Miluju vánočky. Vánoční výstava byla o tradicích a vánočka jako hrad se tyčila uprostřed staročeského stolu. V rádiu cestou domů byl celý pořad o vánočkách a když jsem přijela k Šárce na návštěvu, dostala jsem ochutnat právě testovanou bezlepkovou verzi vánočky. Nedalo mi to a ochutnávala jsem, kde se dalo. Takže mám srovnání jedné domácí a čtyř koupených vánoček. A tady je mé čistě subjektivní hodnocení a objektivně opsané složení všech testovaných vánoček.

Jaké mají vánočky složení letosvanocka-delta-balena

Tenhle test proběhl už vloni v prosinci, když jsem masírovaná vánočkami úplně všude podlehla vzpomínce na dětství a jednu si objednala ve zdravé výživě. Jenže když přišla, byla maličká, tak jsem ji nechala dětem a nám koupila v pekárně. A pak mi šly do cesty jedna za druhou. Kupované i domácí. Vloni už jsem nestihla opsat z obalů ta šílená složení. V lednu už mi to přišlo neaktuální. Článek jsem tedy nechala v konceptech nedopsaný a teď, při pečení vlastní domácí vánočky, jsem si na něj vzpomněla.

Podívejte se sami, z čeho se dnes vyrábějí vánočky. Tedy vloni. Ale pochybuji, že se to rok od roku lepší. Pokud máte po ruce kupovanou, podívejte se na složení a napište, co je v té vaší. Mě se kupovat žádnou nechce, vloni to naprosto stačilo.

Dřív stačila mouka, vejce, droždí a cukr

Když jsem byla malá, dělala se vánočka z bílé mouky, cukru, vanilkového cukru, vajíčka, mléka, droždí, rozinek a mandlí. Vím to natuty, protože jsem je natolik zbožňovala a ony byly k dostání jen kolem Vánoc, že jsem se je pokoušela péct sama doma už v pubertě. Naučila jsem se ji plést, ale vždycky se mi rozjela. Pomáhala jsem si špejlemi, kterými jsem ji prošpikovala, aby zůstal žádaný tvar. Nevypadala dobře, ale chutnala skvěle.

Vánočky doma dělané

Moje starší kamarádky (osmdesátnice) pamatují, že se u nich vánočka dělala jen z kvásku, žádné droždí. Byl to prý proces na celý den, ale výsledek se naprosto nedá s těmi současnými vůbec srovnávat. Ta práce prý stála rozhodně za to. Kváskové vánočky se naštěstí vrací do módy. I my zkoušíme různé verze lepkových i bezlepkových, kváskových i nekváskových vánoček a recepty postupně doplníme na web. Krom toho, že máme doma zdravější verzi sladkého pečiva a že víme bezpečně, co jsme tam dali a co jíme, má pečení vánočky doma ještě jednou kouzlo – při pečení se provoní celý dům. Ty kupované už mi ani nevoní.

 

Vánočka máslová s rozinkami a mandlemi (Delta, United Bakeries)vanocka-delta-rozkrojena

Složení: pšeničná mouka, voda, cukr, máslo (7%), rozinky (4%), vaječná melanž (vejce, regulátory kyselosti: octan draselný, kyselina mléčná, mléčnan draselný), mandle (3%), droždí, zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, emulgátory: E471, E472e; zahušťovadlo: xanthan; regulátor kyselosti: E341; barvivo: karoteny; vanilkové aroma), citronové aroma, sůl s jódem, ovocna pasta (voda, glukózový sirup, cukr, jablečná dřeň, kyselina citronová; modifikovaný bramborový škrob: E1414; citronové aroma, konzervant: sor ban dreselný), vanilkové aroma.

Hodnocení: Lehounké těsto, že by člověk potřeboval sníst půl vánočky, aby uspokojil pocit, že měl v ústech trochu vánočky. Nebyla dobrá ani špatná, trochu jsem měla pocit, že je z ní ta chemie cítit. Jen jsem kus snědla, nafouklo se mi břicho, bylo mi po ní hned těžko. Nafouklé břicho a plynatost byly odměnou za mlsání téhle hezky vypadající vánočky.

