Jak se ochladí, točíme fazole a hrách mnohem častěji než jiné luštěniny. Teď máme tedy zrovna hrachové dny a dneska se u nás vylizoval talíř od hrachové kaše. Jedli i zarytí odpůrci zeleniny - nebyla totiž vidět :-) Byla to opět rychlovka připravená během 25 minut, když se vařila polévka a obilí na hlavní jídlo.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek hrachu
  • vodu z vaření hrachu /vývar / horká voda
  • 1 lžíce řasy hiziky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 cukety
  • lžička oregána
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • lžička jablečného octa

Jak připravit kaši z hrachu

  1. Hrách propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v tlakovém hrnci. Neloupaný hodinu, loupaný 30 minut. Pro vaření použijeme i vodu z hrachu, takže nevylívat.
  2. Cibuli, mrkev a cuketu nakrájíme na kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a cuketu, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vodou z uvařeného hrachu jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme hrnek vařeného hrachu, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

  • Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Uvařte si hrách dopředu a udělejte z něho víc různých jídel. Bude to rychlovka!
  • Loupaný půlený hrách se dá uvařit i bez namáčení a bez tlakového hrnce.  Loupaný celý také, ale trvá to déle. Neloupaný potřebuje namočit a vařit pod tlakem.

Obměna

  • Výborná je varianta s česnekem a majoránkou místo oregána.
  • Místo mrkve dávám dýni, když mám.

Děti

  • Hrachová omáčka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli, případně česneku, zázvoru apod.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Zbavila jsem se závislosti na kávě (Dana)

Dana: Ahoj všem. Tak se mi zdá, že se...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...
  1. Tahle hrachová kaše nikdy nezklame, ať tam dáme co tam dáme (co zrovna máme). Vynikající supr mňamka :-) Takže díky za skvělý recept… vlastně díky za všechny recepty!!!!

    • Lucie, to máme radost, že vám chutná a že se nebojíte obměn.👍 Věřím, že to byla mňamka😋😉

  2. U nás je to přesně naopak, zamaskovat luštěniny do zeleninové omáčky 😂. Povedlo se, měla jsem teda uvařené adzuki, barva po rozmixovani divná, ale děti se olizovaly 😊 diky za tip 😉

  3. Děkuji za návod, udělali jsme s těstovinami a napařenou zeleninou, chutnalo, ani manžel neměl připomínku- tedy skoro jako pochvala :)

  4. Evi, tak tohle je opravdu lahůdková kaše! Nikdy by mě nenapadlo, že „zamaskovaná“ zelenina přidá hrachu tak úžasnou chuť. Jedním slovem SKVĚLÉ!

    • Tak to mám velikou radost, Ivano, my ji měli včera a předevčírem po dlouhé době a pořád je to favorit verze něčeho s hrachem :-)

  5. Hezký den děvčata, na vaše stránky jsem narazila už dávno, občas jsem nakoukla, ale teď nakukuji čím dál častěji a hledám a hledám, co bych asi tak uvařila dobrého a zdravého :-) V sobotu jsem tedy podle vás uvařila tuto hrachovou kaši, pro dceru samozřejmě klasika s opečeným buřtem. Ale jsem ráda, že tu hrachovku jedla. Vždycky si říkám, lepší něco než nic….. Ale hlavně bych se chtěla zeptat, když kombinujete obilí nebo těstoviny s luštěninami, konkrétně třeba s touto kaší, jak dochutíte nebo zpestříte chuť obilí nebo těstovin aby to nebylo pořád chuťově stejný? Mě nenapadá vůbec nic, než jen to obilí nebo těstoviny uvařit jako klasickou přílohu a k tomu dát tu kaši. Můžete mi prosím poradit inspirovat? Děkuji. Hezký den Věrka

    • Věrko, rozhodně je super, že vám to jí. Osobně obilí nedochucuji krom špetky sole, někdy přidám bylinku. Ale většinou to beru jako sladkou (ano nám chutná sladce po vyčištění chuťových buněk :-) část talíře a slanější či pikantnější udělám zeleninu, luštěninu nebo nějaký doplněk. Prohlednéte si sekci Inspirace a uvidíte, že není nutné mít všechno extra dochucené. Ale chce to dát jazyku čas, aby se vyčistil a začal cítit jemné chutě. Jinak si samozřejmě můžete pomoci sojovou omáčkou, bylinkami a kořením, tak jsme to na začátku dělali asi všichni :-)

  6. Evo,jeje to jsme na tom podobně,taky teď často točím fazole,hrách,úplně se mi zbíhají sliny,brzy uvařím:))). Taky jsem si dala předsevzetí zařazovat častěji maso,ale nějak ty luštěniny furt převažují….asi i kvůli klidu doma,chci najít kompromis,takže od teď spíše budeme jíst zdravě, ne úplně podle MB,což já stejně nedávám,ale pro holky je to novinka a chtějí své jisté….:O))))

  7. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvatomartinské slavnosti
Další článekOheň v kuchyni I.