Jak se ochladí, točíme fazole a hrách mnohem častěji než jiné luštěniny. Teď máme tedy zrovna hrachové dny a dneska se u nás vylizoval talíř od hrachové kaše. Jedli i zarytí odpůrci zeleniny - nebyla totiž vidět :-) Byla to opět rychlovka připravená během 25 minut, když se vařila polévka a obilí na hlavní jídlo.
Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek hrachu
  • vodu z vaření hrachu /vývar / horká voda
  • 1 lžíce řasy hiziky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 cukety
  • lžička oregána
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • lžička jablečného octa

Jak připravit kaši z hrachu

  1. Hrách propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v tlakovém hrnci. Neloupaný hodinu, loupaný 30 minut. Pro vaření použijeme i vodu z hrachu, takže nevylívat.
  2. Cibuli, mrkev a cuketu nakrájíme na kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a cuketu, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vodou z uvařeného hrachu jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme hrnek vařeného hrachu, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

  • Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Uvařte si hrách dopředu a udělejte z něho víc různých jídel. Bude to rychlovka!
  • Loupaný půlený hrách se dá uvařit i bez namáčení a bez tlakového hrnce.  Loupaný celý také, ale trvá to déle. Neloupaný potřebuje namočit a vařit pod tlakem.

Obměna

  • Výborná je varianta s česnekem a majoránkou místo oregána.
  • Místo mrkve dávám dýni, když mám.

Děti

  • Hrachová omáčka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli, případně česneku, zázvoru apod.

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Evi, tak tohle je opravdu lahůdková kaše! Nikdy by mě nenapadlo, že “zamaskovaná” zelenina přidá hrachu tak úžasnou chuť. Jedním slovem SKVĚLÉ!

    • Tak to mám velikou radost, Ivano, my ji měli včera a předevčírem po dlouhé době a pořád je to favorit verze něčeho s hrachem 🙂

  2. Nejlepší hrachová kaše, jakou jsem jedla! S jáhlovými nočky a polníčkem naprosto dokonalá bašta. Moc děkuji za recept!

  3. Hezký den děvčata, na vaše stránky jsem narazila už dávno, občas jsem nakoukla, ale teď nakukuji čím dál častěji a hledám a hledám, co bych asi tak uvařila dobrého a zdravého 🙂 V sobotu jsem tedy podle vás uvařila tuto hrachovou kaši, pro dceru samozřejmě klasika s opečeným buřtem. Ale jsem ráda, že tu hrachovku jedla. Vždycky si říkám, lepší něco než nic….. Ale hlavně bych se chtěla zeptat, když kombinujete obilí nebo těstoviny s luštěninami, konkrétně třeba s touto kaší, jak dochutíte nebo zpestříte chuť obilí nebo těstovin aby to nebylo pořád chuťově stejný? Mě nenapadá vůbec nic, než jen to obilí nebo těstoviny uvařit jako klasickou přílohu a k tomu dát tu kaši. Můžete mi prosím poradit inspirovat? Děkuji. Hezký den Věrka

    • Věrko, rozhodně je super, že vám to jí. Osobně obilí nedochucuji krom špetky sole, někdy přidám bylinku. Ale většinou to beru jako sladkou (ano nám chutná sladce po vyčištění chuťových buněk 🙂 část talíře a slanější či pikantnější udělám zeleninu, luštěninu nebo nějaký doplněk. Prohlednéte si sekci Inspirace a uvidíte, že není nutné mít všechno extra dochucené. Ale chce to dát jazyku čas, aby se vyčistil a začal cítit jemné chutě. Jinak si samozřejmě můžete pomoci sojovou omáčkou, bylinkami a kořením, tak jsme to na začátku dělali asi všichni 🙂

  4. Evo,jeje to jsme na tom podobně,taky teď často točím fazole,hrách,úplně se mi zbíhají sliny,brzy uvařím:))). Taky jsem si dala předsevzetí zařazovat častěji maso,ale nějak ty luštěniny furt převažují….asi i kvůli klidu doma,chci najít kompromis,takže od teď spíše budeme jíst zdravě, ne úplně podle MB,což já stejně nedávám,ale pro holky je to novinka a chtějí své jisté….:O))))

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvatomartinské slavnosti
Další článekOheň v kuchyni I.