Vytáhli jsme u dědečka ze země loňské topinambury a tak honem zkoušíme, co se z nich všechno dá dobrého udělat, dokud jsou pěkně čerstvé. Tahle topinamburová polévka měla u nás velký úspěch, byla snadná a rychlá.

Ingredience
pro 4 osoby
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3/4 litru horkého zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 3 topinambury
  • podle chuti můžete přidat umeocet a jablečný ocet

Jak připravit topinamburovou polévku

  1. Do kastrolu dáme olej, rozpálíme a vložíme na kostky pokrájenou cibuli.
  2. Osolíme a chvíli restujeme.
  3. Přidáme na kostky pokrájenou mrkev a topinamburu.
  4. Zeleninu občas promícháme a lehce osmažíme.
  5. Zalijeme horkým vývarem (nebo vodou) a pod pokličkou vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Rozmixujeme tyčovým mixérem a je-li potřeba, doředíme vývarem.
  7. Můžeme dochutit umeoctem nebo jablečným octem a ozdobit praženými semínky a rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Pokud kořen topinambury nalámete na dílky, ve kterých roste, snadno se omyjí kartáčkem a nemusí se loupat. Já nikdy neloupu a tmavší barva polévky nám nevadí.
  • Pokud šetříte tukem kvůli zdravotním potížím, nerestujete zeleninu na oleji, ale vhoďte všechny ingredience do horkého vývaru, povařte, pomixujte a máte hotovo. Trochu oleje můžete přidat na začátku vaření, chcete-li pro chuť.

Kombinujeme

  • My jsme polévku dozdobili rostlinnou smetanou, praženými semínky, sekanou petrželkou a lístečkem bazalky.

Obměna

  • Jestli máte ještě dýni z loňské úrody, klidně část mrkví nahraďte dýni, polévka bude ještě jemnější.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku, ale budeme šetřit s olejem a solí, nebudeme přidávat umeocet. Stejně dochucenou polévku dáváme dětem cca od 2 let. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte.

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak v kuchyni: Pojďte s námi vařit – do dnešní půlnoci
Další článekJak mám zavařovat bez cukru?