Jana se ptá, k čemu přidat kopřivový špenát. Přidávám tedy pár fotek pro inspiraci, jak s ním naložit.
Kam s ním
Špenát můžeme dát na talíř místo omáčky. Můžeme jej dát jako kondimet, tedy takovou tu třešničku na dort, která nám doplní chybějící barvu nebo chuť. Můžeme z něj mít dip na namáčení pečiva. Můžeme jej použít místo jiné tepelně upravené zeleniny na našem talíři. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Nám chutná moc, takže ho dáváme k vařenému obilí, k pečeným závitkům, k prejtům, ke knedlíkům, přimíchávám ho do zeleniny. Jsem schopná ho dát k čemukoli.
Z čeho ho udělat
V receptech je špenát z kopřiv, ale využít můžeme také medvědí česnek, hluchavky, žabinec, bršlici a další zelené natě, které příroda na jaře nabízí. Chuť doladíme česnekem, pepřem, či jiným oblíbeným kořením, které jsme zvyklí dávat do špenátu. Kyselkavou chuť nám dodá jablečná ocet, přisolíme a přikyselíme umeoctem, zjemnit můžeme rostlinnou smetanou.
Konzistence
Můžeme udělat hlaďoučký krém, kdy pomocí mixéru rozmixujeme úplně dohladka, ale můžeme také nechat nasekané kousky kopřiv a cibuli bez rozmixování. Když necháme bez zahuštění, máme řídkou omáčku nebo klidně polévku.
Moje mamka vždycky dávala do špenátu vajíčko, já tam dávám trochu černé soli a chutná jako od maminky :-).
Luci, to myslíte černou himalájskou sůl?
To je dobrý nápad, Luci!
Evi to je krásný, rovnou článeček…….děkuji moc, určitě to uvítají i další kuchařinky.Fotky jsou nádherné, hernajs, potřebovala bych Tě mít doma, pak bych podle JJ jedla stoprocentně:-) no třeba se taky ještě vypracuju:-)
Rádo se stalo, Jani :-) Zrovna jsme pár fotek posledních jídel měli po ruce, tak jsem je stáhla a nahrála.