Rizoto s čirokem a cuketou je lehounké a přesto výživné. Je to rychlovka, která se skvělé hodí na večeři v teplých dnech, kdy chceme být co nejdéle venku a přitom se najíst zdravě a včas.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 hrnky vařeného čiroku
  • 1 cibule
  • 1 menší cuketa
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3 lžíce vody
  • případně 2 lžíce rostlinné smetany na zjemnění

Jak připravit rizoto z cukety a čiroku

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme – cibuli na půlměsíčky, cuketu  na malé kostičky (i se slupkou) a česnek nasekáme na menší kousky.
  2. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme na něj cibuli se solí, promícháme.
  3. Přidáme cuketu, česnek, kurkumu a kmín a společně orestujeme.
  4. Občas promícháme a necháme krásně zezlátnout během cca 10 minut. Pokud je potřeba podlijeme vodou.
  5. Pak přidáme uvařený čirok, promícháme, necháme prohřát.
  6. Vypneme a můžeme zjemnit rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Pokud potřebujete rizoto více dochutit, stačí přidat na závěr sojovou omáčku nebo umeocet.
  • Rizoto je rychle hotové, pokud máme obilí už uvařené – když nemáte, sáhněte po bílé rýži nebo quinoe (pro bezlepkovou verzi), bulguru nebo kuskusu, které se vám stihnou uvařit zároveň se zeleninou.
  • Pokud vodu nepřidáte, bude rizoto spíše sypké, pokud dáte, bude krémové.

Kombinujeme

  • Rizoto můžeme ozdobit klíčky, syrovou zeleninou, kvašenou zeleninou, semínky apod.
  • Pokud byste chtěli získat kompletní talíř, přidejte luštěninu, tofu, tempeh apod.

Obměna

  • Místo kurkumy a kmínu můžete dát jakékoli koření, které máte rádi, nebo bylinky, které vám voní. Perfektní je s tymiánem nebo s čerstvou bazalkou.
  • Vyměnit můžete jak obilí za jiné, které máte po ruce, tak zeleninu podle sezóny. Skvělá je varianta s mangoldem.

Děti

  • Rizoto je vhodná pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli a oleje a vynecháme česnek.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

I přes sníženou funkci štítné žlázy krásných 7 kg dole (Oksana)

Oksana: Zdravím všechny krásky blízké i vzdálené. Holky jde...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Jíst jinak si užívám společně s celou rodinou (Evka)

Evka: Ahoj Evi. Tento kurz som si kúpila pre...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...
  1. Tak dnes moje první jídlo s čirokem a dopadlo moc dobře. Jen mě trochu zarazila barva čiroku a popis na obalu. Má hnědou barvu a na obale je napsáno, že obsahuje lepek. Všude jsem viděla jen bílou verzi s tím , že je čirok bezlepkový. Poradíte mi co jsem si to koupila? Zakoupeno ve zdravé výživě – Bio harmonie, Naše biofarma – český čirok loupaný. Děkuji

    • Zdravím Ivano, to je zvláštní, čirokové zrno je totiž přirozeně bezlepkové. Není tam uvedeno, se může obsahovat stopy lepku?

        • Ivano, děkuji, nedalo mi to a zavolala jsem prodejci a opravdu je to tak, jak jsem si myslela. Čirok jako takový je bezlepkový a tento není výjimkou, ale na obalu je to uvedeno proto, že může obsahovat stopy lepku, resp. může být „kontaminován“ stopami lepku z jiných produktů při sklizni, výrobě a nebo balení.😉

          • Vlaďko, děkuji za odpověď. A už jste se někdy setkala s takto barevným? Já jsem hledala na netu a tam jsem našla krom bílé varianty jen čirok červený, který byl vždy jen součástí krmení pro ptáky…

          • Tyjo, tak to by ale asi měli psát tak, jak se to obvykle píše, že může obsahovat stopy… No, třeba je to pí tvém telefonátu napadne. 😄

  2. Po krátkém tréninku jsem byl inspirován a tak tvořím večeři 😀 Napařená mrkev, uzený tempeh, posypka gomasio. Čirok je velmi zajímavá potravina, zkouším si na to občas vzpomenout. Tento recept už dělám potřetí, ale tentokrát s fotkou. Je to rychlé, jednoduché a chutné, takže 3x pro Jíme Jinak 😀

  3. Včera jsme měli s opečenými kostičkami tempehu a byli jsme s manželem tímto jídlem tak nadšení, že dnes si dáme repete, tentokrát s rýží a cizrnou 😋

  4. Recept mě inspiroval názvem, ale zkombinovala jsem cuketu s mandlovou smetanou, česnekem a citronovou kůrou. Příště zkusím i originál….
    Ale čirok jsem musela smichat s rýží, protože se neměl k uvareni. Mám za to, ze jsem kupovala loupany, ale byla tam porad patrna jakasi slupka.

    • On čirok se asi neloupaný nebo nebroušený ani neprodává, to by nešlo jíst. Ale je celkem tuhý a vaří se 50 minut bez namáčení, já si ho večer namáčím a vařím až druhý den, pak ho mám krásně měkkoučký, já to tak mám radši než když mi chroupe zrno, jak to bývá často v restauracích u jakože italské rýže 😃

  5. I inspirace receptem je prima 😊 doma nebyl cirok ani cuketa, zato jahly a dyne to jistily! Zbytek jiz dle receptu a vyborne! 😁

  6. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMandlový „sýr“ ricotta
Další článekJak nás na dovolené honila mlsná (4.díl)