Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Dezert a lá bounty do skleničky

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Pro všechny milovníky kokosu a čokolády – toto je dezert pro vás. Chutí připomíná tyčinku bounty, přesto je bez cukru i živočišných produktů.

Ingredience
7 skleniček á 150 ml

Na korpus:
  • 3/4 hrnku čirokové mouky
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 rovná lžička pečícího prášku bez fosfátů
  • špetka sody
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 150 ml rýžového mléka
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1 lžíce libovolné marmelády bez cukru
  • 1 lžička citrónové šťávy
Na krém:
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 plné lžíce mandlového másla
  • 100 g bílého tofu
  • 6 lžic strouhaného kokosu
  • 3 lžíce rýžového sirupu
  • 1 lžíce agávového/javorového sirupu
  • 1 lžička agaru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
Na polevu:
  • 60 g kvalitní hořké čokolády + 20 g na ozdobu
  • 1 plná lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 1 rovná lžíce mandlového másla

Jak připravit dezert a lá bounty

  1. Nejdříve připravíme korpus. V jedné míse smícháme všechny suché ingredience a v té druhé zase ty mokré.
  2. Nakonec spojíme dohromady a vzniklé husté těsto naneseme na menší plíšek s pečicím papírem. Pečeme na 170 °C cca 20 minut (do propečení). Korpus nijak extra nevyskočí, tak se nelekejte.
  3. Nechte jej pořádně vychladnout a poté jej rozdrobte do skleniček.
  4. Nyní připravíme krém a to tak, že všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme. Krém přelijeme do rendlíku a přivedeme k varu. Krátce povaříme a necháme trochu zchladnout.
  5. Krém nalijeme do skleniček na rozdrobený korpus a chladíme do ztuhnutí.
  6. Nyní připravíme polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a kokosový olej a nakonec vmícháme mandlové máslo.
  7. Polevu nalijeme na krém a zasypeme nasekanou čokoládou a kokosem. Dáme do lednice ztuhnout a podáváme.

Praktické

  • Použitý hrnek má objem 250 ml.
  • Použité skleničky mají objem 150 ml.
  • Krém oslaďte dle své chuti.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, pokud už touží po čokoládě. Jinak se je snažíme na “hnědé” dezerty nezvykat a odkládáme to na co nejpozději.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Miloslava
20. 10. 2023

Můžu místo čirokové mouky dát špaldovou ve stejném množství?

Vyzkoušela jsem a je to úžasná dobrota!! I bez čokolády na vrchu😉

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dorty
klub
23
7

Makový dortík s jablky a tofu krémem (bez lepku)

Překvapte rodinu tímto dezertem, který je laděný do podzimních chutí a neobsahuje lepek, cukr a ani mléko. Tento dortík je sice trochu pracnější, ale výsle...

Bezlepkový koláč s náplní dvou barev

Tento typ dezertu mám moc ráda, jelikož je úžasně variabilní. Tento recept je bez lepku, živočišných produktů a vynechala jsem i rostlinné máslo a na korpu...

Letní bezlepkové cupcakes

Vláčný korpus a lahodný krém. Přesně takové jsou tyto bezlepkové cupcakes, jejichž příprava není nikterak složitá. Ovoce na ozdobení můžete obměnit dle sez...

Borůvkové hala bala řezy (bez lepku)

Máte přebytky borůvek? Vyrobte z nich jednoduchý a rychlý dezert, na kterém si jistě pochutnáte. Je bez lepku i cukru a ovoce můžete případně obměnit dle s...

Pekanový řez (bez lepku)

Pokud máte rádi pekanové ořechy, pak je pro vás tento dezert tím pravým ořechovým. Je bez mléka, cukru i lepku a navíc je jednoduchý na přípravu.

Variace na milionářské řezy (bez lepku)

Variace na známé oblíbené řezy v bezlepkovém podání. Příprava není nijak složitá a zaručeně si pochutnáte.