Vánočka máslová z místní pekárnyvanoca-pekarna

Složení: Prodává se bez obalu a tudíž složení nebylo zcela známé. Paní prodavačka šla pohledat a přišla s tím, že ve vánočce je jenom pšeničná mouka, cukr, droždí, mléko, vejce, rostlinný tuk, máslo, rozinky, mandle a „pak nějaké zlepšovací přípravky, konzervanty a aromata.

Hodnocení: Vypadala nejlépe ze všech. Samá mandle a rozinka, leskla se na povrchu. Velmi dobře chutnala, nedalo se zůstat u jednoho plátku, ale nafouklé břicho a pálení žáhy nastoupily během půl hodiny po snědení.

Vánočka tuková se žmolenkou (Tesco)vanocka-tesco

Složení: Pšeničná mouka, voda, cukr, řepkový olej, žmolenka (3%) /pšeničná mouka, rostlinný tuk (rostlinné oleje řepkové a palmové, voda, emulgátor: E471; jedlá sůl, regulátor kyselosti: kyselina citronová; konzervant: sorban draselný; barvivo: annatto; máslové aroma), cukr/, droždí, vaječná melanž (vejce, regulátory kyselosti: octan draselný, kyselina mléčná a mléčnan draselný), zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, emulgátor: E471; zahušťovadlo: xanthan; regulátor kyselosti: E341; barvivo: karoteny; vanilkové aroma), vanilkový cukr (cukr, vanilkové aroma), citrónové aroma, jedlá sůl s jódem, ovocná pasta (voda, glukózový sirup, cukr, jablečná dřeň, kyselina: kyselina citronová; modifikovaný bramborový škrob: E1414; citrónové aroma, konzervant: sorban draselný), sušené odstředěné mléko

Hodnocení: Tak téhle vánočce na návštěvě u známých bylo snadné odolat. Nevypadala dvakrát jedle a ani nebyla dobrá. Snědla jsem ze zvědavosti a mlsnosti sousto a dobrovolně odložila. Takže žádné velké ochutnávání to vlastně ani nebylo.

Vánočka (Sunfood)vanocka-sunfood-rozkrojena

Složení: mouka celozrnná pšeničná, bio obilný slad, bio rostlinný tuk, sója, kvásek, rozinky, citronová šťáva a kúra, mandle, vanilka, mořská sůl.

Hodnocení: Původně jsme ji nechali dětem, protože se zdála být maličká. Jen ze zvědavosti jsme ji s manželem ochutnali při focení a naprosto se shodli, že z těch kupovaných je tahle naprosto nejlepší. Byli jsme oba překvapeni, moc jsme té vánočce už od pohledu nedávali. Začátečníkům by asi přišla málo sladká, ale my jsme ocenili opravdovou a hutnou chuť. Navíc nenastoupilo ani nafouklé břicho ani pálení žáhy. Když kupovaná, tak tahle.

Vánočka od Šárky

Složení: Pohanka, kukuřičná mouka, chia semínka, sůl, rozinky, jablečný ocet, jedlá soda.

Hodnocení: Vánočka neměla tvar jako vánočka, protože ji Šárka napařovala v hrnci, byl to jen takový test. V podstatě vzala svůj oblíbený recept na chleba a místo chlebového koření a sole dala rozinky. Mně chutnala výtečně. Když člověk rozžvýkal sousto, našel tu jemnou sladkost. Žádné pálení žáhy nebo nafouklé břicho se nekonaly.

Experimentuji s vánočkamivanocka-ati-d

Bezlepková, relativně nadýchaná a přitom hutná vánočka od Šárky, u které vám stačí jeden dílek (ty kupované bych byla schopná sníst sama na posezení) mě nadchla. Táta mi sehnal krásnou keramickou vánočkovou formu a od té doby experimentuji. Rodina je nadšená ať udělám cokoli, protože pečivo se u nás běžně nevyskytuje, natož sladké. Úspěch mám tedy zaručen a chuť na vánočku uspokojen zdravějším způsobem. Recepty mám různě na papírcích, jen najít čas a přepsat je na web. Slibuji, že časem dodám. Když ne do Vánoc, tak na Velikonoce a budeme mít beránka či mazanec 🙂

Jakou máte vánočku vy?

