Rychlá příloha nebo vynikající pomazánka s dušenou cibulí. Já jsem tento krém použila dokonce i jako náplň do pohankových bramboráčků a chutnalo všem. Jde o univerzální recept - jak a na co ho použijete, záleží na vaší fantazii.
Ingredience
3 porce
Na fazolový krém:
- 240 g vařených fazolí cannellini
- olivový olej
- muškátový oříšek
- citronová šťáva
- pepř
- sůl
- česnek
- voda
Na dušenou cibuli:
- 300 g červené cibule
- 1 lžíce tamari
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- sůl
- pepř
- čerstvá petrželka
Jak připravit fazolový krém a dušenou cibuli
- Do mixéru vložte vařené fazole, šťávu z půlky citronu, sůl, pepř, špetku strouhaného muškátového oříšku a rozmixujte. Pokud bude zapotřebí, můžete přilít trochu vody, abyste dosáhli krémové konzistence. Poté naservírujte do misky a pokapejte troškou olivového oleje.
- Nakrájejte cibuli na plátky, ne příliš slabé.
- Do rozpálené pánve dejte tamari, olej, ocet a vodu. Osolte, opepřete, a vmíchejte cibuli.
- Přikryjte poklicí a na mírném plameni duste 30 minut.
- Nechte vychladnout a naložte cibuli na fazolový krém. Posypte petrželovou natí.
Praktické
- Fazole si uvařte předem, ať je recept rychlý. Na 240 g vařených fazolí bude třeba 100 g fazolí v suchém stavu.
- Krém si můžete udělat do zásoby a uchovat v lednici.
- Výborné například jako náplň do pohankových bramboráčků.
Obměna
- Na tento recept se nejlépe hodí fazole cannellini, jsou jemné a krémové, ale můžete zkusit i jiné do měkka uvařené fazole.
- Používejte pouze červenou cibuli, ne že by to s jinou nešlo, ale chuť, červené cibule je jedinečná.
- Do fazolového krému můžete přidat své oblíbené koření nebo bylinky.
Děti
- Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.
Vynikající červená cibule s fazolovým krémem aneb už zase večeříme s Viera Vodrážková 💓 Domácí kváskový chléb, napařený květák.
Děkuji Jardo, tohle bude asi chlapské jídlo, protože i manžel to má rád. Máš to super jako vždycky 👍
Takova jidla mam nejradeji :-) uvari se v podstate sama a navic skvele chutnaji :-)
Ano, stačí pak zvednout poklicí a je hotovo.
Jemná chuť muškátového oříšku ve fazolovém krému se zde snoubí s naprosto nepopsatelnou chutí vynikající cibule. Toto jídlo bych klidně nabídl i návštěvě. Test dalšího výborného receptu od Viera Vodrazkova 🙏
Napařený daikon s mrkví, kimchi a jako příloha bude kváskový chléb.
Vy jste prostě jednička, 😍😍🥰🥰
Děkuji moc Vierko, jsem opět nadšen. Opravdu jsem rád, že se s celou skupinou dělíte o moc fajn recepty 😀
Taky mi to chutná!
To je skvělé 😘
Vierko, děkuji za recept, je to výborný! 🤤😋
To jsem moc ráda, že chutná.