Rychlá a velmi chutná polévka, která je skoro od originálu k nerozeznání - hlíva ústřičná v této "falešné" dršťkové polévce skvěle nahradí maso. Vyzkoušejte ji třeba k nedělnímu obědu :-) Určitě si pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • miska hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • kmín
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • olej
  • zeleninový vývar
  • 1 lžíce pohankové mouky
  • cca 1 lžíce umeocta (dle chuti)

Jak připravit polévku z hlívových „drštěk“

  1. Na oleji zpěníme cibulku se špetkou soli do sklovata.
  2. Poté přidáme na proužky nakrájenou hlívu, zasypeme ji mletou paprikou, kmínem a moukou a chvíli restujeme. Ale ne dlouho, aby vám paprika nezhořkla.
  3. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem (případně horkou vodou) a vaříme 20 minut.
  4. Nakonec dochutíme majoránkou, česnekem a umeoctem. Podáváme s nasekanou petrželkou (pažitkou).

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Do polévky můžete přidat také zeleninu, například mrkev nakrájenou na kolečka, celer nebo petržel. Přidejte ji hned k osmažené cibulce, chvilku restujte, pak přidejte hlívu a pokračujte dle výše uvedeného postupu.
  • Pokud chcete polévku hustší, ke konci vaření polévky přidejte vařené těstoviny, jáhly, rýži nebo jinou obilovinu a chvilku prohřejte. Také si můžete polévku ozvláštnit třeba krutony z kváskového chleba.
  • Pokud nemáte pohankovou mouku, můžete použít špaldovou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Dva týdny jsou pryč a s nimi i 3,2 kg (Jana)

Jana: Zdravím, dva týdny Hubneme do plavek jsou pryč...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Moc mi chutná (Vymka)

Vymka: Vařím jako blázen a moc mi to chutná....

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

10 kg dole a krevní testy v normě (Jarmila, 57 let)

Jarmila: Ahoj všem, :-) , Jíme jinak určitě sdílím...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...
  1. To byla dobrota 😋. Dala jsem k tomu žitný kváskový chleba s fazolovou pomazánkou, kyselá okurka, pečená dýně, cherry rajčátka, mungo klíčky a pražená slunečnicová semínka…. a byla to prostě radost 😊

  2. Pro tuto polévku jsou, na zahuštění, jak stvořené ovesné vločky, přidat je do ní hned od začátku varu.

  3. Prave ji jim a ta tedy pise!!! Diky moc za uzasny recept!!! Pro celozivotniho fandu drzkovky to OPRAVDU MOC znamena najit zdravou kvalitni nahradu… ;)

  4. Výborná polévka, chválil i můj středoškolák. Řekl, že na to jak vzhledově se mu nelíbila, tak chuťově ho tak překvapila, ze si šel pro nášup. Přidala jsem tam trochu nahrubo nastrouhaného celeru a nakonec i na kousky nakrájený zbytek uzeného tofu
    Velmi provedená :-). Díky za recept

  5. Super úžasná polévka:-). Dnes poprvé vařena a můžu ji směle zařadit do jídel, která chutnají i muži:-D.

  6. Fantastický recept, děkuji za něj :-). Můj drahý, co se „tohohle“ nehodlá účastnit večer začal ujídat, tak jsem ho vyhnala, že v 9 se už nejí. Tak si dal polévku na snídani :-). Standardně nesnídá nebo když už tak pečivo se salámem a sýrem. Ještěže jsem jí udělala kotel :-D.

    • No vida ho :-) Ale já bych ho nevyháněla, ať má šanci zjistit, že jsou to mńaminy :-)

  7. Jde nejak nahradit mleta paprika? Myslim, ze jsem ji videla i v jinem (jinych) receptech a my ji doma – kvuli alergii/nesnasenlivosti – nemuzeme :-( (a jak je to s tim, zepaprika/rajcata/lilek/brambory – by se jist nemely – bere se to tak, ze ta mleta nevadi?) dekuju za odpoved

    • čím ji nahradit mě nenapadá, tak ji jen vynechte. Lilkovitou zeleninu doporučujeme nejíst na kila, ale jen v minimálním množství a stejně je to s paprikou, se špetkou si tělo hravě poradí.

  8. Falešnou dršťkovou z hlívy milujem a dělám ji už dlouho, ale teď mě spíš zajímá odkdy mohou hlívu a potažmo houby malé děti?

  9. Dneska jsem ji dělala a byla BOŽÍ !!
    Nevím, jak chutná klasická dršťková, tu jsem nejedla, ale tahle u nás zdomácní.
    Dělala jsem ze žampiónů, k tomu mrkev, oves a cizrnu a bylo to :-)
    Díky :-)

  10. Nevím jak chutná klasická dršťková, ale tahle je výborná. Jen jsem vařila asi 2x déle, aby byla hlíva měká. Díky za recept

  11. Ahoj Ajko,
    podobnou jsem dělala před týdnem a souhlasím, že je k nerozeznání od klasické dršťkovky, kterou jsem měla vždy moc ráda :-).

  12. Zobrazit všech 34 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMakrobiotika všedního dne
Další článekJablečný litý koláč s hrozinkami