Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Hrachová kaše s maskovanou zeleninou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Jak se ochladí, točíme fazole a hrách mnohem častěji než jiné luštěniny. Teď máme tedy zrovna hrachové dny a dneska se u nás vylizoval talíř od hrachové kaše. Jedli i zarytí odpůrci zeleniny – nebyla totiž vidět :-) Byla to opět rychlovka připravená během 25 minut, když se vařila polévka a obilí na hlavní jídlo.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek hrachu
  • vodu z vaření hrachu /vývar / horká voda
  • 1 lžíce řasy hiziky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 cukety
  • lžička oregána
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • lžička jablečného octa

Dobrý den Evi, všem z JJ ! Mám potřebu Vám napsat :-) Doufám, že to nevadí. Musím říct, že stravování podle vašich ra...

Jak připravit kaši z hrachu

  1. Hrách propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v tlakovém hrnci. Neloupaný hodinu, loupaný 30 minut. Pro vaření použijeme i vodu z hrachu, takže nevylívat.
  2. Cibuli, mrkev a cuketu nakrájíme na kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a cuketu, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vodou z uvařeného hrachu jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme hrnek vařeného hrachu, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

  • Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Uvařte si hrách dopředu a udělejte z něho víc různých jídel. Bude to rychlovka!
  • Loupaný půlený hrách se dá uvařit i bez namáčení a bez tlakového hrnce.  Loupaný celý také, ale trvá to déle. Neloupaný potřebuje namočit a vařit pod tlakem.

Obměna

  • Výborná je varianta s česnekem a majoránkou místo oregána.
  • Místo mrkve dávám dýni, když mám.

Děti

  • Hrachová omáčka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli, případně česneku, zázvoru apod.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes znovu a i s určitou dávkou kreativity (jiná zelenina, mletá paprika, česnek…) 😀 Bylo to dobré 🙂. Příloha pohankovo-zbytkové knedlíky ala od oka. Povedly se 😎👍

To jsem si zase jednou pochutnala 🙂. Díky za jednoduchý recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...
55
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.