Také máte úrodu domácích rajčátek, případně i paprik a nevíte co s nimi? Pak zkuste tuto luxusní italskou krémovou omáčku. Díky jednoduchému triku použitému v receptu budou takto upravená rajčátka pro nás mnohem lépe stravitelná.

Ingredience
2 porce
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek velký česneku
  • 1 lžíce oleje
  • chilli koření
  • 0,5 lžičky italských nebo pizza sušených bylinek
  • 1,5 lžíce balzamiko octa
  • 6 cherry rajčátek
  • špagety (zde z černé rýže)
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • sůl

Jak připravit Italská špagety s rajčatovou omáčkou

  1. Uvaříme si dle návodu špagety nebo penne těstoviny.
  2. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek a posolíme.
  3. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a přidáme k cibulce.
  4. Okořeníme chilli a bylinkami a necháme mírně restovat.
  5. Po 3 minutách zalijeme balzamikem, přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném plameni.
  6. Kontrolujeme, aby se rajčata nezačala připalovat a případně přilijeme trochu vody.
  7. Jakmile jsou rajčata měkká, sundáme slupky a ty vyhodíme (viz článek Jak zdravě zařadit rajčata, papriky a lilky do stravy. Inspirujte se našimi předky!).
  8. Celý obsah hrnce nalijeme do mixéru, přidáme 2 lžíce smetany a rozmixujeme na hladkou omáčku.
  9. Ochutnáme, případně můžeme dochutit umeoctem nebo sojovou omáčkou.
  10. Omáčkou zalijeme těstoviny, ozdobíme petrželkou a čerstvým oregánem a podáváme třeba s uzeným tofu.

Praktické

  • Pokud by po rozmixování byla omáčka moc hustá, zředíme ji trochou rostlinného mléka, případně vývarem/vodou. Pokud byste ji náhodou moc zředili, dejte ji zpět do hrnce, zalijte v trošce vody rozmíchaným škrobem a nechejte na mírném plameni zhoustnout.
  • Pro kompletní talíř podávejte i s bílkovinou. Hodí se uzené tofu nebo tempeh, anebo do omáčky vmíchat uvařenou luštěninu (fazole, cizrna).
  • Omáčku můžete použít i jako dip například k namáčení tofu, krekrů, placiček, karbanátků aj., hustší omáčku i jako náplň do palačinek, jako dresink na salát, řidší jako polévku aj.
  • V případě bezlepkové diety použijte bezlepkové těstoviny (kukuřičné, rýžové, luštěninové aj.).

Obměna

  • Místo klasické rostlinné smetany se dá použít i kokosové mléko. Vytvoří zajímavou kombinaci chutí.
  • Pokud vám doma zbyla i nějaká červená paprika, přidejte ji k rajčátkům. Nezapomeňte ale pak sloupnout slupku, která je pro nás nestravitelná (proč?).

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale uberte na dochucovadlech a oleji.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek5 tipů, v čem dělat kvašenou zeleninu a jak vybrat tu pravou nádobu
Další článekKdy nám celozrnné potraviny škodí?