvým oregánem a podáváme třeba s uzeným tofu.

Praktické

  • Pokud by po rozmixování byla omáčka moc hustá, zředíme ji trochou rostlinného mléka, případně vývarem/vodou. Pokud byste ji náhodou moc zředili, dejte ji zpět do hrnce, zalijte v trošce vody rozmíchaným škrobem a nechejte na mírném plameni zhoustnout.
  • Pro kompletní talíř podávejte i s bílkovinou. Hodí se uzené tofu nebo tempeh, anebo do omáčky vmíchat uvařenou luštěninu (fazole, cizrna).
  • Omáčku můžete použít i jako dip například k namáčení tofu, krekrů, placiček, karbanátků aj., hustší omáčku i jako náplň do palačinek, jako dresink na salát, řidší jako polévku aj.
  • V případě bezlepkové diety použijte bezlepkové těstoviny (kukuřičné, rýžové, luštěninové aj.).

Obměna

  • Místo klasické rostlinné smetany se dá použít i kokosové mléko. Vytvoří zajímavou kombinaci chutí.
  • Pokud vám doma zbyla i nějaká červená paprika, přidejte ji k rajčátkům. Nezapomeňte ale pak sloupnout slupku, která je pro nás nestravitelná (proč?).

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale uberte na dochucovadlech a oleji.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Začít se dá vždycky (Hanka)

Hanka: Jsem na konci kurzu Hubneme do plavek. Chci...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

3 kg dole a už mě nebolí klouby (Hana)

Hana: Dnes jsem v 11. dni kurzu Hubneme do...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečená zeleninová polévka
Další článekKdy nám celozrnné potraviny škodí?