Výborné slané bezlepkové pohoštění na oslavy a párty nebo alternativa chleba na svačinu. Stačí namazat pomazánkou a přidat zeleninu.

Ingredience
na 1 plech
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/3 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli
  • kmín

Jak připravit kmínové bezlepkové krekry

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Mouku nasypeme do mísy a přidáme sůl, olej a vodu.
  3. Vše zamícháme a pomocí rukou vytvoříme tužší kuličku těsta (pokud by se lepila nebo byla řídká, přidáváme mouku až do doby, než dosáhneme hutného těsta).
  4. Mezi dvěma pečícími papíry vyválíme z těsta plát.
  5. Posypeme ho kmínem a ještě pomocí válečku kmín do těsta zatlačíme.
  6. Rádýlkem nebo nožem nařežeme krekry (nebo použijeme vykrajovátka).
  7. Pečeme cca 10-15 minut.
  8. Necháme vychladnout a skladujeme v uzavřené dóze.

Praktické

  • Pohankovou mouku si můžete vytvořit i doma. Stačí nasypat pohanku lámanku nebo kroupy do výkonného blenderu a rozmixovat na mouku.
  • Krekry můžete podávat na svačinku nebo jako slané občerstvení namazané pomazánkou, k namáčení s dipem, jako sendvič nebo jen tak.
  • Vyválené těsto můžete také rádýlkem nakrájet na tyčinky nebo rukou vyválet na hady a upéct si „hospodské“ slané tyčinky.
  • Tyto krekry můžete připravit i ve sladké variantě. Snižte množství soli na špetku, vynechejte kmín a přidejte sladké koření dle chuti (skořice, perníkové koření, vanilka, kakao aj.) a sirup nebo slad.

Obměna

  • Krekry můžete udělat z jakékoliv mouky, kterou máte doma. Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, použijte klidně celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou.
  • Místo kmínu můžete krekry posypat solí nebo semínky (např. sezam).
  • Do těsta na krekry můžete přidat i různé koření nebo směsi jako např. italské bylinky, kari, pizza koření, grilovací koření, chlebové koření nebo ho ochutit nadrobno krájenými olivami, najemno strouhaným uzeným tofu/tempehem nebo sušenými rajčaty.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku. Pokud jsou děti zvyklé na pečivo a sušenky, je možné podávat i dříve.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí „hamburger“
Další článekDýňový koláč – Pumpkin pie