Na zahrádkách teď zrovna kvete pažitka a hospodyňky se zlobí, že kvůli tomu skončila její sezóna. Chyba, lávky! Stonky pažitky sice pravda trochu ztuhnou, ale kvítka se dají rozhodně používat v kuchyni. Jsou jedlé, chutnají jako pažitka, ne-li lépe, a jsou krásné.

Květy nevyhazovat, prosím

K tomuhle příspěvku mě inspirovala návštěva u kamarádky, která při přípravě pažitky do polévky, odkrojila její květy a hodila je do misky na kompost. Jaká škoda, pomyslela jsem si, kvítka vyndala, opláchla, rozdělila na jednotlivé kvítečky a dala na salát. Kamarádka se divila, že se to dá jíst, byla mile překvapená chutí a já si pomyslela, že je možná víc lidí, kteří mají za to, že letos už je po pažitce. Není!

Co obsahují květy pažitky

Květy, stejně jako samotné čepele, jsou bohaté na vitamíny řady B, C, dále sodík, vápník, draslík a další látky.

Jak chutnají květy pažitky

Já bych řekla jako pažitka, někdo říká, že jsou ještě výraznější. Když se však květenství rozdělí na jednotlivá kvítka, v pokrmu se snadno ztratí a nikdo si zatím nestěžoval, že by ho jídlo kvůli květům pažitky pálilo.

Jak použít květy pažitky v kuchyni

  • stejně jako pažitku – na čerstvé posypky polévek a hlavních jídel
  • do pomazánek, kde nahradí česnek nebo pažitku
  • do salátů
  • jako dekoraci na jakékoliv slané jídlo – od polévek po salát na cokoli.

Nehodí se na sladké dezerty, protože je to příbuzná cibule a česneku, takže by její chuť působila rušivě.

Tip na rozmnožení pažitky

Pokud chcete, aby se vám pažitka vysemenila a rozmnožila, nechte část květů na záhonu. Z květenství se stanou tobolky a ty se vysemení.

Co s dřevnatou pažitkou

Jak jde pažitka do květu, tak její čepele dřevnatí. Jsou tužší, ale já je i tak používám. Nasekám je na drobounko, aby to nebylo poznat. Jak ztuhnou ještě více, pomůže vhodit je do horké polévky či jiného pokrmu – spaří se a změknou. V poslední fázi ji využívám do mixovaných jídel jako jsou špenáty, krémové polévky apod.

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDěti a dospělí, co si ještě umí hrát
Další článekObilný knedlík, tempeh na žampionech, zelenina