Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

K čemu dát kopřivový špenát

Uvařeno

Jana se ptá, k čemu přidat kopřivový špenát. Přidávám tedy pár fotek pro inspiraci, jak s ním naložit.

Změnu jídelníčku jsem podnikla kvůli manželovi, který je diabetik. Jeho stav se po prodělání obyčejné chřipky velmi z...

Kam s ním

Špenát můžeme dát na talíř místo omáčky. Můžeme jej dát jako kondimet, tedy takovou tu třešničku na dort, která nám doplní chybějící barvu nebo chuť. Můžeme z něj mít dip na namáčení pečiva. Můžeme jej použít místo jiné tepelně upravené zeleniny na našem talíři. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Nám chutná moc, takže ho dáváme k vařenému obilí, k pečeným závitkům, k prejtům, ke knedlíkům, přimíchávám ho do zeleniny. Jsem schopná ho dát k čemukoli.

Z čeho ho udělat

V receptech je špenát z kopřiv, ale využít můžeme také medvědí česnek, hluchavky, žabinec, bršlici a další zelené natě, které příroda na jaře nabízí. Chuť doladíme česnekem, pepřem, či jiným oblíbeným kořením, které jsme zvyklí dávat do špenátu. Kyselkavou chuť nám dodá jablečná ocet, přisolíme a přikyselíme umeoctem, zjemnit můžeme rostlinnou smetanou.

Konzistence

Můžeme udělat hlaďoučký krém, kdy pomocí mixéru rozmixujeme úplně dohladka, ale můžeme také nechat nasekané kousky kopřiv a cibuli bez rozmixování. Když necháme bez zahuštění, máme řídkou omáčku nebo klidně polévku.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Moje mamka vždycky dávala do špenátu vajíčko, já tam dávám trochu černé soli a chutná jako od maminky :-).

Evi to je krásný, rovnou článeček…….děkuji moc, určitě to uvítají i další kuchařinky.Fotky jsou nádherné, hernajs, potřebovala bych Tě mít doma, pak bych podle JJ jedla stoprocentně:-) no třeba se taky ještě vypracuju:-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...
31

Sezónní jídelníček: Co jíst v dubnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
13

20 super detox receptů s kopřivou

Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...