Sezóna cuket je v plném proudu. Cukety se skvěle hodí do indických kořeněných receptů. Zkuste je třeba v tomto fazolovém sábdží.
Ingredience
pro 1-2 porce
- 1 cibule
- hrst fazolových lusků
- hrst uvařených velkých máslových fazolí (např. lima nebo bango)
- půl cukety
- hrst zeleného čerstvého hrášku
- 1-2 lžičky kari koření (dle ostrosti vašeho kari)
- 1 lžička kurkumy
- 0,5 lžičky hořčičných semínek (nemusí být)
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- malý kousek zázvoru
- 1 lžíce škrobu na zahuštění
Jak připravit zeleninové sábdži
- Uvařte si fazole (je třeba je dopředu namočit na min. 6 hodin a poté doměkka uvařit).
- Nakrájejte si zeleninu – cibuli na kostky, fazolky na čtvrtky, cuketu na kostky, česnek na plátky a zázvor na mini kostičky.
- Rozehřejte si olej a nasypte hořčičná semínka, míchejte.
- Až začnou lupat, přidejte cibuli a česnek a sůl a osmažte.
- Přidejte všechno koření i zázvor a míchejte cca minutu.
- Zalijte troškou vývaru z fazolí.
- Až bude cibule vřít, ztlumte plamen a přikryjte ji pokličkou.
- V jiném hrnci si napusťte vodu, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
- Až bude voda vřít, vsypte do ní zeleninu – cuketu a fazolky.
- Vařte cca 3-5 minut, až je zelenina měkká.
- Přidejte ji k cibuli spolu s hráškem, máslovými fazolemi a vodou, ve které se zelenina vařila a nechejte ještě 3 minuty prohřát.
- Zahustěte škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.
- Dochuťte shoyu (nebo aminos) a umeoctem dle chuti, lze přidat i trochu tahini pasty (nebo mandlové pasty) a citronové šťávy.
- Můžete zjemnit rostlinnou smetanou (nejlepší je kokosová) nebo rostlinným jogurtem.
- Podávejte s basmati rýží (optimálně) nebo jinou obilovinou.
Obměna
- Zeleninu můžete měnit dle chuti.
- Místo vody můžete do jídla dát kokosové mléko a budete mít kari.
- Pokud máte zrovna uvařenou jinou luštěninu (cizrnu, mungo, hrách), klidně ji přidejte místo máslových fazolí. Výborné jsou i polotovary jako je tempeh a tofu.
- Můžete si pohrát s kořením a přidat ještě sladkou mletou papriku, římský kmín a garam masalu.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let, ale omezte koření a dochucovadla.
Poprve jsem varila zeleninku zvlast ve vode a vzhledove i chutove mi to pripomina mrazenou zeleninu, ktera se prida ke konci jen na prohrati :-) Tak nejak vic drzi fazonu :-) jinak recept byl vyborny, stejne tak ten zacatek s horcicnymi seminky :-)
😃😃 tak hlavně že chutná 😃
Ahoj Ajko,
dnes jsem uvařila, místo fazolí jsem dala cizrnu, tu jsem měla uvařenou a moc jsme si pochutnali. Opravdu ta zelenina zvlášť vařená je pak v omáčce lepší:)
Dala jsem malinko chilli, manžel miluje pikantní, i když v tomto horku by se jíst zahřívající nemělo jíst. Zelené fazolky miluji, přivezla jsem si dva druhy z Chorvatska z trhu. I cuketa byla mňam, nerozvařená, 5 min. vaření e akorát.
Díky Ajko, hezký den:)
Eva
Přiznám se, nevařila jsem zvlášť,ale i tak to bylo výborné a velké bílé fazole jsou luxusní. Ujídám je jen tak než je přidám do jídla a pak mně skoro chybí :-))
Velké bílé fazole jsou nejlepší luštěnina! :-)
Výborné, dala jsem máslovou dýní,zelí, cuketu.
Ajko, proč vaříš zeleninu zvlášť?
Naučila jsem se to tak v Holandsku a jídlo je díky tomu chutnější (vše si zachová svou chuť a už není třeba tolik dochucovat). A navíc člověk nemusí tak dlouho čekat, než se to společně uvaří a než je hotová cibulka, má hotovou i zbylou zeleninu, pak se to smíchá a je to.
Určitě doporučuji to tak zkusit. Například guláše s velkými kusy zeleniny, které se jinak dlouho vaří, jsou takto výborné a i cibulka si zachová svou chuť. Proto se i třeba dělává v české kuchyni, že se nejdříve uvaří zelenina a pak se do ní zamíchá osmažená cibulka, aby neztratila svou chuť :-)
Je fakt, že největší rozdíl mezi našeima jídlama „ála lečo“ a ratatouille je v tom, že oni dělají každou zeleninu zvlášť. Je to ale větší piplačka, případně se tím zaprasí dost nádobí;)
Přesně tak. Ono to fakt chutná jinak, když se ta zelenina udělá zvlášť. Prostě ta chuť zůstane v té zelenině. Dělat každou zeleninu zvlášť by se mi taky nechtělo, ale blanšírování ve vodě je fakt rychlovka. A je fajn, že se dají dát společně všechny druhy. Jen člověk pak musí vidličkou kontrolovat, který druh zeleniny už je hotový a ten případně vylovit sítkem :-)