Květy nevyhazovat, prosím
K tomuhle příspěvku mě inspirovala návštěva u kamarádky, která při přípravě pažitky do polévky, odkrojila její květy a hodila je do misky na kompost. Jaká škoda, pomyslela jsem si, kvítka vyndala, opláchla, rozdělila na jednotlivé kvítečky a dala na salát. Kamarádka se divila, že se to dá jíst, byla mile překvapená chutí a já si pomyslela, že je možná víc lidí, kteří mají za to, že letos už je po pažitce. Není!
Co obsahují květy pažitky
Květy, stejně jako samotné čepele, jsou bohaté na vitamíny řady B, C, dále sodík, vápník, draslík a další látky.
Jak chutnají květy pažitky
Já bych řekla jako pažitka, někdo říká, že jsou ještě výraznější. Když se však květenství rozdělí na jednotlivá kvítka, v pokrmu se snadno ztratí a nikdo si zatím nestěžoval, že by ho jídlo kvůli květům pažitky pálilo.
Jak použít květy pažitky v kuchyni
- stejně jako pažitku – na čerstvé posypky polévek a hlavních jídel
- do pomazánek, kde nahradí česnek nebo pažitku
- do salátů
- jako dekoraci na jakékoliv slané jídlo – od polévek po salát na cokoli.
Nehodí se na sladké dezerty, protože je to příbuzná cibule a česneku, takže by její chuť působila rušivě.
Tip na rozmnožení pažitky
Pokud chcete, aby se vám pažitka vysemenila a rozmnožila, nechte část květů na záhonu. Z květenství se stanou tobolky a ty se vysemení.
Co s dřevnatou pažitkou
Jak jde pažitka do květu, tak její čepele dřevnatí. Jsou tužší, ale já je i tak používám. Nasekám je na drobounko, aby to nebylo poznat. Jak ztuhnou ještě více, pomůže vhodit je do horké polévky či jiného pokrmu – spaří se a změknou. V poslední fázi ji využívám do mixovaných jídel jako jsou špenáty, krémové polévky apod.
PS: Stále na sebe nemáte čas?
Co se postarat konečně i o sebe? Startujeme podzimní detox. Spravíme si jídelníčkem postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci trochu péče a porozumění.
Komentáře
Vďaka JJ každý rok “objavím” niečo nové: zeleninu/bylinky/chuť.. a tento rok (zatiaľ) sú to kvety pažitky,doteraz som ich “iba” vyvarila v polievke a vyhodila/celé zmixla v niečom,ale vďaka článku som ochutnala surové! a 💗v každej fáze_na začiatku jemnulinké kvietky aj chuť,keď sa tvoria semienka pripomína jarnú cibuľku a neskôr sú semienka chrumkavé (ale nie tak tvrdé ako ľan/sezam..) cibuľovej chuti a sušené sa mi zdajú najsilnejšie a tá farba!,sypem všade: na rizoto/špagety/pomazanky…vďaka príroda a JJ👏
Hmm.. mám jí plno na zahrádce, takže dnes jdu do ní 😋