Jak ze stravy vytěžit maximum

2

Přirozená a celistvá strava je alfou a omegou. Studie dokazují, že konzumace zpracované stravy s sebou přináší rizika v podobě civilizačních onemocnění. Ale jak na to, abychom ze stravy vytěžili maximum? To vám prozradí souhrn těchto 6 bodů.

1Vybírejte si celistvé přirozené potraviny

Co nejvíce eliminujte nebo úplně omezte zpracované potraviny a aditiva. Vybírejte si co nejpřirozenější potraviny jako je zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, semínka, ořechy, řasy a z nich si připravujte čerstvá jídla. S výběrem vám pomůže návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny.

2Jezte lokálně a sezónně

Že chutná rajče utržené na zahrádce o mnoho lépe než koupené v supermarketu asi nikdo nebude pochybovat. 

  • Lokální sezónní potraviny, které přirozeně dozrály na slunci, jsou šťavnaté, chutné, svěží a voňavé. Místní pěstitelé nabízí totiž jen to, co jim právě dozrálo na polích.
  • Naopak ovoce a zelenina ze zahraničí se sklízí ještě nezralá a dozrává pomocí chemikálií v kamionech po cestě nebo tzv. dozrávárnách. To má vliv nejen na chuť, ale také na obsah živin. Vitamíny, minerály a další živiny se převozem, umělým dozráváním a skladováním extrémně snižují. Navíc většinou dovezené potraviny bývají mnohem více chemicky ošetřované, což může mít negativní dopad na naše zdraví (např. takové jahody způsobují alergie aj.).
  • Krom toho každé roční období je aktivní v našem těle určitý orgán, o který je třeba zvýšeně pečovat a případně ho detoxikovat. Na jaře jsou to játra a žlučník, v létě srdce a tenké střevo, v období babího léta slezina a slinivka, na podzim plíce a tlusté střevo a v zimě ledviny a močový měchýř. Každé roční období má také naše tělo jiné požadavky na stravu – na jaře chceme odlehčit a detoxikovat, v létě potřebujeme osvěžit, na podzim vyrovnat přechod z horkého léta do tuhé zimy a v zimě potřebujeme živiny a zahřát. Příroda to vytvořila skvěle – oba tyto principy sezónní potraviny splňují.

3Vybírejte raději Bio nebo od farmářů

Americké ministerstvo zemědělství zjistilo, že v posledních letech dramaticky rostou hladiny pesticidů a dalších chemických látek v konvenčních potravinách. Problém je tak závažný, že Environmentální pracovní skupina pro životní prostředí (EWG) vytvořila seznam „tuctu špinavých“ druhů ovoce a zeleniny, které obsahují nejvyšší množství reziduí pesticidů. Dokazují to už i studie:

  • U rajčat se snížil podíl vápníku oproti roku 1985 o neuvěřitelných 78 %, u brokolice to bylo o 73 %.
  • Extrémně nízké hodnoty byly zjištěny také u vitaminu C, kde jeho obsah u jablek poklesl o 60 % a u jahod dokonce o 87 %.

Vědecké práce potvrzují, že důvodem nízkého obsahu živin v dnešní zelenině a ovoci je (1):

  • příliš brzké sklízení,
  • uchovávání v chladicích boxech a následně rychlené dozrávání v umělé atmosféře,
  • používání pesticidů, dusičnanů, herbicidů a fungicidů,
  • u zeleniny z ciziny je také důvodem pěstování ve velkých sklenících, kdy některé plodiny ani nepřijdou do kontaktu s půdou, ze které by mohly minerály čerpat.

Pokud tedy můžete, snažte se nakupovat co nejvíce zeleniny a ovoce v BIO kvalitě, od prověřených farmářů, sousedů nebo si je pěstujte sami na zahrádce. Zbytek zeleniny nakupujte v běžných obchodech, ale vyhněte se v supermarketech koupi těch druhů, které obsahují nejvíce pesticidů – ty raději kupujte v BIO kvalitě. Pokud kupujete zeleninu a ovoce v supermarketech, podívejte se na článek, jak je ošetřovat tak, abyste u nich snížili riziko konzumace pesticidů.

