Voní po česneku a navzdory roztomilému názvu je to silák, který zastoupí i medvědí česnek. Naučte se poznávat, sbírat a používat česnáček!

Česnáček a zdravotní účinky

Účinky česnáčku jsou celkově očistné, protizánětlivé a antiseptické a dokonce i protirakovinné. Česnáček desinfikuje močové a dýchací cesty i střeva. Podporuje činnost žlučníku, jater a slinivky

Česnáček a způsoby použití

Kromě konzumace syrové rostliny je možné česnáček používat také zevně – k léčení vyrážek, ekzémů, zánětů kůže a špatně se hojících ran. Česnáček se používá také v podobě tinktury. Naopak v podobě čajů vzhledem k česnekovému aroma příliš oblíbený není.

Česnáček v kuchyni

V kuchyni využijeme celou nať (na jaře, kdy je ještě mladý). Později sbíráme listy a květy bez lodyhy – tak už je příliš tuhá. Česnáček obsahuje glykosidy sinigrin, allylsulfid, rhodanalyl, alliarin, etérický olej, pektin, beta karoten a kyselinu askorbovou. Po narušení pletiv rostliny se uvolňují isothiokyanáty (právě těm se přisuzují antikarcinogenní účinky). (1)

V chuti česnáčku najdete kombinaci česneku a hořčice, která zajistí velmi barvité zpestření nejrůznějších pokrmů. Však se také anglicky jmenuje velmi výstižně – garlic mustard – česneková hořčice.

Česnáček je vzhledem k účinným látkám nejlepší používat syrový. Podobně jako další druhy divoké zeleniny se skvěle hodí k nazdobení hotových pokrmů – po opláchnutí nasekejte podle potřeby a ozdobte hotový pokrm, ať už je to polévka, hlavní chod nebo třeba pomazánka. Podívejte se, jak sluší třeba této polévce s rýžovými těstovinami.

Česnáček můžete do hotové pokrmu i zamíchat – zkuste třeba tenhle úžasný kuskus podle Jíme Jinak. Česnáček skvěle ochutí i krémové polévky nebo saláty – jednoduše ho přidejte jako oblíbené koření. Louhováním v octu získáte po pár dnech aromatickou složku do salátové zálivky.

I z česnáčku se dá rozmixováním s olejem, mandlemi a trochou soli vytvořit jedinečné pesto.

Jak najít a poznat česnáček

Česnáček hojně roste v listnatých a křovištních lesích, hájích, na rumištích a zahrádkách. Má rád humózní, vlhké půdy, a to jak písčité, tak hlinité. V závislosti na podmínkách dorůstá do výšky 20–80 cm. Česnáček poznáte podle česnekového aroma, které se uvolní při promnutí mezi prsty.

Kdy sbírat česnáček

Česnáček můžeme sbírat na jaře (celou nať) i později, kdy už ale využijeme jen listy a květy.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečená dýně s pestem z medvědího česneku
Další článekSalát s lebedou a řebříčkem