Také máte úrodu domácích rajčátek, případně i paprik a nevíte co s nimi? Pak zkuste tuto luxusní italskou krémovou omáčku. Díky jednoduchému triku použitému v receptu budou takto upravená rajčátka pro nás mnohem lépe stravitelná.
Ingredience
2 porce
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek velký česneku
  • 1 lžíce oleje
  • chilli koření
  • 0,5 lžičky italských nebo pizza sušených bylinek
  • 1,5 lžíce balzamiko octa
  • 6 cherry rajčátek
  • špagety (zde z černé rýže)
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • sůl

Jak připravit Italská špagety s rajčatovou omáčkou

  1. Uvaříme si dle návodu špagety nebo penne těstoviny.
  2. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek a posolíme.
  3. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a přidáme k cibulce.
  4. Okořeníme chilli a bylinkami a necháme mírně restovat.
  5. Po 3 minutách zalijeme balzamikem, přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném plameni.
  6. Kontrolujeme, aby se rajčata nezačala připalovat a případně přilijeme trochu vody.
  7. Jakmile jsou rajčata měkká, sundáme slupky a ty vyhodíme (viz článek Jak zdravě zařadit rajčata, papriky a lilky do stravy. Inspirujte se našimi předky!).
  8. Celý obsah hrnce nalijeme do mixéru, přidáme 2 lžíce smetany a rozmixujeme na hladkou omáčku.
  9. Ochutnáme, případně můžeme dochutit umeoctem nebo sojovou omáčkou.
  10. Omáčkou zalijeme těstoviny, ozdobíme petrželkou a čerstvým oregánem a podáváme třeba s uzeným tofu.

Praktické

  • Pokud by po rozmixování byla omáčka moc hustá, zředíme ji trochou rostlinného mléka, případně vývarem/vodou. Pokud byste ji náhodou moc zředili, dejte ji zpět do hrnce, zalijte v trošce vody rozmíchaným škrobem a nechejte na mírném plameni zhoustnout.
  • Pro kompletní talíř podávejte i s bílkovinou. Hodí se uzené tofu nebo tempeh, anebo do omáčky vmíchat uvařenou luštěninu (fazole, cizrna).
  • Omáčku můžete použít i jako dip například k namáčení tofu, krekrů, placiček, karbanátků aj., hustší omáčku i jako náplň do palačinek, jako dresink na salát, řidší jako polévku aj.
  • V případě bezlepkové diety použijte bezlepkové těstoviny (kukuřičné, rýžové, luštěninové aj.).

Obměna

  • Místo klasické rostlinné smetany se dá použít i kokosové mléko. Vytvoří zajímavou kombinaci chutí.
  • Pokud vám doma zbyla i nějaká červená paprika, přidejte ji k rajčátkům. Nezapomeňte ale pak sloupnout slupku, která je pro nás nestravitelná (proč?).

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale uberte na dochucovadlech a oleji.

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek5 tipů, v čem dělat kvašenou zeleninu a jak vybrat tu pravou nádobu
Další článekKdy nám celozrnné potraviny škodí?