4Správně potraviny zpracujte

  • Ořechy a semínka je třeba namáčet, to samé většinu druhů luštěnin a i některé obiloviny. Díky namáčení se eliminují enzymové inhibitory a sníží se množství antinutrientů, zejména kyseliny fytové, která brání správnému vstřebávání živin a minerálů do našeho těla. Krom toho se zvýší i stravitelnost a sníží nadýmání a trávicí potíže, které bývají časté hlavně u luštěnin. Další důležitou úpravou je samotné vaření a kombinování ingrediencí.
  • Některé kombinace jako například ovoce a obiloviny nebo ovoce a luštěniny nejsou vhodné, způsobují trávicí problémy. Jiné jsou naopak velmi důležité – např. kombinace obilovin a luštěnin, díky kterým získáme kompletní bílkoviny.
  • Zdravý talíř by se měl skládat z celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny v různých úpravách (vařená, dušená, trošku syrové, v létě větší množství než v zimě) a pickles. Alespoň 1x denně si dopřejte polévku – buď ráno miso polévku, anebo odpoledne sytější obědovou polévku. Pokud máte potřebu, dejte si na svačinu zdravý dezert.
  • Posledním bodem je konzumace. Je důležité se věnovat pouze jídlu, nesledovat televizi, mobil nebo noviny a dobře žvýkat, protože trávení začíná už v ústech. Nic jiného už to za nás v těle nedožene.

5Pestrost, pestrost, pestrost – ve všem

A tím myslíme jak v surovinách (střídejte různé druhy ovoce a zeleniny, různě barvy a varianty), tak v přípravách (viz Jak vařit a připravovat zeleninu pokaždé jinak), tak při krájení (sirčičky, plátky, kostičky, hranolky, větší kostky, nadrobno, nudličky, způsob „strouhání tužky“, kolečka aj.), konzistencích (občas pečené, jindy omáčka, další den něco hutného, pak zase něco malého smaženého aj.) i chutích (sladká, slaná, kyselá, hořká).

6Studujte, nebo se přihlaste k nám na kurz

Zajímejte se, studujte a vyhledávejte si aktuální informace, sledujte složení potravin, novinky, články, čtěte knihy, zkoušejte nové recepty, experimentujte. Anebo využijte některého z našich online kurzů, ve kterém jsme pro vás vše naservírovali tak, abyste se se zdravou stravou sžili snadno a rychle – tj. připravili jsme pro vás program, který když budete následovat, úspěch vyváženého zdraví, úbytku váhy a pohody je zaručen, a navíc na to nebudete sami – jsme v tom s vámi.

 
To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí
Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...
Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji
Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...
Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly
Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...
Stojí to za to!
Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...
Dáváte mi pocit, že jsem doma
Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...
Zánět močového měchýře je pryč bez ATB
Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...
Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu
Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...
Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech
Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...
Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli
Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...
Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé
Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...
I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě
Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...
Ubývají cm i kg. Stojí to za to!
Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...
Bez vás bych byla ztracená
Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...
Óda na jara a jarní očistu (Marek)
Postit se dá i s radostí a humorem, jak...
Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!
Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...
Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl
Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dobrý den. Proč nejde objednat členství jenom třeba na 1 měsíc, případně 3 nebo 6 měsíců?

    • Dobrý den, Markéto, díky, že jste s námi a líbí se vám, co děláme. Členství v Klubu je roční, protože v rámci členství jsou přístupné všechny materiály – to nejlepší za posledních 6 let existence klubu (web je starý 9 let). Členství v online programech je jediný zdroj příjmu, abychom mohli projekt Jime Jinak bez reklamy a bez vlivu sponzorů či vydavatelů zcela svobodně a bez cenzury provozovat. Na Klub dáváme týden garanci na vrácení peněz, můžete to zkusit bez obav. Klub se dá pořídit i na splátky https://www.jimejinak.cz/clenstvi-na-splatky/ Platí se měsíčně, ale můžete si do košíčku dát víc měsíců najedou a splatit tak třeba 3 nebo 6 měsíců naráz. Jakmile máte splaceno roční členství, máte stejně výhody jako roční členové Klubu – všechny další naše programy jen za 490 Kč bez ohledu na to, zda stojí jeden, dva, tři nebo více tisíc. Pokud se rozhodnete pro roční členství jednou platbou, dostanete od nás měsíc zdarma jako bonus, měsíc v Klubu vás tak vyjde na 231 Kč.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek12 zajímavostí o klasické čočce, které jste ani netušili
Další článekJak se zbavit chrápání jednou provždy – celostní pohled