Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

“Bryndzové halušky”

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

U nás, Slovákov, chýbať nemožu. Pokiaľ ich máte radi, skúste túto verziu – aj keď s tými povodnými veľa spoločných surovín nemajú…

Janě projevila roztroušená skleróza v 19 letech. Kortikoidy musela užívala denně a bolesti očního nervu ji provázely ...

Ingredience

Na cesto:

  • 1 šálka pšena (jáhly)
  • 3/4 šálky jemných ovsených vločiek
  • 3/4 šálky pohánkovej múky
  • 4 šálky vody
  • soľ podľa potreby

Na omáčku:

  • 1 biele tofu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • umeocet

Na posypanie:

  • 3/4 údeného tofu
  • príp. zeler
  • olej
Postup

Uvaríme pšeno v 4-násobku vody, po 1/2 hodine varu výraznejšie osolíme. Ešte do vriaceho pšena vsypeme ovsené vločky – množstvo je od oka, má to byť nie celkom hustá kaša. Zhustne pri chladnutí. Potom necháme vychladnúť.
Zatiaľ dáme variť asi 1 dl vody so štipkou soli. Keď bublá, namrvíme prstami biele tofu a pridáme cesnak. Necháme variť asi 5 minút. Potom rozmixujeme asi 3/4 tofu s cesnakom a vodou, v ktorej sa varilo. Výrazne ochutíme umeoctom – aby chuť bola podobná bryndzi. Prisypeme zvyšok uvareného tofu a mixujeme už len krátko, aby tam zostali hrudky.
Do vychladnutej zmesi na halušky vmiešame pohánkovú múku. Cesto by malo byť veľmi husté. Potom do vriacej vody vhadzujeme halušky- radšej vačšie, sú potom tvrdšie a chutnejšie. Ihneď po vyplávaní vyberáme a preplachujeme studenou vodou.
Na záver opečieme na troške oleja alebo ofritujeme údené tofu, kto chce aj kúsky zeleru.

Praktické rady

Na tanieri možeme pridať kvasenú zeleninu, prípadne namiesto “bryndze” použiť udusenú kyslú kapustu (zelí).

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tak jsem je dnes také zkoušela :-). Bryndza super, ale halušky jsem zkoušela bezlepkové z rýže a jáhel a bohužel z toho vznikla kaše. Inspirovala jsem se recept od dr. Strnadelové, ale i když jsem neustále zahušťovala, halušky byly moc měkké a při míchání s bryndzou se to celé proměnilo v kaši. Ale všechny tři děti to jedly a po návratu z odpolední procházky chtěli ohřát zbytek, takže to až takový neúspěch nebyl :-). Ještě tomu dávám šanci a příště zkusím dát při vaření rýže a jáhel méně vody.

alena.ebba
29. 9. 2014

Snad se vyjádří ještě někdo, ale já myslím, že by stačilo vařit jáhly s vodou v poměru 1:2. Kde není tolik vody, nemusí se tolik zahušťovat, že :).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2
24

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...
6
26

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Cuketové lečo bez vajec

Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak velk...