Asi před měsícem jsem u mamky objevila krásnou keramickou formu na vánočku a jelikož se snažím kvůli ekzému dodržovat bezlepkovou dietu, rozhodla jsem se formu otestovat :-)

2 vánočkaZákladní informace

Jako inspirace mi posloužily tyto dva recepty:

http://www.jimejinak.cz/2014/04/velikonocni-beranek-z-kvasku/
http://www.jimejinak.cz/2014/03/kukuricno-pohankovy-bezlepkovy-chleb/

Trochu jsem je zkombinovala a výsledek mě velice mile překvapil :-)

Ingredience a pomůcky
  • 4 hrnky bezlepkové mouky – použila jsem 1hr jáhlové, 2rýžové, 1hr kukuřičné
  • 1 hrnek bezlepkového kvásku – použila jsem pohankový, ale určitě by byl lepší třeba kukuřičný nebo rýžový
  • 2 polévkové lžíce Psyllia
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • voda/obilné mléko (použila jsem krabicové rýžové)
  • 2 polévkové lžíce sezam. oleje
  • rozinky (namočené přes noc v mirinu), sušené meruňky
  • mandle, vlašské ořechy
  • obilný sirup (já měla jen kukuřičný, lepší by byl určitě rýžový nebo agávový)
  • citronová kůra (já použila citronový olej JUST)

Postup

Smíchat suché ingredience (mouka, škrob, Psyllium, sůl). V kastrůlku ohřát obilné mléko, v něm rozmíchat obilný sirup (mléko nesmí být horké, zabilo by kvásek!) a přidat sezamový olej. Přilít k suchým ingrediencím a přidat kvásek. Tuto „směs“ jsem nechala přes dopoledne na topení (cca 5hodin). Potom jsem namlít 2/3 mandlí spolu s vlašskými ořechy nahrubo, posekat meruňky. Spolu s rozinkami jsem přimíchat do těsta. Nejdříve do formy „poházet“ zbylou 1/3 mandlí, potom celkem hutné těsto vyklopit do formy na mandle a urovnat ve vymazané a vysypané formě. Nechat na topení (v teple) kynout další cca 4hoďky.
Troubu vyhřát na 200st., péct cca 10min, poté snížit teplotu na 180st. a dopéct dalších cca 35minut. Kontrolovat vpichem špejlí :-)

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...
  1. Zdravím!! Nejsem moc zkušená v bezlepkovém pečení, a v receptu mi strašlivě schází schází množství toho mléka :-D Sirup dám podle chuti, ale s tou tekutinou bojuju :-(

    • Kristýno, pokud by bylo těsto suché (suchý kvásek), tak nebojujte a tekutinu podle potřeby přidejte :-)

  2. Nevim proč, ale mně se vánočka vůbec nevede. Kvásek pěkný, těsto vlåčný. Výsledek – tvrdá vánočka. To samé je v případě pohádkových sušenek z mouky. Tvrdé. Večer se ještě někomu takhle?

  3. Šlo by prosím z tohoto těsta také uplést klasickou vánočku (z copů) nebo je těsto vhodné jen do formy? Nějak se mi to podle ingrediencí nedaří odhadnout. Děkuji za radu.

    • autorka receptu píše o tom, že máme dát do formy nejprve mandle a pak těsto a nechat vykynout, z toho odhaduji, že je to ve formě :-)

        • Na pletenou je potřeba tužší těsto, jednu jsem už dělala a šlo to, jen jsem si někam napsala postup a ten musím najít :-)

    • Myslím, že copy se vám asi nepodaří. Těsto je dělané opravdu jako „formové“ tudíž „tekutější“…:-D

  4. Díky za recept, je skvělá. Omylem se mi podařilo udělat bezlepkový kvásek, tak jsem ji hned upekla a moc nám chutnala :-)

    • Už je to skoro rok, co jsem ji pekla a letos ještě nebylo kdy :-) Myslím, že tak hrnek až 1,5hrnku..těsto by mělo být vláčné. Měla bych ji péct 22.12. Napíšu :-)

  5. Zdravím, také kvůli ekzému jedu bezlepkově, poradíte mi prosím, zatím nemám zkušenosti – ten kvásek se z něčeho udělá, nebo se musí někde sehnat, koupit?
    Děkuji!

    • Dobrý den, nevím jestli se dá koupit sušený, ale já postupovala podle rady paní Lucie v komentářích zde http://www.jimejinak.cz/2014/03/kukuricno-pohankovy-bezlepkovy-chleb/. Akorát jsem použila pohankovou mouku místo kukuřičné :-) Ale myslím, že pro tenhle účel (vánočka/mazanec) je lepší kukuřičný nebo rýžový…

  6. Chtěla bych se zeptat, zda vadí, pokud tam nedám Psyllium? Kvůli čemu se do bezlep. receptů přidává? Taky se mi zdá, že mi lepek nedělá dobře, tajně jsem doufala, že oves bude dobrý, ale asi také není. Stále váhám, jestli mám jít na krevní testy…

  7. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPolévka s quinoou a se žampiony
Další článekSleva na knihy vydavatelství Anag