Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Spaghetti Alla Vecchia Bettola (Italské špagety v krémové rajčátkové omáčce)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Také máte úrodu domácích rajčátek, případně i paprik a nevíte co s nimi? Pak zkuste tuto luxusní italskou krémovou omáčku. Díky jednoduchému triku použitému v receptu budou takto upravená rajčátka pro nás mnohem lépe stravitelná.

Ingredience
2 porce
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek velký česneku
  • 1 lžíce oleje
  • chilli koření
  • 0,5 lžičky italských nebo pizza sušených bylinek
  • 1,5 lžíce balzamiko octa
  • 6 cherry rajčátek
  • špagety (zde z černé rýže)
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • sůl

Ráda bych také přispěla svým krátkým příběhem, abych možná trochu pomohla těm, kteří mají podobné pocity  jako já, že...

Jak připravit Italská špagety s rajčatovou omáčkou

  1. Uvaříme si dle návodu špagety nebo penne těstoviny.
  2. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek a posolíme.
  3. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a přidáme k cibulce.
  4. Okořeníme chilli a bylinkami a necháme mírně restovat.
  5. Po 3 minutách zalijeme balzamikem, přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném plameni.
  6. Kontrolujeme, aby se rajčata nezačala připalovat a případně přilijeme trochu vody.
  7. Jakmile jsou rajčata měkká, sundáme slupky a ty vyhodíme (viz článek Jak zdravě zařadit rajčata, papriky a lilky do stravy. Inspirujte se našimi předky!).
  8. Celý obsah hrnce nalijeme do mixéru, přidáme 2 lžíce smetany a rozmixujeme na hladkou omáčku.
  9. Ochutnáme, případně můžeme dochutit umeoctem nebo sojovou omáčkou.
  10. Omáčkou zalijeme těstoviny, ozdobíme petrželkou a čerstvým oregánem a podáváme třeba s uzeným tofu.

Praktické

  • Pokud by po rozmixování byla omáčka moc hustá, zředíme ji trochou rostlinného mléka, případně vývarem/vodou. Pokud byste ji náhodou moc zředili, dejte ji zpět do hrnce, zalijte v trošce vody rozmíchaným škrobem a nechejte na mírném plameni zhoustnout.
  • Pro kompletní talíř podávejte i s bílkovinou. Hodí se uzené tofu nebo tempeh, anebo do omáčky vmíchat uvařenou luštěninu (fazole, cizrna).
  • Omáčku můžete použít i jako dip například k namáčení tofu, krekrů, placiček, karbanátků aj., hustší omáčku i jako náplň do palačinek, jako dresink na salát, řidší jako polévku aj.
  • V případě bezlepkové diety použijte bezlepkové těstoviny (kukuřičné, rýžové, luštěninové aj.).

Obměna

  • Místo klasické rostlinné smetany se dá použít i kokosové mléko. Vytvoří zajímavou kombinaci chutí.
  • Pokud vám doma zbyla i nějaká červená paprika, přidejte ji k rajčátkům. Nezapomeňte ale pak sloupnout slupku, která je pro nás nestravitelná (proč?).

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale uberte na dochucovadlech a oleji.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.

Spaghetti cacio e pepe jinak

Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, ...

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.