Rizoto s čirokem a cuketou je lehounké a přesto výživné. Je to rychlovka, která se skvělé hodí na večeři v teplých dnech, kdy chceme být co nejdéle venku a přitom se najíst zdravě a včas.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 hrnky vařeného čiroku
  • 1 cibule
  • 1 menší cuketa
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3 lžíce vody
  • případně 2 lžíce rostlinné smetany na zjemnění

Jak připravit rizoto z cukety a čiroku

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme – cibuli na půlměsíčky, cuketu  na malé kostičky (i se slupkou) a česnek nasekáme na menší kousky.
  2. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme na něj cibuli se solí, promícháme.
  3. Přidáme cuketu, česnek, kurkumu a kmín a společně orestujeme.
  4. Občas promícháme a necháme krásně zezlátnout během cca 10 minut. Pokud je potřeba podlijeme vodou.
  5. Pak přidáme uvařený čirok, promícháme, necháme prohřát.
  6. Vypneme a můžeme zjemnit rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Pokud potřebujete rizoto více dochutit, stačí přidat na závěr sojovou omáčku nebo umeocet.
  • Rizoto je rychle hotové, pokud máme obilí už uvařené – když nemáte, sáhněte po bílé rýži nebo quinoe (pro bezlepkovou verzi), bulguru nebo kuskusu, které se vám stihnou uvařit zároveň se zeleninou.
  • Pokud vodu nepřidáte, bude rizoto spíše sypké, pokud dáte, bude krémové.

Kombinujeme

  • Rizoto můžeme ozdobit klíčky, syrovou zeleninou, kvašenou zeleninou, semínky apod.
  • Pokud byste chtěli získat kompletní talíř, přidejte luštěninu, tofu, tempeh apod.

Obměna

  • Místo kurkumy a kmínu můžete dát jakékoli koření, které máte rádi, nebo bylinky, které vám voní. Perfektní je s tymiánem nebo s čerstvou bazalkou.
  • Vyměnit můžete jak obilí za jiné, které máte po ruce, tak zeleninu podle sezóny. Skvělá je varianta s mangoldem.

Děti

  • Rizoto je vhodná pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli a oleje a vynecháme česnek.

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMandlový „sýr“ ricotta
Další článekJak nás na dovolené honila mlsná (4.díl)