Lehký oběd nebo večeře v podobě pečeného plněného batátu.

Ingredience
1-2 porce
  • 1 větší batát
  • uvařená hnědá nebo červená čočka
  • 1 lžíce oleje
  • kadeřávek
  • 1 cibule
  • černý sezam
  • na ozdobu: rostlinný jogurt nebo smetana (není nutné, např. kokosový), dýňový olej
  • k dochucení: sůl, sojová omáčka, umeocet

Jak připravit plněný batát

  1. Batát na několika místech propícháme vidličkou.
  2. Zabalíme ho do pečícího papíru a pak do alobalu (zamezíme přímému styku hliníku a potraviny).
  3. Pečeme doměkka 60-80 minut na 200°C.
  4. Na oleji osmažíme dozlatova cibulku s větší špetkou soli.
  5. Přidáme čočku a nakrájený kadeřávek a vše orestujeme.
  6. Dochutíme sojovou omáčkou a umeoctem (výborná je i ochucená kokosovým mlékem/smetanou nebo tahini, kdo má rád).
  7. Měkký batát podélně rozkrojíme na dvě poloviny.
  8. Naplníme směsí čočky, ozdobíme jogurtem nebo smetanou, dýňovým olejem, posypeme sezamem, případně i jarní cibulkou.
  9. Podáváme.

Praktické

  • Takto plněný batát se hodí jako lehká večeře, anebo spolu s jáhlovou kaší jako hlavní chod.
  • Batát se dá naplnit i jinou směsí – např. tempehovou, anebo amarantovou, která se dá použít i na dýně či cukety atp.

Obměna

  • Kadeřávek můžete vynechat a místo něj použít kapustu, mrkev – jakoukoliv jinou zeleninu, kterou máte rádi.
  • Výborná je čočka vařená na způsob kari – přidejte k ní kari pastu a kokosové mléko.
  • Čočku můžete dochutit také tahini.
  • Místo hnědé čočky lze použít červenou, žlutou nebo třeba mungo.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 3 let.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmažená rýže s chilli papričkou a petrželkou
Další článekCo opravdu potřebujete mít v kuchyni