Vytáhli jsme u dědečka ze země loňské topinambury a tak honem zkoušíme, co se z nich všechno dá dobrého udělat, dokud jsou pěkně čerstvé. Tahle topinamburová polévka měla u nás velký úspěch, byla snadná a rychlá.

Ingredience
pro 4 osoby
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3/4 litru horkého zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 3 topinambury
  • podle chuti můžete přidat umeocet a jablečný ocet

Jak připravit topinamburovou polévku

  1. Do kastrolu dáme olej, rozpálíme a vložíme na kostky pokrájenou cibuli.
  2. Osolíme a chvíli restujeme.
  3. Přidáme na kostky pokrájenou mrkev a topinamburu.
  4. Zeleninu občas promícháme a lehce osmažíme.
  5. Zalijeme horkým vývarem (nebo vodou) a pod pokličkou vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Rozmixujeme tyčovým mixérem a je-li potřeba, doředíme vývarem.
  7. Můžeme dochutit umeoctem nebo jablečným octem a ozdobit praženými semínky a rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Pokud kořen topinambury nalámete na dílky, ve kterých roste, snadno se omyjí kartáčkem a nemusí se loupat. Já nikdy neloupu a tmavší barva polévky nám nevadí.
  • Pokud šetříte tukem kvůli zdravotním potížím, nerestujete zeleninu na oleji, ale vhoďte všechny ingredience do horkého vývaru, povařte, pomixujte a máte hotovo. Trochu oleje můžete přidat na začátku vaření, chcete-li pro chuť.

Kombinujeme

  • My jsme polévku dozdobili rostlinnou smetanou, praženými semínky, sekanou petrželkou a lístečkem bazalky.

Obměna

  • Jestli máte ještě dýni z loňské úrody, klidně část mrkví nahraďte dýni, polévka bude ještě jemnější.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku, ale budeme šetřit s olejem a solí, nebudeme přidávat umeocet. Stejně dochucenou polévku dáváme dětem cca od 2 let. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte.

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak v kuchyni: Pojďte s námi vařit – do dnešní půlnoci
Další článekJak mám zavařovat bez cukru?