Tak co, mrkli jste se na svoji vánočku? Je to s tím složením letos lepší než vloni? Nebo máte vlastní recept na zdravou vánočku? Pokud ano, tak šup s ním do čtenářských receptů. Ati.D vložila bezlepkovou kváskovou vánočku. Třeba budete rychlejší než já a někdo si tu vaši ještě letos upeče.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. U nás letos opet Sunfoodova, je draha, ale chutná a hutna, souhlasim. Pristi rok snad uz bude domaci. Mazeme si ji povidly bez cukru. Tradicni od babicky si zobneme taky, dela ji mene sladkou.

  2. Hezký večer, můžu se zeptat, kde se dá koupit ta vánočka Sunfood?? Už asi (teda určitě) nestihnu nic takového upéct, ale zároveň si vždy dávám vánočku k hrachové polévce. Takže bych určitě vzala zavděk i touto kupovanou. Málokdo to tak jí (když to někde řeknu, tak jsem spíš za exota 😂), ale je to společně výborná kombinace 🤩.

    • Martino, to bys ještě stihla, já se taky teprve chystám na vánočku zítra nebo pozítří. Mrni na článek o vánočkách a vyber si třeba tu nekynutnou nepletenou do formy, pokud se ti s tím nechce moc dělat. Tu od Sunfoodu koupíš buď přímo od nich (ale do Vánoc už nerozvážejí) to spíš do budoucna, nebo ve zdravých výživách, kam dodávají všechno svoje zboží (fotu, sojovky apod.)

      • Evi, moc děkuji za odpověď. Já vím, že teoreticky bych to stihla, ale bohužel se mi to tak blbě všechno sešlo, že to prostě nestíhám. Ale to by bylo na dlouhé povídání 😉. Takže v zájmu zachování duševního zdraví si nyní opravdu vybírám to, co ještě musím a chci a co už prostě nestihnu a oželím to. Ale článek je super a určitě se k pečení nechám inspirovat hned, jakmile k tomu bude prostor 👍.

        • To je dobře, že máš jasno v prioritách! 🙂 Víc takových žen, které se nenechají strhnout a jsou v klidu a bude víc spokojených můžu a dětí 🙂

  3. Velké díky Evi za téma o vánočkách. Žel vhodný recept na bezlepkovou a ověřenou vánočku jsem z ni nezískala tak holt zkusím opět směs Jezerku smichanou s kukuricnou moukou a doufat, že se na oekáči nerozpustí, kvasek nemám takže tradičně použiju klasický prášek do pečiva nebo droždí. Krásné Vánoce všem a ať se vám povede nejen vánoční cukroví

  4. Já peču už pár let podle stejného receptu, kdy na 500 g mouky je jen 50 g cukru, smetana, kousek droždí, vejce a sůl. Mouku používám normální hladkou (jednou v roce na Vánoce), dále pak samozřejmě rozinky a mandle… Kdysi jsem se ji naučila i zaplétat ze šesti pramenů najednou, takže se nerozjíždí a bývá opravdu boubelatá a krásná. Už teď se na ni těším…. Sladká je jen lehounce, doslazují ji ty rozinky. Když jsem naposledy jedla koupenou, tak jsem byla překvapená jak chemicky „voní“ po citronu a jiných zvláštnostech. Že má nekonečné složení jsem věděla, tak čemu se divit…

  5. Myslim si, ze do klasicke tradicni vanocky patri jeste maslo -uz Magdalena Dobromila dava do vanocky „deset lotu masla“:-)
    Mne chutna vanocka jedine od my mamy a babicky… a vzhledem k tomu, ze mi nechutna cukrovi, tak si ji klidne dopreju.

    • V klasice je to základ, většinou se taky jmenují „máslová“. Když by byla v krámě klasická máslo, vejce, mouka, cukr, tak bych si klidně dala. Jednou za rok nikoho nezabije. Ale děsí mě ten zbytek, co tam dávají 🙂

  6. Já dělám kváskovou lepkovou vánočku podle Biolenky už asi čtvrtý rok, je výborná i dobře drží tvar, jen všechny neznalé překvapuje jak je hnědá :-). Letos chci zkusit kváskovou bezlepkovou, ale formu nemám.

    • Hnědá barva je jedno překvapení a hutnost je další. Já dneska dala dětem ochutnat vánočku – když jsme ji fotili pro poslední recept na web, přišly do kuchyně a chtěly kousek – načež jsme zjistili, že jsou vlastně všichni po večeři 🙂 Já si nedala a teď mám hlad 🙂

    • U nás taky kvásková dle Biolenky, ale pamatuji, když jsem ji udělala poprvé, manžel mi řekl, že ten chleba už příště péci nemusím – no, bylo to mé poprvé bez cukru, vajec atd. Ale teď ji zbožnujeme!

