Na cesto:
- 1 šálka pšena (jáhly)
- 3/4 šálky jemných ovsených vločiek
- 3/4 šálky pohánkovej múky
- 4 šálky vody
- soľ podľa potreby
Na omáčku:
- 1 biele tofu
- 2 strúčiky cesnaku
- umeocet
Na posypanie:
- 3/4 údeného tofu
- príp. zeler
- olej
Uvaríme pšeno v 4-násobku vody, po 1/2 hodine varu výraznejšie osolíme. Ešte do vriaceho pšena vsypeme ovsené vločky – množstvo je od oka, má to byť nie celkom hustá kaša. Zhustne pri chladnutí. Potom necháme vychladnúť.
Zatiaľ dáme variť asi 1 dl vody so štipkou soli. Keď bublá, namrvíme prstami biele tofu a pridáme cesnak. Necháme variť asi 5 minút. Potom rozmixujeme asi 3/4 tofu s cesnakom a vodou, v ktorej sa varilo. Výrazne ochutíme umeoctom – aby chuť bola podobná bryndzi. Prisypeme zvyšok uvareného tofu a mixujeme už len krátko, aby tam zostali hrudky.
Do vychladnutej zmesi na halušky vmiešame pohánkovú múku. Cesto by malo byť veľmi husté. Potom do vriacej vody vhadzujeme halušky- radšej vačšie, sú potom tvrdšie a chutnejšie. Ihneď po vyplávaní vyberáme a preplachujeme studenou vodou.
Na záver opečieme na troške oleja alebo ofritujeme údené tofu, kto chce aj kúsky zeleru.
Na tanieri možeme pridať kvasenú zeleninu, prípadne namiesto “bryndze” použiť udusenú kyslú kapustu (zelí).
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Tak jsem je dnes také zkoušela :-). Bryndza super, ale halušky jsem zkoušela bezlepkové z rýže a jáhel a bohužel z toho vznikla kaše. Inspirovala jsem se recept od dr. Strnadelové, ale i když jsem neustále zahušťovala, halušky byly moc měkké a při míchání s bryndzou se to celé proměnilo v kaši. Ale všechny tři děti to jedly a po návratu z odpolední procházky chtěli ohřát zbytek, takže to až takový neúspěch nebyl :-). Ještě tomu dávám šanci a příště zkusím dát při vaření rýže a jáhel méně vody.
Snad se vyjádří ještě někdo, ale já myslím, že by stačilo vařit jáhly s vodou v poměru 1:2. Kde není tolik vody, nemusí se tolik zahušťovat, že :).