Sezóna cuket je v plném proudu. Cukety se skvěle hodí do indických kořeněných receptů. Zkuste je třeba v tomto fazolovém sábdží.

10

Ingredience
pro 1-2 porce
  • 1 cibule
  • hrst fazolových lusků
  • hrst uvařených velkých máslových fazolí (např. lima nebo bango)
  • půl cukety
  • hrst zeleného čerstvého hrášku
  • 1-2 lžičky kari koření (dle ostrosti vašeho kari)
  • 1 lžička kurkumy
  • 0,5 lžičky hořčičných semínek (nemusí být)
  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • malý kousek zázvoru
  • 1 lžíce škrobu na zahuštění

Jak připravit zeleninové sábdži

  1. Uvařte si fazole (je třeba je dopředu namočit na min. 6 hodin a poté doměkka uvařit).
  2. Nakrájejte si zeleninu – cibuli na kostky, fazolky na čtvrtky, cuketu na kostky, česnek na plátky a zázvor na mini kostičky.
  3. Rozehřejte si olej a nasypte hořčičná semínka, míchejte.
  4. Až začnou lupat, přidejte cibuli a česnek a sůl a osmažte.
  5. Přidejte všechno koření i zázvor a míchejte cca minutu.
  6. Zalijte troškou vývaru z fazolí.
  7. Až bude cibule vřít, ztlumte plamen a přikryjte ji pokličkou.
  8. V jiném hrnci si napusťte vodu, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
  9. Až bude voda vřít, vsypte do ní zeleninu – cuketu a fazolky.
  10. Vařte cca 3-5 minut, až je zelenina měkká.
  11. Přidejte ji k cibuli spolu s hráškem, máslovými fazolemi a vodou, ve které se zelenina vařila a nechejte ještě 3 minuty prohřát.
  12. Zahustěte škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.
  13. Dochuťte shoyu (nebo aminos) a umeoctem dle chuti, lze přidat i trochu tahini pasty (nebo mandlové pasty) a citronové šťávy.
  14. Můžete zjemnit rostlinnou smetanou (nejlepší je kokosová) nebo rostlinným jogurtem.
  15. Podávejte s basmati rýží (optimálně) nebo jinou obilovinou.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle chuti.
  • Místo vody můžete do jídla dát kokosové mléko a budete mít kari.
  • Pokud máte zrovna uvařenou jinou luštěninu (cizrnu, mungo, hrách), klidně ji přidejte místo máslových fazolí. Výborné jsou i polotovary jako je tempeh a tofu.
  • Můžete si pohrát s kořením a přidat ještě sladkou mletou papriku, římský kmín a garam masalu.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

7 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Ahoj Ajko,
    dnes jsem uvařila, místo fazolí jsem dala cizrnu, tu jsem měla uvařenou a moc jsme si pochutnali. Opravdu ta zelenina zvlášť vařená je pak v omáčce lepší:)
    Dala jsem malinko chilli, manžel miluje pikantní, i když v tomto horku by se jíst zahřívající nemělo jíst. Zelené fazolky miluji, přivezla jsem si dva druhy z Chorvatska z trhu. I cuketa byla mňam, nerozvařená, 5 min. vaření e akorát.
    Díky Ajko, hezký den:)
    Eva

  2. Přiznám se, nevařila jsem zvlášť,ale i tak to bylo výborné a velké bílé fazole jsou luxusní. Ujídám je jen tak než je přidám do jídla a pak mně skoro chybí :-))

    • Naučila jsem se to tak v Holandsku a jídlo je díky tomu chutnější (vše si zachová svou chuť a už není třeba tolik dochucovat). A navíc člověk nemusí tak dlouho čekat, než se to společně uvaří a než je hotová cibulka, má hotovou i zbylou zeleninu, pak se to smíchá a je to.
      Určitě doporučuji to tak zkusit. Například guláše s velkými kusy zeleniny, které se jinak dlouho vaří, jsou takto výborné a i cibulka si zachová svou chuť. Proto se i třeba dělává v české kuchyni, že se nejdříve uvaří zelenina a pak se do ní zamíchá osmažená cibulka, aby neztratila svou chuť 🙂

      • Je fakt, že největší rozdíl mezi našeima jídlama “ála lečo” a ratatouille je v tom, že oni dělají každou zeleninu zvlášť. Je to ale větší piplačka, případně se tím zaprasí dost nádobí;)

        • Přesně tak. Ono to fakt chutná jinak, když se ta zelenina udělá zvlášť. Prostě ta chuť zůstane v té zelenině. Dělat každou zeleninu zvlášť by se mi taky nechtělo, ale blanšírování ve vodě je fakt rychlovka. A je fajn, že se dají dát společně všechny druhy. Jen člověk pak musí vidličkou kontrolovat, který druh zeleniny už je hotový a ten případně vylovit sítkem 🙂

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŘepová miso polévka plná omega3
Další článekZdravá strava a cestování – 2. díl (obiloviny)