Všem, co mají "rajčatovou závislost" jako jsem měla já, udělá radost polévka, kterou jsem dokonale zmátla okolí. Chutná dost věrohodně jako rajčatová, ale nejsou v ní žádná rajčata!
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • 1 červená řepa
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr
  • sojová omáčka
  • umeocet a jablečný ocet
  • citrónová šťáva cca z 1 citronu
  • na dochucení rostlinná smetana (sojová, ovesná apod.), ale nemusí být
  • na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně
  • vařené jáhly na zahuštění (nebo jiná obilovina)

Jak připravit rajskou polévku bez rajčat

  1. Červenou řepu omyjeme, neloupeme ani neokrajujeme, aby nám “nevykrvácela”, a dáme ji vařit do osolené vody (podle stáří se vaří 20-40 minut).
  2. Ohřejeme si  zeleninový vývar, nebo dáme vařit vodu.
  3. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli.
  4. Necháme lehce zesklovatět a přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a orestujeme.
  5. Zalijeme horkým vývarem a vaříme do měkka.
  6. Po uvaření řepy (vidličkou píchneme, zda už je měkká) ji přidáme na kostky pokrájenou do polévky a vše dohladka rozmixujeme.
  7. Na závěr polévku odstavíme, přidáme sójovou omáčku, umeocet či jablečný ocet a citrónovou šťávu podle chuti.
  8. Podáváme pokapané smetanou, posypané bylinkami a upraženými semínky.

Praktické

  • Pokud je pro vás polévka málo hustá, můžete přidat uvařené jáhly (či jinou uvařenou obilovinu) a spolu s polévkou rozmixovat.
  • Pokud má chuť evokovat rajčatovou polévku, bude potřeba ji hodně okyselit a udělat ostřejší.

Obměna

  • Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímáme do polévky).
  • Místo mrkve můžeme použít v zimě dýni, v létě cuketu nebo některou z těchto zelenin do polévky přidat.

Děti

  • Pokud vaříte zároveň pro dítě do 1 roku, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, nebudete vařit na tuku, ale dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vařte do změknutí zeleniny.  Odeberte porci pro dítě a zeleninu buď  pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Po vypnutí dochutíte umeoctem či zázvorem, můžete přidat smetanu atd. dle chuti.
  • Dítěti ve věku 1-2 let můžete připravit polévku na trošce tuku a trošce soli. Přesto ale pro dospělé bude tato polévka asi málo výrazná, takže využijeme umeocta a polévku si s ním dokyselíme i dosolíme.
  • Dětem od 2 let už můžeme polévku připravovat podobně jako pro dospělé, ale  budeme dávat jen maličko umeocta či zázvoru, smetanu ideálně ještě nedáváme. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit. Dá se na talíři dodat sojová omáčka místo solení.

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...
  1. Dnes jsem ji dělala popvé a určitě ne naposled :). Potřebovala jsem sdělat i petržel, tak tam skončily 4 a víc i cibule pro krémovitost 🙂 barva se povedla, citronu dám příště míň, ti moji nejsou tak na kyselý a než donesu na stůl, často se v tom jídle ta kyselost rozleží, ale úspěch byl i tak a po dětech jsem ještě vylízala talíŕe, bylo mi líto každé kapičky! 😀 :’)

  2. Tak jsem dnes vařila z mrkve, řepy a bílého batátu. Barva mi vyšla mdlá rajská, což je dobře. Jen jsem potřebovala doladit chuť, hlavně pro tu starší, která mé zdravé výtvory komentuje a odmítá ochutnat (bramboračka z tuřínu neprošla ?). Přidala jsem cca 3 lžíce domácího kečupu z rajčat. Tak uvidíme ?. Za mně byla dobrá i bez něj, hlavně pro tu mladší, já bych si pak na talíři dodala trochu umeocta.

  3. Tedy ta vaše barva… já, ať dělám, co dělám, tak to má barvu jak boršč, takže “rajčata” prostě nikomu nenamluvím :-(.

    • Doporučuji přihodit dýni nebo batát a červenou čočku… barva fantastická a chuť taky skvělá 🙂 a pokud potřebuješ šálit barvou, tak ideál.

      • Možná víc mrkve, asi tam je pořád dost řepy. Barvou šalit nepotřebuji. Dcera jí v podstatě jen řepu :-). A když je nemocná a nejí, tak tohle je jistota. Nikdy jsem tam nedávala ten citron a to dělá fakt moc! Jen ta barva mi vrtá hlavou… Dýni zkusím příště. Batát je jak brambor, ne?

        • Batát je sladká brambora, ale od klasické brambory se liší tím, že neobsahuje solanin (teda aspoň v tomto domnění žiju). Takže ho používám docela dost, protože to je zase jistota u nás 🙂 Batát je jediná zelenina, se kterou mám opravdu 100% jistotu, že bude snězena….

