Výborné a zdravé kokosky bez cukru.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3,5 hrnku strouhaného kokosu
  • lžička sušené vanilky nebo vnitřku vanilkového lusku
  • 1,5 hrnku javorového sirupu
  • 1,5 hrnku rýžového sirupu
  • 1 hrnek mletých loupaných mandlí
  • špetička soli

Jak připravit kokosky

  1. Mandle umeleme v mixéru na jemný prášek.
  2. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  3. V míse smícháme oba sirupy, přidáme k nim vanilku, špetku soli, hrnek mletých mandlí a 3,5 hrnku kokosu.
  4. Těsto pořádně propracujeme, nakonec je dobré i rukama a tvarujeme malé kouličky, které dáváme na pečící papír.
  5. Pečeme asi 10 minut na 180°C.
  6. Kokosky nechte vychladnout, pak teprve ztuhnou. Ihned po upečení jsou ještě měkké.

Praktické

  • Kokosky jsou hodně sladké – pro začátečníky zvyklé na cukr je to dobré, my si dáváme poloviční dávku sirupů. Stačí ochutnat a doladit množství podle svých chuťových preferencí. Když uberete sirupy, bude potřeba ubrat i podle potřeby mandle nebo kokos, aby šlo těsto tvarovat.
  • Kokosky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete kokosky barevné (např. červené, zelené a žluté), můžete přidat přírodní barvivo.
  • Skladujeme na balkoně v papírové krabici viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

Obměna

  • Místo mandlí můžete dát i kešu oříšky.
  • Javorový sirup můžete nahradit jakýmkoliv jiným obilným sirupem.

Děti

  • Kokosky můžeme dát dětem od 1 roku.

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...
  1. Dobrý den, pekla jsem již 3x a vždy se stejným výsledkem. Pokaždé se roztekly, netuším proč?! Nemáte nějaký nápad?

  2. Dobrý den, pekla jsem již 3x a vždy se stejným výsledkem. Opakovaně se roztecou, dávám méně sirupu a nevím v čem by mohl byt “zakopany pes”? Ale i tam jsou vynikající, jen to jsou placičky :)

    • Jani, možná péct kratší dobu, těžko říct. Vždycky je pro mě samotnou záhada, že někomu recept vyjde a někomu ne. Tak aspoň, že chutná i když v jiné formě 😉

  3. Dobrý den,
    rada bych poslala tátovi recept na kokosky, aby je mohly i deti, ale opravdu mi přijde obrovské množství sirupu v receptu, kolik by bylo optimální množství kdo už jste recept zkoušeli?
    Dekuju!

  4. Evi, teď právě jsem dopekla kokosky ( jsem to těsto pořád ochutnávala , tak to dnes asi budou divoké sny, i na mě to je sladké…..:)), tak nějak jsem si říkala, že to bude rychlé. Nikdy jsem to nedělala, a tak jsem si vzala fakt malý hrnek a ještě dělala z polovičního množství a sirup jsem okamžitě dala na poloviční ( spíš třetinové) množství a i to mi přišlo vcelku dost sladké…Nechceš v receptu množství sirupu upravit? Lepilo se to pěkně i při mých poměrech , ale držely při pečení tvar…

  5. Právě upečeno. Dala jsem jen jeden hrnek rýžového sirupu a množství mi přijde dostačující (i tak dost děsivé). Povedly se velice, ale jsou trochu větší. Těsto jsem nabírala lžící na zmrzlinu, tak vypadají jako buchty. :D

  6. Tak jsem poctivě dělala kuličky, snažila se aby byly aspoň zhruba stejně velké, a při pečení koukám přes sklo trouby-kokosky se krááásně roztekly po celém plechu.Takže jsem po částečném vychladnutí lžičkou seškrabávala a dělala znova kuličky:D a jako bonus byla pěkně okokosovaná taky trouba, což jsem vzala pozitivně s tím, že si ji aspoň pořádně předvánočně vydrbu.Zvláštní, asi na tom jídle něco bude, že uklidňuje, dřív by mě takováhle vtipná situace rozpálila doběla….akorát by mě zajímalo, proč se roztekly, dala jsem tak o půl hrnku sirupu míň….

    • Tak to tedy vůbec netuším, Jani. Snad že byl ten úplněk :-) Hlavně že to bereš pozitivně. Je to tím jídlem, můžu podepsat vlastní krví :-)

      • Evi ani nevím že byl úplněk:Dkaždopádně kokosky jsou velmi velmi žravé, nevím jestli do vánoc vůbec vydrží.

        • Předevčírem a nějaký silný, všichni se chovali divně :-) Nám po natáčení taky nezbylo :-)))

    • Já si myslím, že polovina sirupu by stačila. Na mne jsou přeslazené, manžel se podivil, co se mi stalo, že máme sladké cukroví – což značí, že je tam toho dost. Jinak by říkal něco jiného :-) Pozná, když je to zdravé.

  7. Zrovna jsem dopekla. Jsou fakt dobré! Manželovo oblíbené cukroví, akorát bez cukru – a přesto mu chutná. Což je teda neobvyklé :-)

  8. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvačiny (nejen) pro děti I.
Další článekRýžové těstoviny s červenou omáčkou à la kečup