Jak ze stravy vytěžit maximum

0

Přirozená a celistvá strava je alfou a omegou. Studie dokazují, že konzumace zpracované stravy s sebou přináší rizika v podobě civilizačních onemocnění. Ale jak na to, abychom ze stravy vytěžili maximum? To vám prozradí souhrn těchto 6 bodů.

1Vybírejte si celistvé přirozené potraviny

Co nejvíce eliminujte nebo úplně omezte zpracované potraviny a aditiva. Vybírejte si co nejpřirozenější potraviny jako je zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, semínka, ořechy, řasy a z nich si připravujte čerstvá jídla. S výběrem vám pomůže návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny.

2Jezte lokálně a sezónně

Že chutná rajče utržené na zahrádce o mnoho lépe než koupené v supermarketu asi nikdo nebude pochybovat. 

  • Lokální sezónní potraviny, které přirozeně dozrály na slunci, jsou šťavnaté, chutné, svěží a voňavé. Místní pěstitelé nabízí totiž jen to, co jim právě dozrálo na polích.
  • Naopak ovoce a zelenina ze zahraničí se sklízí ještě nezralá a dozrává pomocí chemikálií v kamionech po cestě nebo tzv. dozrávárnách. To má vliv nejen na chuť, ale také na obsah živin. Vitamíny, minerály a další živiny se převozem, umělým dozráváním a skladováním extrémně snižují. Navíc většinou dovezené potraviny bývají mnohem více chemicky ošetřované, což může mít negativní dopad na naše zdraví (např. takové jahody způsobují alergie aj.).
  • Krom toho každé roční období je aktivní v našem těle určitý orgán, o který je třeba zvýšeně pečovat a případně ho detoxikovat. Na jaře jsou to játra a žlučník, v létě srdce a tenké střevo, v období babího léta slezina a slinivka, na podzim plíce a tlusté střevo a v zimě ledviny a močový měchýř. Každé roční období má také naše tělo jiné požadavky na stravu – na jaře chceme odlehčit a detoxikovat, v létě potřebujeme osvěžit, na podzim vyrovnat přechod z horkého léta do tuhé zimy a v zimě potřebujeme živiny a zahřát. Příroda to vytvořila skvěle – oba tyto principy sezónní potraviny splňují.

3Vybírejte raději Bio nebo od farmářů

Americké ministerstvo zemědělství zjistilo, že v posledních letech dramaticky rostou hladiny pesticidů a dalších chemických látek v konvenčních potravinách. Problém je tak závažný, že Environmentální pracovní skupina pro životní prostředí (EWG) vytvořila seznam “tuctu špinavých” druhů ovoce a zeleniny, které obsahují nejvyšší množství reziduí pesticidů. Dokazují to už i studie:

  • U rajčat se snížil podíl vápníku oproti roku 1985 o neuvěřitelných 78 %, u brokolice to bylo o 73 %.
  • Extrémně nízké hodnoty byly zjištěny také u vitaminu C, kde jeho obsah u jablek poklesl o 60 % a u jahod dokonce o 87 %.

Vědecké práce potvrzují, že důvodem nízkého obsahu živin v dnešní zelenině a ovoci je (1):

  • příliš brzké sklízení,
  • uchovávání v chladicích boxech a následně rychlené dozrávání v umělé atmosféře,
  • používání pesticidů, dusičnanů, herbicidů a fungicidů,
  • u zeleniny z ciziny je také důvodem pěstování ve velkých sklenících, kdy některé plodiny ani nepřijdou do kontaktu s půdou, ze které by mohly minerály čerpat.

Pokud tedy můžete, snažte se nakupovat co nejvíce zeleniny a ovoce v BIO kvalitě, od prověřených farmářů, sousedů nebo si je pěstujte sami na zahrádce. Zbytek zeleniny nakupujte v běžných obchodech, ale vyhněte se v supermarketech koupi těch druhů, které obsahují nejvíce pesticidů – ty raději kupujte v BIO kvalitě. Pokud kupujete zeleninu a ovoce v supermarketech, podívejte se na článek, jak je ošetřovat tak, abyste u nich snížili riziko konzumace pesticidů.

4Správně potraviny zpracujte

  • Ořechy a semínka je třeba namáčet, to samé většinu druhů luštěnin a i některé obiloviny. Díky namáčení se eliminují enzymové inhibitory a sníží se množství antinutrientů, zejména kyseliny fytové, která brání správnému vstřebávání živin a minerálů do našeho těla. Krom toho se zvýší i stravitelnost a sníží nadýmání a trávicí potíže, které bývají časté hlavně u luštěnin. Další důležitou úpravou je samotné vaření a kombinování ingrediencí.
  • Některé kombinace jako například ovoce a obiloviny nebo ovoce a luštěniny nejsou vhodné, způsobují trávicí problémy. Jiné jsou naopak velmi důležité – např. kombinace obilovin a luštěnin, díky kterým získáme kompletní bílkoviny.
  • Zdravý talíř by se měl skládat z celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny v různých úpravách (vařená, dušená, trošku syrové, v létě větší množství než v zimě) a pickles. Alespoň 1x denně si dopřejte polévku – buď ráno miso polévku, anebo odpoledne sytější obědovou polévku. Pokud máte potřebu, dejte si na svačinu zdravý dezert.
  • Posledním bodem je konzumace. Je důležité se věnovat pouze jídlu, nesledovat televizi, mobil nebo noviny a dobře žvýkat, protože trávení začíná už v ústech. Nic jiného už to za nás v těle nedožene.

5Pestrost, pestrost, pestrost – ve všem

A tím myslíme jak v surovinách (střídejte různé druhy ovoce a zeleniny, různě barvy a varianty), tak v přípravách (viz Jak vařit a připravovat zeleninu pokaždé jinak), tak při krájení (sirčičky, plátky, kostičky, hranolky, větší kostky, nadrobno, nudličky, způsob “strouhání tužky”, kolečka aj.), konzistencích (občas pečené, jindy omáčka, další den něco hutného, pak zase něco malého smaženého aj.) i chutích (sladká, slaná, kyselá, hořká).

6Studujte, nebo se přihlaste k nám na kurz

Zajímejte se, studujte a vyhledávejte si aktuální informace, sledujte složení potravin, novinky, články, čtěte knihy, zkoušejte nové recepty, experimentujte. Anebo využijte některého z našich online kurzů, ve kterém jsme pro vás vše naservírovali tak, abyste se se zdravou stravou sžili snadno a rychle – tj. připravili jsme pro vás program, který když budete následovat, úspěch vyváženého zdraví, úbytku váhy a pohody je zaručen, a navíc na to nebudete sami – jsme v tom s vámi.

 
Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila
Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...
Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím
Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...
Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!
Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...
Jsem ráda, že jsem do toho šla!
Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...
Manžel na této stravě cukrovku vyléčil
Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...
Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ
Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...
Hubnutí jde samo
Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...
Recepty v kurzu jsou perfektně připravené
Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...
Hubneme, i když nedržíme dietu
Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...
I můj nastávající se oblizuje až za ušima
Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...
Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!
cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...
Moc děkuji za recepty
Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...
Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce
Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....
Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu
Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...
Jste všichni tak milí, díky za podporu!
Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...
Sladkosti už mi nechutnají
Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek12 zajímavostí o klasické čočce, které jste ani netušili
Další článekPečené křupky z cizrny – milují i ti, kteří jinak cizrnu nejedí