Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Dušená cibule na fazolovém krému

Uvařeno
bez lepku

Rychlá příloha nebo vynikající pomazánka s dušenou cibulí. Já jsem tento krém použila dokonce i jako náplň do pohankových bramboráčků a chutnalo všem. Jde o univerzální recept – jak a na co ho použijete, záleží na vaší fantazii.

Ingredience
3 porce
Na fazolový krém:
  • 240 g vařených fazolí cannellini
  • olivový olej
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • pepř
  • sůl
  • česnek
  • voda
Na dušenou cibuli:
  • 300 g červené cibule
  • 1 lžíce tamari
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželka

Co se všechno může změnit za 2 měsíce? Když perfekcionistku Vlaďku zavřu do skříně a podívám se na to měsíce...

Jak připravit fazolový krém a dušenou cibuli

  1. Do mixéru vložte vařené fazole, šťávu z půlky citronu, sůl, pepř, špetku strouhaného muškátového oříšku a rozmixujte. Pokud bude zapotřebí, můžete přilít trochu vody, abyste dosáhli krémové konzistence. Poté naservírujte do misky a pokapejte troškou olivového oleje.
  2. Nakrájejte cibuli na plátky, ne příliš slabé.
  3. Do rozpálené pánve dejte tamari, olej, ocet a vodu. Osolte, opepřete, a vmíchejte cibuli.
  4. Přikryjte poklicí a na mírném plameni duste 30 minut.
  5. Nechte vychladnout a naložte cibuli na fazolový krém. Posypte petrželovou natí.

Praktické

  • Fazole si uvařte předem, ať je recept rychlý. Na 240 g vařených fazolí bude třeba 100 g fazolí v suchém stavu.
  • Krém si můžete udělat do zásoby a uchovat v lednici.
  • Výborné například jako náplň do pohankových bramboráčků.

Obměna

  • Na tento recept se nejlépe hodí fazole cannellini, jsou jemné a krémové, ale můžete zkusit i jiné do měkka uvařené fazole.
  • Používejte pouze červenou cibuli, ne že by to s jinou nešlo, ale chuť, červené cibule je jedinečná.
  • Do fazolového krému můžete přidat své oblíbené koření nebo bylinky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dekuji za recept. :) S chlebovymi plackami se seminky jsme si na veceri moc pochutnali. Krem byl z velkych bilych fazoli, ktere zamerne zbyly z vcerejsiho obeda. Manzel chvalil hlavne cibuli a syn (1,5 roku) nic jineho, nez tu cibuli nechtel. 🙈 Jen na posypku z petrzelky jsme zapomneli.

Jaroslav Hlávka
28. 4. 2022

Vynikající červená cibule s fazolovým krémem aneb už zase večeříme s Viera Vodrážková 💓 Domácí kváskový chléb, napařený květák.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnovo-batátové pyré s pažitkou

Jednoduché pyré z batátů a cizrny je raz dva hotové. Chutí připomíná bramborovou kaši, ale můžete si ho udělat ostřejší nebo dochutit jako hummus. Perfektn...

Kešu pomazánka s rukolou

Pokud máte radi pomazánky, tak se vám tento recept zalíbí. Je to velmi rychlé a velmi snadné.