Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Kmínové bezlepkové krekry

Uvařeno
bez lepku

Výborné slané bezlepkové pohoštění na oslavy a párty nebo alternativa chleba na svačinu. Stačí namazat pomazánkou a přidat zeleninu.

Ingredience
na 1 plech
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/3 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli
  • kmín

Díky správné výživě jsem se dostala z makulární degenerace a jako bonus se mi zlepšil ...

Jak připravit kmínové bezlepkové krekry

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Mouku nasypeme do mísy a přidáme sůl, olej a vodu.
  3. Vše zamícháme a pomocí rukou vytvoříme tužší kuličku těsta (pokud by se lepila nebo byla řídká, přidáváme mouku až do doby, než dosáhneme hutného těsta).
  4. Mezi dvěma pečícími papíry vyválíme z těsta plát.
  5. Posypeme ho kmínem a ještě pomocí válečku kmín do těsta zatlačíme.
  6. Rádýlkem nebo nožem nařežeme krekry (nebo použijeme vykrajovátka).
  7. Pečeme cca 10-15 minut.
  8. Necháme vychladnout a skladujeme v uzavřené dóze.

Praktické

  • Pohankovou mouku si můžete vytvořit i doma. Stačí nasypat pohanku lámanku nebo kroupy do výkonného blenderu a rozmixovat na mouku.
  • Krekry můžete podávat na svačinku nebo jako slané občerstvení namazané pomazánkou, k namáčení s dipem, jako sendvič nebo jen tak.
  • Vyválené těsto můžete také rádýlkem nakrájet na tyčinky nebo rukou vyválet na hady a upéct si “hospodské” slané tyčinky.
  • Tyto krekry můžete připravit i ve sladké variantě. Snižte množství soli na špetku, vynechejte kmín a přidejte sladké koření dle chuti (skořice, perníkové koření, vanilka, kakao aj.) a sirup nebo slad.

Obměna

  • Krekry můžete udělat z jakékoliv mouky, kterou máte doma. Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, použijte klidně celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou.
  • Místo kmínu můžete krekry posypat solí nebo semínky (např. sezam).
  • Do těsta na krekry můžete přidat i různé koření nebo směsi jako např. italské bylinky, kari, pizza koření, grilovací koření, chlebové koření nebo ho ochutit nadrobno krájenými olivami, najemno strouhaným uzeným tofu/tempehem nebo sušenými rajčaty.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku. Pokud jsou děti zvyklé na pečivo a sušenky, je možné podávat i dříve.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
18. 5. 2023

Mnam ♥️

Tohle by si zasloužilo štítek bez vajec bez mléka a hit, pokud by se použil rýžový olej. Moc c díky za recept, zítra zkusíme!

Ukázat další komentáře