Jak se ochladí, točíme fazole a hrách mnohem častěji než jiné luštěniny. Teď máme tedy zrovna hrachové dny a dneska se u nás vylizoval talíř od hrachové kaše. Jedli i zarytí odpůrci zeleniny - nebyla totiž vidět :-) Byla to opět rychlovka připravená během 25 minut, když se vařila polévka a obilí na hlavní jídlo.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek hrachu
  • vodu z vaření hrachu /vývar / horká voda
  • 1 lžíce řasy hiziky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 cukety
  • lžička oregána
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • lžička jablečného octa

Jak připravit kaši z hrachu

  1. Hrách propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v tlakovém hrnci. Neloupaný hodinu, loupaný 30 minut. Pro vaření použijeme i vodu z hrachu, takže nevylívat.
  2. Cibuli, mrkev a cuketu nakrájíme na kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a cuketu, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vodou z uvařeného hrachu jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme hrnek vařeného hrachu, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

  • Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Uvařte si hrách dopředu a udělejte z něho víc různých jídel. Bude to rychlovka!
  • Loupaný půlený hrách se dá uvařit i bez namáčení a bez tlakového hrnce.  Loupaný celý také, ale trvá to déle. Neloupaný potřebuje namočit a vařit pod tlakem.

Obměna

  • Výborná je varianta s česnekem a majoránkou místo oregána.
  • Místo mrkve dávám dýni, když mám.

Děti

  • Hrachová omáčka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli, případně česneku, zázvoru apod.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...
  1. U nás je to přesně naopak, zamaskovat luštěniny do zeleninové omáčky 😂. Povedlo se, měla jsem teda uvařené adzuki, barva po rozmixovani divná, ale děti se olizovaly 😊 diky za tip 😉

  2. Evi, tak tohle je opravdu lahůdková kaše! Nikdy by mě nenapadlo, že „zamaskovaná“ zelenina přidá hrachu tak úžasnou chuť. Jedním slovem SKVĚLÉ!

    • Tak to mám velikou radost, Ivano, my ji měli včera a předevčírem po dlouhé době a pořád je to favorit verze něčeho s hrachem :-)

  3. Hezký den děvčata, na vaše stránky jsem narazila už dávno, občas jsem nakoukla, ale teď nakukuji čím dál častěji a hledám a hledám, co bych asi tak uvařila dobrého a zdravého :-) V sobotu jsem tedy podle vás uvařila tuto hrachovou kaši, pro dceru samozřejmě klasika s opečeným buřtem. Ale jsem ráda, že tu hrachovku jedla. Vždycky si říkám, lepší něco než nic….. Ale hlavně bych se chtěla zeptat, když kombinujete obilí nebo těstoviny s luštěninami, konkrétně třeba s touto kaší, jak dochutíte nebo zpestříte chuť obilí nebo těstovin aby to nebylo pořád chuťově stejný? Mě nenapadá vůbec nic, než jen to obilí nebo těstoviny uvařit jako klasickou přílohu a k tomu dát tu kaši. Můžete mi prosím poradit inspirovat? Děkuji. Hezký den Věrka

    • Věrko, rozhodně je super, že vám to jí. Osobně obilí nedochucuji krom špetky sole, někdy přidám bylinku. Ale většinou to beru jako sladkou (ano nám chutná sladce po vyčištění chuťových buněk :-) část talíře a slanější či pikantnější udělám zeleninu, luštěninu nebo nějaký doplněk. Prohlednéte si sekci Inspirace a uvidíte, že není nutné mít všechno extra dochucené. Ale chce to dát jazyku čas, aby se vyčistil a začal cítit jemné chutě. Jinak si samozřejmě můžete pomoci sojovou omáčkou, bylinkami a kořením, tak jsme to na začátku dělali asi všichni :-)

  4. Evo,jeje to jsme na tom podobně,taky teď často točím fazole,hrách,úplně se mi zbíhají sliny,brzy uvařím:))). Taky jsem si dala předsevzetí zařazovat častěji maso,ale nějak ty luštěniny furt převažují….asi i kvůli klidu doma,chci najít kompromis,takže od teď spíše budeme jíst zdravě, ne úplně podle MB,což já stejně nedávám,ale pro holky je to novinka a chtějí své jisté….:O))))

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvatomartinské slavnosti
Další článekOheň v kuchyni I.