Domů > Nepřehlédněte

Květy pažitky v kuchyni

Na zahrádkách teď zrovna kvete pažitka a hospodyňky se zlobí, že kvůli tomu skončila její sezóna. Chyba, lávky! Stonky pažitky sice pravda trochu ztuhnou, ale kvítka se dají rozhodně používat v kuchyni. Jsou jedlé, chutnají jako pažitka, ne-li lépe, a jsou krásné.

Květy nevyhazovat, prosím

K tomuhle příspěvku mě inspirovala návštěva u kamarádky, která při přípravě pažitky do polévky, odkrojila její květy a hodila je do misky na kompost. Jaká škoda, pomyslela jsem si, kvítka vyndala, opláchla, rozdělila na jednotlivé kvítečky a dala na salát. Kamarádka se divila, že se to dá jíst, byla mile překvapená chutí a já si pomyslela, že je možná víc lidí, kteří mají za to, že letos už je po pažitce. Není!

Co obsahují květy pažitky

Květy, stejně jako samotné čepele, jsou bohaté na vitamíny řady B, C, dále sodík, vápník, draslík a další látky.

Jak chutnají květy pažitky

Já bych řekla jako pažitka, někdo říká, že jsou ještě výraznější. Když se však květenství rozdělí na jednotlivá kvítka, v pokrmu se snadno ztratí a nikdo si zatím nestěžoval, že by ho jídlo kvůli květům pažitky pálilo.

Jak použít květy pažitky v kuchyni

  • stejně jako pažitku – na čerstvé posypky polévek a hlavních jídel
  • do pomazánek, kde nahradí česnek nebo pažitku
  • do salátů
  • jako dekoraci na jakékoliv slané jídlo – od polévek po salát na cokoli.

Nehodí se na sladké dezerty, protože je to příbuzná cibule a česneku, takže by její chuť působila rušivě.

Tip na rozmnožení pažitky

Pokud chcete, aby se vám pažitka vysemenila a rozmnožila, nechte část květů na záhonu. Z květenství se stanou tobolky a ty se vysemení.

Co s dřevnatou pažitkou

Jak jde pažitka do květu, tak její čepele dřevnatí. Jsou tužší, ale já je i tak používám. Nasekám je na drobounko, aby to nebylo poznat. Jak ztuhnou ještě více, pomůže vhodit je do horké polévky či jiného pokrmu – spaří se a změknou. V poslední fázi ji využívám do mixovaných jídel jako jsou špenáty, krémové polévky apod.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

50 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Úžasná inspirace, děkuji.

Robert Šmidt
8. 5. 2024

Potešili ste ma!! Sú výborné, mierne pálivé a krásne voňajú. Už budem ich konzument.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ovocný krém s vanilkou a jedlými květy

Ovocné dezerty jsou chutnou a zdravou variantou mlsání. Jsou rychle hotové a díky jedlým květům také krásné, takže je dáváme i návštěvám, které si vždy chv...
8

Ozdobte si talíř: 10 jedlých, krásných i zdravých květů

Barevné květy mohou rozjasnit nejen vaši zahradu, ale také talíř i vaše zdraví. Až budete příště vařit pro sebe nebo hosty, nezapomeňte pokrmy ozdobit někt...

Jarní detoxikační salát

Jarní lehoučký salát pro detoxikaci a vyživení organismu plný svěžích zelených lístků a klíčků s jemnou avokádovou zálivkou a křupavou posypkou.
35
108

Proč na jaře některé děti moc nejedí a jiné stonají

Už je to zase tady. Jako každý rok na jaře maminky lamentují, že to jejich robátko poslední dobou nějak stávkuje v jídle. Většina dětí, které doposud tak k...
56
12

Klíčíme čočku

Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které ná...
68
17

Žabinec ptačinec v kuchyni

Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výbor...