Polévka nebo omáčka? Tato mexická dobrota se dá použít i tak, i tak. Základem jsou fava fazole (u nás se jim říká bob koňský) - jedna z nejstarších plodin a vůbec jídel, které se datují 3600 let nazpět.

Ingredience
2 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • mletý římský kmín (cca 1/4-1/2 lžičky)
  • špetka kukurmy
  • uvařené fava fazole (bob koňský)
  • k dochucení: sůl, umeocet, sojová omáčka

Jak připravit omáčku z fava fazolí

  1. Na oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibulku a česnek. Osolíme.
  2. Přidáme pokrájená rajčata, římský kmín, kukurmu a zalijeme vývarem nebo vodou.
  3. Podusíme do změknutí.
  4. Rozmixujeme na hladkou omáčku.
  5. Omáčku nalijeme zpět do hrnce a přidáme uvařené fava fazole (bob koňský).
  6. Vaříme na nejnižším do zhoustnutí cca 5 minut.
  7. Rozmačkáme část fazolí a omáčku ochutíme.
  8. Vypneme a podáváme, například s nudlemi, plackami nebo kváskovým pečivem.

Praktické

  • Nezapomeňte, že fava fazole se po uvaření musí oloupat. Dají se koupit už hotové, uvařené a oloupané.
  • Tato omáčka se dá jíst i jako polévka. Dají se do ní vmíchat například nudle.

Obměna

  • Místo fava fazolí se dají použít jakékoliv jiné fazole (například velké bílé) nebo jiná vařená luštěnina.
  • Pokud nemáte rajče, můžete použít rajčatovou pastu nebo protlak (bez cukru).
  • Místo kurkumy můžete použít i kari koření nebo jinou oblíbenou asijskou směs.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJezme jablka. Naše střevo nám poděkuje
Další článekJak prakticky využít skleničky (od marmelád, medu, oliv aj.)