  4. S novou urodou řepy opět začínáme zařazovat tuhle vynikající krémovku 😉 jedna z oblíbených, opět nezklamala a ještě jsme vylízali misky 😀 skutečně skvostná…

  5. Včera som ju varila prvýkrát vrámci jarnej očisty a tak ma nadchla,že si určite nájde miesto v našom jedálničku pravidelne.A to som do narodenia malého červenú repu vobec nejedla:-)))…

  6. Polévka je výborná chutí i barvou , a protože jsem přidala před mixováním rýži a fazole, tak byla vynikající kompletní večeře. Jen mám malý problém, množství pro nás jsem neodhadla a co teď se zbytkem? Vím, že se nemá ohřívat, ale je mi líto ji vylít. Tak co je lepší ohřát si polévku zítra k obědu, nebo si dát v práci sice čerstvě uvařený, ale nezdravý oběd ? Díky za radu 🙂

    • Já bych, Ivčo, určitě nevahala a vzala bych kompletní polevkou zavděk spíš, než klasickým obědem. Stačí si k tomu dat nějakou tu čerstvou zeleninku, aby se trochu vyrovnala kyselinotvorna skladba polévky, a nebo si pak doma udělat trochu tepelně upravené zeleninky s něčím dobrým k večeři. Taky je mi totiž líto takhle zbylé jídlo vyhodit a tak to někdy zuzitkuji při dalším jídle či vaření a k tomu si přidám vše ostatni pěkně čerstvé 😉 jde o to se neprekyselovat, coz nám umožňuje právě ta čerstvě upravena zelenina.

    • Tuhle polévku fakt můžu a hustější a víc okořeněná je skvělá jako omáčka nebo podklad na pizzu 🙂 A ohřívám ji taky. Zastávám názor, že než guláš se šesti, je lepší ohřívaná zelenina. Někomu vadí a nechutná, ten problém nemám. Spíš jsem si musela v hlavě přehodit, že se zelenina neohřívá, ale přiznám se, že takovou dušenou mrkev prostě nevyhodím, když mi zbyde. Ale o tom to je – pro každého je “správně” něco jiného 🙂

      • Holky, díky za odpověď. Tak jsem přidala uzené tofu na kostičky, rýži,
        čerstvou a kvašenou zeleninku, posypala jarní cibulkou a praženou slunečnicí a byl to vážně lepší oběd než guláš se šesti 🙂

    • Určitě raději ohřát, než nezdravý oběd. Minerály tam jsou, jen bude kyselinotvorná, ale pořád méně, než maso, nebo něco podobného.

  7. Na téhle polévce mám závislost a i když asi není určená k snídani, tak aspoň jednou týdně ji k snídani mám 🙂 Jen přemýšlím, jestli je nutné uvařit řepu zvlášť dopředu nebo – a tak to dělám já- stačí oloupat, nakrájet na kostky a podusit 15-20 minut společně s cibulkou a mrkví a pak rozmixovat. Taky mi nedávno jeden známý, který MB jí už asi 25 let říkal, že v žádném případě ne syrovou červenou řepu, ale nějak jsme zamluvili proč ne?

    • Určitě to můžete vařit najednou, to rozhodně nevadí. Možná ta syrová řepa bude hodně extrémní. Nevím i v MB si některé názory protiřečí, ale v případě téhle zeleniny, bych to zase tolik neřešila, ta sama o sobě není takový extrém jako maso a uzeniny.

  8. Zkoušela jsem a moc mi chutnala. Jen… byla opravdu moc červená. Dávala jsem tam ale sušenou sojovou smetanu. To asi není to pravé, že?

  9. Dnes vyzkoušeno a je skvělá. Sice vypadala jako pyré, ale vzhledem k tomu,že malý (2 roky) baští sám, bylo to spíš k dobru. Díky.

  10. dobrý den,
    právě čtu knihy od kushiho, a už jsem nakoupila přísady a těším se na vaření 🙂 díky moc za stránky Jana

  11. Hezký den, polévka vypadá moc hezky, jen jsem se chtěla zeptat, z jaké literatury čerpáte na určování a vhodnosti a nevhodnosti určitých potravin. díky předem za odpověď Katka

    • Dobrý den Katko, čerpáme z hodně zdrojů, stále se vzděláváme a účastníme různých seminářů a všechny informace si nejdříve ověříme, nejlépe na sobě, pokud to jde. Asi největší zdroj je pro nás tradiční čínská medicína, dále z knížek paní doktorky Strnadelové a z knih od Kushiho.

    • No vidíte a mě Eva ošálila úplně když mi jí naservírovala k obědu. Nevěřila jsem, že není z rajčat, tak moc podobně chutnala. Možná přidejte víc umeocta, aby byla kyselkavější, jako ta rajčatová.

    • Záleží na dochucení, já když mi ji Eva poprvé uvařila, jsem nepoznala, že z rajčat není.

  12. Tak jsem prave dovarila a s chuti dojedla vybornou polevku. Trochu jsem si ji upravila podle sveho, resp. podle zeleniny v lednici. 😉 Takze navic jsem jeste pridala bily turin, ktery syte cervenou barvu vyrazne zesvetlil. Na zaver jsem do polevky pridala uvarenou quinou, miso pastu, naparenou brokolici a vse posypala konopnym seminkem. 🙂 Diky za super inspiraci. 🙂

    • Výborně, takhle přesně to má být. Žádné svázání receptem typu “ale když já nemám zrovna…” 🙂 Hezky se jen inspirovat a vařit podle chuti, zdraví, nálady a zásob 🙂

  13. Zobrazit všech 36 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMaska, peeling nebo čistící emulze z ovesných vloček
Další článekHanka už žije Jarní Očistou