Polévka nebo omáčka? Tato mexická dobrota se dá použít i tak, i tak. Základem jsou fava fazole (u nás se jim říká bob koňský) - jedna z nejstarších plodin a vůbec jídel, které se datují 3600 let nazpět.

Ingredience
2 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • mletý římský kmín (cca 1/4-1/2 lžičky)
  • špetka kukurmy
  • uvařené fava fazole (bob koňský)
  • k dochucení: sůl, umeocet, sojová omáčka

Jak připravit omáčku z fava fazolí

  1. Na oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibulku a česnek. Osolíme.
  2. Přidáme pokrájená rajčata, římský kmín, kukurmu a zalijeme vývarem nebo vodou.
  3. Podusíme do změknutí.
  4. Rozmixujeme na hladkou omáčku.
  5. Omáčku nalijeme zpět do hrnce a přidáme uvařené fava fazole (bob koňský).
  6. Vaříme na nejnižším do zhoustnutí cca 5 minut.
  7. Rozmačkáme část fazolí a omáčku ochutíme.
  8. Vypneme a podáváme, například s nudlemi, plackami nebo kváskovým pečivem.

Praktické

  • Nezapomeňte, že fava fazole se po uvaření musí oloupat. Dají se koupit už hotové, uvařené a oloupané.
  • Tato omáčka se dá jíst i jako polévka. Dají se do ní vmíchat například nudle.

Obměna

  • Místo fava fazolí se dají použít jakékoliv jiné fazole (například velké bílé) nebo jiná vařená luštěnina.
  • Pokud nemáte rajče, můžete použít rajčatovou pastu nebo protlak (bez cukru).
  • Místo kurkumy můžete použít i kari koření nebo jinou oblíbenou asijskou směs.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...
  1. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJezme jablka. Naše střevo nám poděkuje
Další článekJak prakticky využít skleničky (od marmelád, medu, oliv aj.)