Jak se ochladí, točíme fazole a hrách mnohem častěji než jiné luštěniny. Teď máme tedy zrovna hrachové dny a dneska se u nás vylizoval talíř od hrachové kaše. Jedli i zarytí odpůrci zeleniny - nebyla totiž vidět :-) Byla to opět rychlovka připravená během 25 minut, když se vařila polévka a obilí na hlavní jídlo.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek hrachu
  • vodu z vaření hrachu /vývar / horká voda
  • 1 lžíce řasy hiziky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 cukety
  • lžička oregána
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • lžička jablečného octa

Jak připravit kaši z hrachu

  1. Hrách propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v tlakovém hrnci. Neloupaný hodinu, loupaný 30 minut. Pro vaření použijeme i vodu z hrachu, takže nevylívat.
  2. Cibuli, mrkev a cuketu nakrájíme na kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a cuketu, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vodou z uvařeného hrachu jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme hrnek vařeného hrachu, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

  • Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Uvařte si hrách dopředu a udělejte z něho víc různých jídel. Bude to rychlovka!
  • Loupaný půlený hrách se dá uvařit i bez namáčení a bez tlakového hrnce.  Loupaný celý také, ale trvá to déle. Neloupaný potřebuje namočit a vařit pod tlakem.

Obměna

  • Výborná je varianta s česnekem a majoránkou místo oregána.
  • Místo mrkve dávám dýni, když mám.

Děti

  • Hrachová omáčka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli, případně česneku, zázvoru apod.

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Děkuji za návod, udělali jsme s těstovinami a napařenou zeleninou, chutnalo, ani manžel neměl připomínku- tedy skoro jako pochvala 🙂

  2. Evi, tak tohle je opravdu lahůdková kaše! Nikdy by mě nenapadlo, že „zamaskovaná“ zelenina přidá hrachu tak úžasnou chuť. Jedním slovem SKVĚLÉ!

    • Tak to mám velikou radost, Ivano, my ji měli včera a předevčírem po dlouhé době a pořád je to favorit verze něčeho s hrachem 🙂

  3. Nejlepší hrachová kaše, jakou jsem jedla! S jáhlovými nočky a polníčkem naprosto dokonalá bašta. Moc děkuji za recept!

  4. Hezký den děvčata, na vaše stránky jsem narazila už dávno, občas jsem nakoukla, ale teď nakukuji čím dál častěji a hledám a hledám, co bych asi tak uvařila dobrého a zdravého 🙂 V sobotu jsem tedy podle vás uvařila tuto hrachovou kaši, pro dceru samozřejmě klasika s opečeným buřtem. Ale jsem ráda, že tu hrachovku jedla. Vždycky si říkám, lepší něco než nic….. Ale hlavně bych se chtěla zeptat, když kombinujete obilí nebo těstoviny s luštěninami, konkrétně třeba s touto kaší, jak dochutíte nebo zpestříte chuť obilí nebo těstovin aby to nebylo pořád chuťově stejný? Mě nenapadá vůbec nic, než jen to obilí nebo těstoviny uvařit jako klasickou přílohu a k tomu dát tu kaši. Můžete mi prosím poradit inspirovat? Děkuji. Hezký den Věrka

    • Věrko, rozhodně je super, že vám to jí. Osobně obilí nedochucuji krom špetky sole, někdy přidám bylinku. Ale většinou to beru jako sladkou (ano nám chutná sladce po vyčištění chuťových buněk 🙂 část talíře a slanější či pikantnější udělám zeleninu, luštěninu nebo nějaký doplněk. Prohlednéte si sekci Inspirace a uvidíte, že není nutné mít všechno extra dochucené. Ale chce to dát jazyku čas, aby se vyčistil a začal cítit jemné chutě. Jinak si samozřejmě můžete pomoci sojovou omáčkou, bylinkami a kořením, tak jsme to na začátku dělali asi všichni 🙂

  5. Evo,jeje to jsme na tom podobně,taky teď často točím fazole,hrách,úplně se mi zbíhají sliny,brzy uvařím:))). Taky jsem si dala předsevzetí zařazovat častěji maso,ale nějak ty luštěniny furt převažují….asi i kvůli klidu doma,chci najít kompromis,takže od teď spíše budeme jíst zdravě, ne úplně podle MB,což já stejně nedávám,ale pro holky je to novinka a chtějí své jisté….:O))))

  6. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvatomartinské slavnosti
Další článekOheň v kuchyni I.