Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová “rajčatová” polévka z červené řepy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima
děti od 1 a půl roku
děti od 2 let

Všem, co mají “rajčatovou závislost” jako jsem měla já, udělá radost polévka, kterou jsem dokonale zmátla okolí. Chutná dost věrohodně jako rajčatová, ale nejsou v ní žádná rajčata!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • 1 červená řepa
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr
  • sojová omáčka
  • umeocet a jablečný ocet
  • citrónová šťáva cca z 1 citronu
  • na dochucení rostlinná smetana (sojová, ovesná apod.), ale nemusí být
  • na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně
  • vařené jáhly na zahuštění (nebo jiná obilovina)

Změna stravy přinesla nejdřív uzdravení ekzému a štítné žlázy. Pokračování v dobrém jí...

Jak připravit rajskou polévku bez rajčat

  1. Červenou řepu omyjeme, neloupeme ani neokrajujeme, aby nám “nevykrvácela”, a dáme ji vařit do osolené vody (podle stáří se vaří 20-40 minut).
  2. Ohřejeme si  zeleninový vývar, nebo dáme vařit vodu.
  3. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli.
  4. Necháme lehce zesklovatět a přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a orestujeme.
  5. Zalijeme horkým vývarem a vaříme do měkka.
  6. Po uvaření řepy (vidličkou píchneme, zda už je měkká) ji přidáme na kostky pokrájenou do polévky a vše dohladka rozmixujeme.
  7. Na závěr polévku odstavíme, přidáme sójovou omáčku, umeocet či jablečný ocet a citrónovou šťávu podle chuti.
  8. Podáváme pokapané smetanou, posypané bylinkami a upraženými semínky.

Praktické

  • Pokud je pro vás polévka málo hustá, můžete přidat uvařené jáhly (či jinou uvařenou obilovinu) a spolu s polévkou rozmixovat.
  • Pokud má chuť evokovat rajčatovou polévku, bude potřeba ji hodně okyselit a udělat ostřejší.

Obměna

  • Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímáme do polévky).
  • Místo mrkve můžeme použít v zimě dýni, v létě cuketu nebo některou z těchto zelenin do polévky přidat.

Děti

  • Pokud vaříte zároveň pro dítě do 1 roku, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, nebudete vařit na tuku, ale dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vařte do změknutí zeleniny.  Odeberte porci pro dítě a zeleninu buď  pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Po vypnutí dochutíte umeoctem či zázvorem, můžete přidat smetanu atd. dle chuti.
  • Dítěti ve věku 1-2 let můžete připravit polévku na trošce tuku a trošce soli. Přesto ale pro dospělé bude tato polévka asi málo výrazná, takže využijeme umeocta a polévku si s ním dokyselíme i dosolíme.
  • Dětem od 2 let už můžeme polévku připravovat podobně jako pro dospělé, ale  budeme dávat jen maličko umeocta či zázvoru, smetanu ideálně ještě nedáváme. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit. Dá se na talíři dodat sojová omáčka místo solení.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
23. 9. 2023

Bez predvarenia repy + dyňa,bobkáč,hrebíček,nové korenie a fazuľa= krásne doplnila hl.jedlo do kompletky👌

Mila Beata
29. 11. 2021

Tady v komentářích řešili barvu 😂😂😂 já ji neřešila a myslím , že ji mám moc pěknou 😂😂😂😂 další lahůdková polévka ♥️ Děkujeme JJ ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...