- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 2 topinambury
- špetka kajenského pepře
- 0,5 – 1 lžička mleté papriky
- 0,5 lžičky sušeného tymiánu
- 0,5 – 1 lžička mahá koření
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- 100 g uvařených velkých fazolí
- 1 lžička umeocta
- 1 lžička rýžového nebo kokosového octa
- vývar z fazolí na podlití
- trošku škrobu na zahuštění + trošku studené vody
- 1 lžička rajčatové pasty
- hrst mangoldu (špenátu)
- sůl
Jak připravit fazole po kovbojsku
- Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na oleji s vetší špetkou soli.
- Jakmile je zlatavá, přidáme na kostičky nakrájené topinambury, všechno koření (pepř, paprika, tymián, mahá, bobkový list) a fazole.
- Chvilku orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou, aby zelenina byla pokrytá.
- Necháme dusit do změknutí topinambur.
- Přidáme česnek a rajčatovou a ještě 2 minuty dusíme.
- V trošce studené vody si rozmícháme škrob a nalijeme do pánve a necháme prohřát a zahustit.
- Dochutíme octy a vypneme.
- Vmícháme mangold a necháme ještě pod pokličkou zvadnout.
- Zamícháme a podáváme s rýží (v našem případě jasmínová s červenou).
Praktické
- Tyto fazole jsou výborné i podávané s chlebem.
Obměna
- Místo topinamburů můžete použít i batáty nebo cuketu, dýni aj.
- Fazole můžete použít jakékoliv, které máte rádi. My v tomto receptu máme nejraději ty velké máslové – buď ty strakaté nebo bílé.
- Miísto fazolí (anebo i s nimi) je výborný také uzený tempeh nebo tofu.
- Pokud máte, přidejte do receptu i nakrájenou červenou nebo jinou papriku (např. kápii).
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.
Komentáře
Vynikající recept a poměrně rychle hotový, mám radost, že mám další dobrotu 😀
Na vašich receptech se mi líbí, že pokud mám již některé suroviny předvařené (fazole), tak se jedná o rychlou přípravu jídla, navíc je jídlo vydatné, cítím se sytá a zároveň mě nebolí břicho. Tento recept chutnal manželovi více než mně a to běžně, když uvařím jídlo bez masa, tak si na večer objednává hamburger.