Rychlá a velmi chutná polévka, která je skoro od originálu k nerozeznání - hlíva ústřičná v této "falešné" dršťkové polévce skvěle nahradí maso. Vyzkoušejte ji třeba k nedělnímu obědu :-) Určitě si pochutnáte.
Ingredience
pro 4 porce
-
miska hlívy ústřičné
- 1 cibule
- kmín
- majoránka
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- olej
- zeleninový vývar
- 1 lžíce pohankové mouky
- cca 1 lžíce umeocta (dle chuti)
Jak připravit polévku z hlívových „drštěk“
- Na oleji zpěníme cibulku se špetkou soli do sklovata.
- Poté přidáme na proužky nakrájenou hlívu, zasypeme ji mletou paprikou, kmínem a moukou a chvíli restujeme. Ale ne dlouho, aby vám paprika nezhořkla.
- Zalijeme horkým zeleninovým vývarem (případně horkou vodou) a vaříme 20 minut.
- Nakonec dochutíme majoránkou, česnekem a umeoctem. Podáváme s nasekanou petrželkou (pažitkou).
Praktické
- Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Do polévky můžete přidat také zeleninu, například mrkev nakrájenou na kolečka, celer nebo petržel. Přidejte ji hned k osmažené cibulce, chvilku restujte, pak přidejte hlívu a pokračujte dle výše uvedeného postupu.
- Pokud chcete polévku hustší, ke konci vaření polévky přidejte vařené těstoviny, jáhly, rýži nebo jinou obilovinu a chvilku prohřejte. Také si můžete polévku ozvláštnit třeba krutony z kváskového chleba.
- Pokud nemáte pohankovou mouku, můžete použít špaldovou.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.
Stimulace imunity je skvělá věc a to tato polévka splňuje na výbornou 😀
Poradíte, prosím, jak vložit fotku pokrmu 🙏
Tak už to asi umím 🙈
👍👍😉
Mňam!! 😋👍
To byla dobrota 😋. Dala jsem k tomu žitný kváskový chleba s fazolovou pomazánkou, kyselá okurka, pečená dýně, cherry rajčátka, mungo klíčky a pražená slunečnicová semínka…. a byla to prostě radost 😊
TAKOVA DOBROTA , dostala jsem velkou pochvalu ♥️♥️🎶♥️♥️
DRSTKOVA POLEVKA Z HLIVY
Velká pochvala letí i od nás, polévka vypadá úžasně 👍😋
Drštková polévka z hlivy ustřicné zahuštěná bulgurem.Vyborná jako všechny ostatní.
Dršťkovou polévku mám rád, tak proč nezkusit i alternativu :-) Použil jsem 3/4 litru zeleninového vývaru a 20dkg hlívy, příště přidám hlívu na 25-30dkg. Polévka je jednoduchá a skvělá.
A i hezká 😉👍 Děkujeme moc za ohlas i za fotku 😉
Výborná polévka. Včera jsem vařila a chutnala i mému masožravému manželovi. Dostala jsem pochvalu. Díky.
Děkujeme za zprávu, Věrko! :-)
Výborná polévka a výborný způsob, jak dostat do konvenčního strávníka chuťově přijatelnou porci hlívy. Děkuji. :-)
Prijatelna porce hlivy….to je dobre ?
Výborná, přímo v ynikající !!!
Děkujeme.
Pro tuto polévku jsou, na zahuštění, jak stvořené ovesné vločky, přidat je do ní hned od začátku varu.
Prave ji jim a ta tedy pise!!! Diky moc za uzasny recept!!! Pro celozivotniho fandu drzkovky to OPRAVDU MOC znamena najit zdravou kvalitni nahradu… ;)
výborna… :-)
Výborná polévka, chválil i můj středoškolák. Řekl, že na to jak vzhledově se mu nelíbila, tak chuťově ho tak překvapila, ze si šel pro nášup. Přidala jsem tam trochu nahrubo nastrouhaného celeru a nakonec i na kousky nakrájený zbytek uzeného tofu
Velmi provedená :-). Díky za recept
naprosto mňamózní…!!!děkuji
Dnes uvařena a manžel prohlásil, že je lepší než jeho klasická držkovka, velká radost, vřele doporučuji vyzkoušet:-))
Super úžasná polévka:-). Dnes poprvé vařena a můžu ji směle zařadit do jídel, která chutnají i muži:-D.
Fantastický recept, děkuji za něj :-). Můj drahý, co se „tohohle“ nehodlá účastnit večer začal ujídat, tak jsem ho vyhnala, že v 9 se už nejí. Tak si dal polévku na snídani :-). Standardně nesnídá nebo když už tak pečivo se salámem a sýrem. Ještěže jsem jí udělala kotel :-D.
No vida ho :-) Ale já bych ho nevyháněla, ať má šanci zjistit, že jsou to mńaminy :-)
Jde nejak nahradit mleta paprika? Myslim, ze jsem ji videla i v jinem (jinych) receptech a my ji doma – kvuli alergii/nesnasenlivosti – nemuzeme :-( (a jak je to s tim, zepaprika/rajcata/lilek/brambory – by se jist nemely – bere se to tak, ze ta mleta nevadi?) dekuju za odpoved
čím ji nahradit mě nenapadá, tak ji jen vynechte. Lilkovitou zeleninu doporučujeme nejíst na kila, ale jen v minimálním množství a stejně je to s paprikou, se špetkou si tělo hravě poradí.
Falešnou dršťkovou z hlívy milujem a dělám ji už dlouho, ale teď mě spíš zajímá odkdy mohou hlívu a potažmo houby malé děti?
My už jsme houby dávaly od roka a půl, záleží jak to pokoušou, lze to mixnout nebo pasírovat.
Dneska jsem ji dělala a byla BOŽÍ !!
Nevím, jak chutná klasická dršťková, tu jsem nejedla, ale tahle u nás zdomácní.
Dělala jsem ze žampiónů, k tomu mrkev, oves a cizrnu a bylo to :-)
Díky :-)
Nevím jak chutná klasická dršťková, ale tahle je výborná. Jen jsem vařila asi 2x déle, aby byla hlíva měká. Díky za recept
výborná, díky :)
Ahoj Ajko,
podobnou jsem dělala před týdnem a souhlasím, že je k nerozeznání od klasické dršťkovky, kterou jsem měla vždy moc ráda :-).