Vařit jen jeden druh obiloviny je nuda. Proto rády kombinujeme obiloviny mezi sebou. Jáhly s rýží jsou naše velmi oblíbená kombinace, navíc bezlepková. Slunečnicové semínko v rýži krásně křupe.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku celozrnné rýže jasmínové nebo jakékoliv jiné rýže
  • 1/2 hrnku jáhel
  • 3 PL slunečnicového semínka
  • 3 hrnky vody
  • sůl

Jak připravit rýži s jáhlami

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Jáhly propláchneme ve studené vodě na sítku a dáme jako druhou vrstvu na rýži.
  3. Zalijeme 3 hrnky vody, přidáme sůl, 3 lžíce slunečnicového semínka, přiklopíme a dáme vařit.
  4. Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
  5. Na mírném plameni vaříme cca 45 minut do vstřebání vody.

Praktické

  • Pokud použijte bílou rýži, zkraťte dobu varu na 25 minut.

Obměna

  • Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.
  • Můžeme přidat do vaření i jiná propláchnutá semínka dýně, sezamu či lnu.

Děti

  • Rýže s jáhlami je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl a slunečnicové semínko a vaříme ve větším množství vody zcela do měkka. Po prvních narozeninách mohou děti i špetku soli a slunečnicové semínko, jen je potřeba ho před podáváním propasírovat. Od 1,5 roku můžete servírovat bez výjimek.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...
  1. Je vhodné časté používání rýže paraboiled? Je rychleji hotová než celozrnná a sní ji i manžel. Takže ji vařím docela často. A co jasmínová rýže?

    • Úprava rýže parboiled se nedoporučuje. Chápu že některým lidem chutná, ale pravidelně ji nemůžeme doporučit.

  2. … a když směs vychladne, ale je ještě dostatečně lepivá, tak vlhkýma rukama nadělat kuličky a obalit v gomasiu. To je pak žůžo. Jemné knedlíky bez dalšího vaření, trochu jinak – kroketo-knedlíčky.

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek„Bryndzové halušky“
Další článek1. Co všechno vynecháme