  7. Dobrý den, měla bych na Vás u tohoto článku dotaz. Budu zas mimo, všichni už to určitě dávno víte, ale já furt ne. Proč je vlastně droždí špatné? Já to jen vzala jako fakt, vůbec nerozporuji, že je mi po některých kynutých jídlech špatně, droždí už dlouho nepřijímám jen proto, že se stravuji podle makrobiotiky a recepty z droždí tam nejsou, ale proč je vlastně droždí špatné a propaguje se kvásek vlastně pořád nevím :-). Vždyť to droždí je také vlastně přírodní věc, ne? Předem moc a moc děkuji za osvětlení :-).

    • Já to taky nevím, Petro, nepodceňujte se, každý nemůže vědět všechno a od toho jsme tady na webu a v kurzu, abychom si vše potřebné ujasnili(píšu měkké i vzhledem k chlapům:-)

    • Petro, někteří vegani odmítají droždí, protože to jsou živé mikroorganismy, někdo se mu vyhýbá, protože se mu nelíbí laboratorní produkce kvasinek. My se s droždím moc necpeme, protože jsou to prostě kvasinky, které spíš většina lidí potřebuje likvidovat a ne přiživovat. Trocha droždí nikoho nezabije, ale já ho třeba domů nekupuju, Helča párkrát do roka použije do pomazánky nebo polévky. Já ho koupila asi před rokem a pořád na něj nedošlo 🙂

    • Petro, Honza Jícha tu má na toto téma článek, o kvásku, droždí.. v magazínu Zrnění tedy odpověď je a nebo zkusit google 🙂 co jsem si z Honzova článku zpamatovala.. u droždí probíhá jimá chemická reakce, u kvásku během kynutí dochází,pro lidské tělo dobrá chemická reakce , a to, že se tam proměňuje látka fytin a mouka, či celý výsledný produkt je pro naše tělo lépe stravitelné.. u droždí k této proměnee nedochází, hůř trávíme.. už si nepamatuji co přesně fytin je, kdyžtak google poradí 🙂 jinak mě osobně pálí žáha po všem moučném, když to přeháním.. jednou za čas si můžu mlsnout, domácímu chlebu z 30 letého kvásku, který peče muž prostě neumím odolat 🙂

  8. Já dělám vánočku podle biotety Drahušky je naprosto výborná, mohu jenom doporučit. Je to kvásková s vařenými jáhlami.

  9. Přesně Vám rozumím, Evi, taky miluju vánočky, a dokážu si představit jak Vám tečou sliny na volant :-))). Moje maminka dělá skvělou vánočku, bohužel z bílé mouky,mléka a vajec. Už jsem vyzkoušela pár zdravých receptů, vlastní zatím nemám, ale kvásková mě opravdu chutnala a určitě upeču na Štědrý den.

    • No nebylo to naštěstí v jeden den, Mapavčo 🙂 Ale jo, vánočka je moje srdeční záležitost, jednou jsme během přípravy nějakého kurzu s Helčou snědly v noci, když jsme konečně mohly spolu něco dělat, protože děti spaly, jejímu manželovi celou vánočku na posezení 🙂 Vloni to byla taková vánočková masáž, že mi u toho rádiového pořadu málem tekly sliny na volant. Řídila jsem tenkrát cestou z adventní výstavy, kde jsem celou dobu zírala na tu velkou vánočku a oni v tom rádiu líčili, co všechno se do správné vánočky dává a jak dřív se dělala malá vánočka pro každého člena rodiny včetně čeledínů a dětí….no měla jsem obrovskou chuť si ji dát a neměla jsem ještě vymyšlený zdravý recept natož něco již pečeného po ruce, tak jsem cestou koupila a doma ochutnala 🙂 Zajímavé bylo to zklamání, že to vlastně taková lahoda není a že kupodivu ta sunfooďácká je pro nás chutnější než ty nadýchané. To nás překvapilo hodně.

  10. Zobrazit všech 26 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOvesné cukroví – Karolínky
Další článekRetro: Vánoce tehdy a teď