Výborné slané bezlepkové pohoštění na oslavy a párty nebo alternativa chleba na svačinu. Stačí namazat pomazánkou a přidat zeleninu.

Ingredience
na 1 plech
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/3 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli
  • kmín

Jak připravit kmínové bezlepkové krekry

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Mouku nasypeme do mísy a přidáme sůl, olej a vodu.
  3. Vše zamícháme a pomocí rukou vytvoříme tužší kuličku těsta (pokud by se lepila nebo byla řídká, přidáváme mouku až do doby, než dosáhneme hutného těsta).
  4. Mezi dvěma pečícími papíry vyválíme z těsta plát.
  5. Posypeme ho kmínem a ještě pomocí válečku kmín do těsta zatlačíme.
  6. Rádýlkem nebo nožem nařežeme krekry (nebo použijeme vykrajovátka).
  7. Pečeme cca 10-15 minut.
  8. Necháme vychladnout a skladujeme v uzavřené dóze.

Praktické

  • Pohankovou mouku si můžete vytvořit i doma. Stačí nasypat pohanku lámanku nebo kroupy do výkonného blenderu a rozmixovat na mouku.
  • Krekry můžete podávat na svačinku nebo jako slané občerstvení namazané pomazánkou, k namáčení s dipem, jako sendvič nebo jen tak.
  • Vyválené těsto můžete také rádýlkem nakrájet na tyčinky nebo rukou vyválet na hady a upéct si „hospodské“ slané tyčinky.
  • Tyto krekry můžete připravit i ve sladké variantě. Snižte množství soli na špetku, vynechejte kmín a přidejte sladké koření dle chuti (skořice, perníkové koření, vanilka, kakao aj.) a sirup nebo slad.

Obměna

  • Krekry můžete udělat z jakékoliv mouky, kterou máte doma. Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, použijte klidně celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou.
  • Místo kmínu můžete krekry posypat solí nebo semínky (např. sezam).
  • Do těsta na krekry můžete přidat i různé koření nebo směsi jako např. italské bylinky, kari, pizza koření, grilovací koření, chlebové koření nebo ho ochutit nadrobno krájenými olivami, najemno strouhaným uzeným tofu/tempehem nebo sušenými rajčaty.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku. Pokud jsou děti zvyklé na pečivo a sušenky, je možné podávat i dříve.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...
  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí „hamburger“
Další článekDýňový koláč – Pumpkin pie