Rizoto s čirokem a cuketou je lehounké a přesto výživné. Je to rychlovka, která se skvělé hodí na večeři v teplých dnech, kdy chceme být co nejdéle venku a přitom se najíst zdravě a včas.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 hrnky vařeného čiroku
  • 1 cibule
  • 1 menší cuketa
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3 lžíce vody
  • případně 2 lžíce rostlinné smetany na zjemnění

Jak připravit rizoto z cukety a čiroku

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme – cibuli na půlměsíčky, cuketu  na malé kostičky (i se slupkou) a česnek nasekáme na menší kousky.
  2. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme na něj cibuli se solí, promícháme.
  3. Přidáme cuketu, česnek, kurkumu a kmín a společně orestujeme.
  4. Občas promícháme a necháme krásně zezlátnout během cca 10 minut. Pokud je potřeba podlijeme vodou.
  5. Pak přidáme uvařený čirok, promícháme, necháme prohřát.
  6. Vypneme a můžeme zjemnit rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Pokud potřebujete rizoto více dochutit, stačí přidat na závěr sojovou omáčku nebo umeocet.
  • Rizoto je rychle hotové, pokud máme obilí už uvařené – když nemáte, sáhněte po bílé rýži nebo quinoe (pro bezlepkovou verzi), bulguru nebo kuskusu, které se vám stihnou uvařit zároveň se zeleninou.
  • Pokud vodu nepřidáte, bude rizoto spíše sypké, pokud dáte, bude krémové.

Kombinujeme

  • Rizoto můžeme ozdobit klíčky, syrovou zeleninou, kvašenou zeleninou, semínky apod.
  • Pokud byste chtěli získat kompletní talíř, přidejte luštěninu, tofu, tempeh apod.

Obměna

  • Místo kurkumy a kmínu můžete dát jakékoli koření, které máte rádi, nebo bylinky, které vám voní. Perfektní je s tymiánem nebo s čerstvou bazalkou.
  • Vyměnit můžete jak obilí za jiné, které máte po ruce, tak zeleninu podle sezóny. Skvělá je varianta s mangoldem.

Děti

  • Rizoto je vhodná pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli a oleje a vynecháme česnek.

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Nádherně jsem si pošmákla a ještě jsem zhubla (Eva)

Eva: Děkuji, Evi, za krásný a velmi výživný rozhovor....

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...
  1. Po krátkém tréninku jsem byl inspirován a tak tvořím večeři 😀 Napařená mrkev, uzený tempeh, posypka gomasio. Čirok je velmi zajímavá potravina, zkouším si na to občas vzpomenout. Tento recept už dělám potřetí, ale tentokrát s fotkou. Je to rychlé, jednoduché a chutné, takže 3x pro Jíme Jinak 😀

  2. Včera jsme měli s opečenými kostičkami tempehu a byli jsme s manželem tímto jídlem tak nadšení, že dnes si dáme repete, tentokrát s rýží a cizrnou 😋

  3. Recept mě inspiroval názvem, ale zkombinovala jsem cuketu s mandlovou smetanou, česnekem a citronovou kůrou. Příště zkusím i originál….
    Ale čirok jsem musela smichat s rýží, protože se neměl k uvareni. Mám za to, ze jsem kupovala loupany, ale byla tam porad patrna jakasi slupka.

    • On čirok se asi neloupaný nebo nebroušený ani neprodává, to by nešlo jíst. Ale je celkem tuhý a vaří se 50 minut bez namáčení, já si ho večer namáčím a vařím až druhý den, pak ho mám krásně měkkoučký, já to tak mám radši než když mi chroupe zrno, jak to bývá často v restauracích u jakože italské rýže 😃

  4. I inspirace receptem je prima 😊 doma nebyl cirok ani cuketa, zato jahly a dyne to jistily! Zbytek jiz dle receptu a vyborne! 😁

  5. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMandlový „sýr“ ricotta
Další článekJak nás na dovolené honila mlsná (4.díl)