Jana se ptá, k čemu přidat kopřivový špenát. Přidávám tedy pár fotek pro inspiraci, jak s ním naložit.

Kam s ním

Špenát můžeme dát na talíř místo omáčky. Můžeme jej dát jako kondimet, tedy takovou tu třešničku na dort, která nám doplní chybějící barvu nebo chuť. Můžeme z něj mít dip na namáčení pečiva. Můžeme jej použít místo jiné tepelně upravené zeleniny na našem talíři. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Nám chutná moc, takže ho dáváme k vařenému obilí, k pečeným závitkům, k prejtům, ke knedlíkům, přimíchávám ho do zeleniny. Jsem schopná ho dát k čemukoli.

Z čeho ho udělat

V receptech je špenát z kopřiv, ale využít můžeme také medvědí česnek, hluchavky, žabinec, bršlici a další zelené natě, které příroda na jaře nabízí. Chuť doladíme česnekem, pepřem, či jiným oblíbeným kořením, které jsme zvyklí dávat do špenátu. Kyselkavou chuť nám dodá jablečná ocet, přisolíme a přikyselíme umeoctem, zjemnit můžeme rostlinnou smetanou.

Konzistence

Můžeme udělat hlaďoučký krém, kdy pomocí mixéru rozmixujeme úplně dohladka, ale můžeme také nechat nasekané kousky kopřiv a cibuli bez rozmixování. Když necháme bez zahuštění, máme řídkou omáčku nebo klidně polévku.

  1. Evi to je krásný, rovnou článeček…….děkuji moc, určitě to uvítají i další kuchařinky.Fotky jsou nádherné, hernajs, potřebovala bych Tě mít doma, pak bych podle JJ jedla stoprocentně:-) no třeba se taky ještě vypracuju:-)

    • Rádo se stalo, Jani :-) Zrovna jsme pár fotek posledních jídel měli po ruce, tak jsem je stáhla a nahrála.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRýžové kváskové koláčky (bezlepkové)
Další článekDanky