Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Vánoční cukroví

Bezlepková kvásková vánočka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Asi před měsícem jsem u mamky objevila krásnou keramickou formu na vánočku a jelikož se snažím kvůli ekzému dodržovat bezlepkovou dietu, rozhodla jsem se formu otestovat :-)

2 vánočkaZákladní informace

Jako inspirace mi posloužily tyto dva recepty:

http://www.jimejinak.cz/2014/04/velikonocni-beranek-z-kvasku/
http://www.jimejinak.cz/2014/03/kukuricno-pohankovy-bezlepkovy-chleb/

Trochu jsem je zkombinovala a výsledek mě velice mile překvapil :-)

Ingredience a pomůcky

  • 4 hrnky bezlepkové mouky – použila jsem 1hr jáhlové, 2rýžové, 1hr kukuřičné
  • 1 hrnek bezlepkového kvásku – použila jsem pohankový, ale určitě by byl lepší třeba kukuřičný nebo rýžový
  • 2 polévkové lžíce Psyllia
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • voda/obilné mléko (použila jsem krabicové rýžové)
  • 2 polévkové lžíce sezam. oleje
  • rozinky (namočené přes noc v mirinu), sušené meruňky
  • mandle, vlašské ořechy
  • obilný sirup (já měla jen kukuřičný, lepší by byl určitě rýžový nebo agávový)
  • citronová kůra (já použila citronový olej JUST)

Postup

Smíchat suché ingredience (mouka, škrob, Psyllium, sůl). V kastrůlku ohřát obilné mléko, v něm rozmíchat obilný sirup (mléko nesmí být horké, zabilo by kvásek!) a přidat sezamový olej. Přilít k suchým ingrediencím a přidat kvásek. Tuto “směs” jsem nechala přes dopoledne na topení (cca 5hodin). Potom jsem namlít 2/3 mandlí spolu s vlašskými ořechy nahrubo, posekat meruňky. Spolu s rozinkami jsem přimíchat do těsta. Nejdříve do formy “poházet” zbylou 1/3 mandlí, potom celkem hutné těsto vyklopit do formy na mandle a urovnat ve vymazané a vysypané formě. Nechat na topení (v teple) kynout další cca 4hoďky.
Troubu vyhřát na 200st., péct cca 10min, poté snížit teplotu na 180st. a dopéct dalších cca 35minut. Kontrolovat vpichem špejlí :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Vánočka upečená a moc dobrá. Místo Psyllia jsem použila lněné semínko, kvásek rýžový.

Klub
Kristýna
23. 12. 2017

Zdravím!! Nejsem moc zkušená v bezlepkovém pečení, a v receptu mi strašlivě schází schází množství toho mléka :-D Sirup dám podle chuti, ale s tou tekutinou bojuju :-(

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...
Kaše
klub
8

Rychlá letní kaše na sladko – kukuřičná s pyré

Jak udělat zdravou verzi sladké kaše? A jak udělat v létě kaši osvěžující? Tohle je naše oblíbená finta, když chceme kaši sladkou. Je přirozeně bezlepková ...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...