Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Kmínové bezlepkové krekry

Uvařeno
bez lepku

Výborné slané bezlepkové pohoštění na oslavy a párty nebo alternativa chleba na svačinu. Stačí namazat pomazánkou a přidat zeleninu.

Ingredience
na 1 plech
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/3 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli
  • kmín

Vyrostla jsem na mase, mléku, vejcích. Časem mě dohnaly zdravotní problémy a v práci jsem vyhořela. Následoval rok, k...

Jak připravit kmínové bezlepkové krekry

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Mouku nasypeme do mísy a přidáme sůl, olej a vodu.
  3. Vše zamícháme a pomocí rukou vytvoříme tužší kuličku těsta (pokud by se lepila nebo byla řídká, přidáváme mouku až do doby, než dosáhneme hutného těsta).
  4. Mezi dvěma pečícími papíry vyválíme z těsta plát.
  5. Posypeme ho kmínem a ještě pomocí válečku kmín do těsta zatlačíme.
  6. Rádýlkem nebo nožem nařežeme krekry (nebo použijeme vykrajovátka).
  7. Pečeme cca 10-15 minut.
  8. Necháme vychladnout a skladujeme v uzavřené dóze.

Praktické

  • Pohankovou mouku si můžete vytvořit i doma. Stačí nasypat pohanku lámanku nebo kroupy do výkonného blenderu a rozmixovat na mouku.
  • Krekry můžete podávat na svačinku nebo jako slané občerstvení namazané pomazánkou, k namáčení s dipem, jako sendvič nebo jen tak.
  • Vyválené těsto můžete také rádýlkem nakrájet na tyčinky nebo rukou vyválet na hady a upéct si “hospodské” slané tyčinky.
  • Tyto krekry můžete připravit i ve sladké variantě. Snižte množství soli na špetku, vynechejte kmín a přidejte sladké koření dle chuti (skořice, perníkové koření, vanilka, kakao aj.) a sirup nebo slad.

Obměna

  • Krekry můžete udělat z jakékoliv mouky, kterou máte doma. Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, použijte klidně celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou.
  • Místo kmínu můžete krekry posypat solí nebo semínky (např. sezam).
  • Do těsta na krekry můžete přidat i různé koření nebo směsi jako např. italské bylinky, kari, pizza koření, grilovací koření, chlebové koření nebo ho ochutit nadrobno krájenými olivami, najemno strouhaným uzeným tofu/tempehem nebo sušenými rajčaty.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku. Pokud jsou děti zvyklé na pečivo a sušenky, je možné podávat i dříve.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kateřina
5. 9. 2021

Jen bych řekla, že na ilustrační fotografii není použita pohanková mouka. vypadají dost světle

Může být olivový olej lisovaný za studena? Nevadí mu zahřívání na takovou teplotu? Děkuji :)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tofu kostky v křupavé krustičce

Chybí vám něco křupavého, ale chcete, aby to bylo i zdravé? Tato slaná křupavá dobrota se hodí jak k hlavnímu jídlu, tak i jen tak, jako zdravá svačinka, t...