Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

“Bryndzové halušky”

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

U nás, Slovákov, chýbať nemožu. Pokiaľ ich máte radi, skúste túto verziu – aj keď s tými povodnými veľa spoločných surovín nemajú…

K jedálníčku Jíme Jinak ma priviedly silné bolesti hlavy, k čomu sa postupne pridali aj ťažkosti s pohybovým aparát &...

Ingredience

Na cesto:

  • 1 šálka pšena (jáhly)
  • 3/4 šálky jemných ovsených vločiek
  • 3/4 šálky pohánkovej múky
  • 4 šálky vody
  • soľ podľa potreby

Na omáčku:

  • 1 biele tofu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • umeocet

Na posypanie:

  • 3/4 údeného tofu
  • príp. zeler
  • olej
Postup

Uvaríme pšeno v 4-násobku vody, po 1/2 hodine varu výraznejšie osolíme. Ešte do vriaceho pšena vsypeme ovsené vločky – množstvo je od oka, má to byť nie celkom hustá kaša. Zhustne pri chladnutí. Potom necháme vychladnúť.
Zatiaľ dáme variť asi 1 dl vody so štipkou soli. Keď bublá, namrvíme prstami biele tofu a pridáme cesnak. Necháme variť asi 5 minút. Potom rozmixujeme asi 3/4 tofu s cesnakom a vodou, v ktorej sa varilo. Výrazne ochutíme umeoctom – aby chuť bola podobná bryndzi. Prisypeme zvyšok uvareného tofu a mixujeme už len krátko, aby tam zostali hrudky.
Do vychladnutej zmesi na halušky vmiešame pohánkovú múku. Cesto by malo byť veľmi husté. Potom do vriacej vody vhadzujeme halušky- radšej vačšie, sú potom tvrdšie a chutnejšie. Ihneď po vyplávaní vyberáme a preplachujeme studenou vodou.
Na záver opečieme na troške oleja alebo ofritujeme údené tofu, kto chce aj kúsky zeleru.

Praktické rady

Na tanieri možeme pridať kvasenú zeleninu, prípadne namiesto “bryndze” použiť udusenú kyslú kapustu (zelí).

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
19. 12. 2023

Teda mnam❤️ poučena komentáři, dala jsem poměr jáhly a voda jen 2,5 ku 1, pak jsem rozmixovala vločky a zamíchala do uvařených jáhel a těsto bylo husté dost a tak jsem přidala pohankovou mouku jen trošku a ještě teplé řádně uhnětla a protože těsto bylo fakt tuhé , tak jsem vždycky odebrala množství tak na lžičku a v dlani uválela váleček a z válečku do vroucí vody utrhávala malé kousky jako halušky, krása to byla , nic se mi nerozvařilo, po vypalování jsem je dávala do sita a hned propláchla pod studenou vodou a byly skvělé , “brynza” byla taky skvělá a tu posypku navrch jsem vytunila 😂 na olej jsem dala miniaturní kostičky celeru , smažila jsem trošku dohněda, pak jsem přidala cibuli nadrobno a smažila a pak jsem dala na kousíčky uzený tempeh,no báseň to byla mnam
Měli jsme se zelím kvašeným, nishime – mrkev, květák a čínské zelí , klíčky a ředkvíčka

Tak jsem je dnes také zkoušela :-). Bryndza super, ale halušky jsem zkoušela bezlepkové z rýže a jáhel a bohužel z toho vznikla kaše. Inspirovala jsem se recept od dr. Strnadelové, ale i když jsem neustále zahušťovala, halušky byly moc měkké a při míchání s bryndzou se to celé proměnilo v kaši. Ale všechny tři děti to jedly a po návratu z odpolední procházky chtěli ohřát zbytek, takže to až takový neúspěch nebyl :-). Ještě tomu dávám šanci a příště zkusím dát při vaření rýže a jáhel méně vody.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...
27
32

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...