Rizoto s čirokem a cuketou je lehounké a přesto výživné. Je to rychlovka, která se skvělé hodí na večeři v teplých dnech, kdy chceme být co nejdéle venku a přitom se najíst zdravě a včas.
Ingredience
pro 4 porce

- 4 hrnky vařeného čiroku
- 1 cibule
- 1 menší cuketa
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 3 lžíce vody
- případně 2 lžíce rostlinné smetany na zjemnění
Jak připravit rizoto z cukety a čiroku
- Zeleninu omyjeme a pokrájíme – cibuli na půlměsíčky, cuketu na malé kostičky (i se slupkou) a česnek nasekáme na menší kousky.
- Ve woku rozpálíme olej, vhodíme na něj cibuli se solí, promícháme.
- Přidáme cuketu, česnek, kurkumu a kmín a společně orestujeme.
- Občas promícháme a necháme krásně zezlátnout během cca 10 minut. Pokud je potřeba podlijeme vodou.
- Pak přidáme uvařený čirok, promícháme, necháme prohřát.
- Vypneme a můžeme zjemnit rostlinnou smetanou.
Praktické
- Pokud potřebujete rizoto více dochutit, stačí přidat na závěr sojovou omáčku nebo umeocet.
- Rizoto je rychle hotové, pokud máme obilí už uvařené – když nemáte, sáhněte po bílé rýži nebo quinoe (pro bezlepkovou verzi), bulguru nebo kuskusu, které se vám stihnou uvařit zároveň se zeleninou.
- Pokud vodu nepřidáte, bude rizoto spíše sypké, pokud dáte, bude krémové.
Kombinujeme
- Rizoto můžeme ozdobit klíčky, syrovou zeleninou, kvašenou zeleninou, semínky apod.
- Pokud byste chtěli získat kompletní talíř, přidejte luštěninu, tofu, tempeh apod.
Obměna
- Místo kurkumy a kmínu můžete dát jakékoli koření, které máte rádi, nebo bylinky, které vám voní. Perfektní je s tymiánem nebo s čerstvou bazalkou.
- Vyměnit můžete jak obilí za jiné, které máte po ruce, tak zeleninu podle sezóny. Skvělá je varianta s mangoldem.
Děti
- Rizoto je vhodná pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli a oleje a vynecháme česnek.
Po krátkém tréninku jsem byl inspirován a tak tvořím večeři 😀 Napařená mrkev, uzený tempeh, posypka gomasio. Čirok je velmi zajímavá potravina, zkouším si na to občas vzpomenout. Tento recept už dělám potřetí, ale tentokrát s fotkou. Je to rychlé, jednoduché a chutné, takže 3x pro Jíme Jinak 😀
😋👍😍
Evi děkuji za další nápady s čirokem
Jsem ráda, že se ti líbí, Vlaďko 👍
Toto je moc podareny recept, jako z restaurace😉
Děkujeme Lucie, to nás moc těší 😉😍
Včera jsme měli s opečenými kostičkami tempehu a byli jsme s manželem tímto jídlem tak nadšení, že dnes si dáme repete, tentokrát s rýží a cizrnou 😋
😃😃 Tak to je fajn, že chutná, Marti. V jednoduchosti je krása, že.
Recept mě inspiroval názvem, ale zkombinovala jsem cuketu s mandlovou smetanou, česnekem a citronovou kůrou. Příště zkusím i originál….
Ale čirok jsem musela smichat s rýží, protože se neměl k uvareni. Mám za to, ze jsem kupovala loupany, ale byla tam porad patrna jakasi slupka.
On čirok se asi neloupaný nebo nebroušený ani neprodává, to by nešlo jíst. Ale je celkem tuhý a vaří se 50 minut bez namáčení, já si ho večer namáčím a vařím až druhý den, pak ho mám krásně měkkoučký, já to tak mám radši než když mi chroupe zrno, jak to bývá často v restauracích u jakože italské rýže 😃
Moc dobry recept, cirok nahradil kuskus 😋👍🏼
I inspirace receptem je prima 😊 doma nebyl cirok ani cuketa, zato jahly a dyne to jistily! Zbytek jiz dle receptu a vyborne! 😁
Takže nový recept! 👍