Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Cuketové čirokoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Rizoto s čirokem a cuketou je lehounké a přesto výživné. Je to rychlovka, která se skvělé hodí na večeři v teplých dnech, kdy chceme být co nejdéle venku a přitom se najíst zdravě a včas.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 hrnky vařeného čiroku
  • 1 cibule
  • 1 menší cuketa
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3 lžíce vody
  • případně 2 lžíce rostlinné smetany na zjemnění
Jak připravit rizoto z cukety a čiroku
  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme – cibuli na půlměsíčky, cuketu  na malé kostičky (i se slupkou) a česnek nasekáme na menší kousky.
  2. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme na něj cibuli se solí, promícháme.
  3. Přidáme cuketu, česnek, kurkumu a kmín a společně orestujeme.
  4. Občas promícháme a necháme krásně zezlátnout během cca 10 minut. Pokud je potřeba podlijeme vodou.
  5. Pak přidáme uvařený čirok, promícháme, necháme prohřát.
  6. Vypneme a můžeme zjemnit rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Pokud potřebujete rizoto více dochutit, stačí přidat na závěr sojovou omáčku nebo umeocet.
  • Rizoto je rychle hotové, pokud máme obilí už uvařené – když nemáte, sáhněte po bílé rýži nebo quinoe (pro bezlepkovou verzi), bulguru nebo kuskusu, které se vám stihnou uvařit zároveň se zeleninou.
  • Pokud vodu nepřidáte, bude rizoto spíše sypké, pokud dáte, bude krémové.

Kombinujeme

  • Rizoto můžeme ozdobit klíčky, syrovou zeleninou, kvašenou zeleninou, semínky apod.
  • Pokud byste chtěli získat kompletní talíř, přidejte luštěninu, tofu, tempeh apod.

Obměna

  • Místo kurkumy a kmínu můžete dát jakékoli koření, které máte rádi, nebo bylinky, které vám voní. Perfektní je s tymiánem nebo s čerstvou bazalkou.
  • Vyměnit můžete jak obilí za jiné, které máte po ruce, tak zeleninu podle sezóny. Skvělá je varianta s mangoldem.

Děti

  • Rizoto je vhodná pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli a oleje a vynecháme česnek.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tedy uvařit čirok, je asi fakt o dlouhodobém zkoušení trpělivosti 🤕 Měla jsem doma dva balíčky. Poprvé jsem vařila s namáčením přes noc asi dvě hodiny, pak jsem měla namočené 24 hodin – to bylo taky málo, pak den a půl a poslední várku jsem máčela 48 hodin a vařila 45 minut. To už bylo konečně akorát. Mohl by mi někdo prosím poradit jaký kupujete? Já měla tenhle čirok od Danfoodu. Jinak celkově toto jídlo moc dobré 🙂

Kateřina
1. 8. 2022

Vynikající, s bulgurem ( čirok došel )a bez smetany :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!