Janu zajímá, zda je možné luštěniny před vařením nechat trochu naklíčit a jestli nepřichází o důležité živiny, když luštěniny odslupkuje.

Dobrý den,

vím, že kompletní talíř by měl obsahovat luštěninu. Mojí maminku, ale i toto malé množství luštěniny nadýmá a trápí. Zkusila jsem tedy luštěninu naklíčit (jen 1 mm klíček) pak uvařit, ještě horkou přelít studenou vodou, promnout aby se oddělila i šlupka a tu šlupku vyhodím. Teprve takto upravenou luštěninu jíme. Neztratí luštěnina tímto procesem nějaké důležité látky?

děkuji Jana 

Milá Jano,

předně Vás musíme pochválit, že se i s maminkou snažíte dodržovat kompletní talíř a konzumujete luštěniny. Luštěniny jsou výborným zdrojem kvalitních bílkovin, ale může se stát, že při přechodu na zdravou stravu mohou, po nějaký čas, způsobovat nadýmání. Slupka luštěnin obsahuje oligosacharidy, které se ve střevech štěpí na škroby, ty velmi rychle kvasí, což způsobuje právě nadýmání.

Máčení luštěnin je výborný způsob, jak tyto obtíže zmírnit a zároveň zvýšit jejich nutriční hodnotu. Jakmile voda naštěpí složité sacharidy, vzroste podíl vitamínů, zvýší se stravitelnost, zaktivují se enzymy a rozloží se antinutriční látky. Navíc se do vody vyplaví až 40 % oligosacharidů, proto je důležité vodu před vařením vyměnit.

Pokud necháte luštěniny mírně naklíčit, budou zase o něco lépe stravitelnější. V rostlině slouží alfa‑galaktosidy, což jsou právě problematické oligosacharidy, jako zdroj energie, a ty se během klíčení spotřebují. V naklíčených luštěninách jsou nadýmavé látky až o 80 % nižší.

Nejlepší způsob je luštěniny namočit na půl dne do misky s vodou, pak vodu slít, luštěniny dobře propláchnout a nechat je krátce klíčit. Důležité je nezapomenout dvakrát denně propláchnout čerstvou vodou. Když se objeví první klíčky, asi do velikosti 1-2 mm, je potřeba luštěniny uvařit.

Odslupkování luštěnin bych při potížích s nadýmáním doporučila. Ve slupce se nachází nejvíc nadýmavých látek a zbavením se slupky, předejdete těmto potížím. O vlákninu, která je součástí slupky, se není potřeba obávat, pokud jíte podle našich receptů, máte ji dostatek.

Pro maminku by na začátek dobré zařadit luštěniny, které nenadýmají nebo nadýmají minimálně. Patří sem loupaná červená čočka, která se nemusí, ale může máčet. Pozor, nemá už schopnost klíčit. Dále jsou vhodné fazole adzuki, které neobsahují puriny a mungo fazolky. Luštěniny střídejte a postupujte pomalu od těch nenadýmavých k více nadýmavým. Ty je potřeba nejen dobře namočit, naklíčit a uvařit, ale také důkladně rozkousat.

 

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Klíčím co se dá a nově objevuji svět microgreens. Obsahují hlavně chlorofyl, kterého máme velmi málo.

  2. Vím že ředkvička není luštěnina :-), ale vždy si jí dávám, když jí vege restaurace má v nabídce. a naklíčená mi velmi chutná. Ale vůbec netuším, jak na ní, kde koupit semínka, jestli ta běžně v zahradnictví, nebo jestli na naklíčení jsou určena nějaká speciální. Máte s klíčením ředkvičky zkušenost?

    • Já ji klíčím pravidelně, postup je stejný jako u munga nebo čočky viz naše návody. Já používám bio semínka, prodává např. Sonentor nebo Probio, ale bude jich víc.

  3. Dobrý den, moje otázka zřejmě někam zapadla a tak to zkouším znovu: může naklíčená syrová luštěnina nahradit uvařenou? Myslím tím, když uvařím jídlo z obiloviny se zeleninou a přidám naklíčenou luštěninu ( neuvařenou), dostanu tak kompletní talíř? Díky za odpověď.

    • Pavlíno bohužel nemůže. Naklíčené luštěniny jsou jen doplněk na talíři a mohou nahradit čerstvou zeleninu. Naklíčením se mění složení luštěniny a ač se některé vitamíny a enzymy pomnoží, změní se celá výživná hodnota luštěniny. Aby jste měla talíř opravdu kompletní, to znamená, že vám nebudou chybět žádné esenciální aminokyseliny, je potřeba mít každý den, alespoň 1 x na talíři trochu uvařené luštěniny.

  4. Me lusteniny take stale nadymaji a to i setrna cervena cocka (veganka jsem 4 roky) I kdyz jejich varenou chut jsem milovala, tak ted jsem zacla klicit lustenyny a jim je uz naklicene, syrove (cca po 3-4dnech) a nadymani odeslo 😉 Samozdrejmne naklicene vyhonky uz slupku neobsahuji, ale jinak veskere telu prospesne latky a enzimy ano a to v hojnem mnozstvi. I tohle muze byt zpusob, jak zaradit lusteniny, do sveho jidelnicku.

      • Dobrý den, na tohle bych se ráda více vyptala. Může naklíčená syrová luštěnina nahradit uvařenou? Myslím tím, když uvařím jídlo z obiloviny se zeleninou a přidám naklíčenou luštěninu ( neuvařenou), dostanu to kompletní talíř?

  5. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Profilová fotografie na Facebooku
Autorem článku je Helena
Po letech hledání a zkoušení na vlastním těle, jsem konečně přišla na to, jak chutně a zdravě jíst, aniž bych se musela hlídat v porcích a měla zdravotní problémy. Letité trápení s nadváhou jsou pryč. Moc ráda bych předala svoje zkušenosti dál a ušetřila vás tápání, co je pro zdraví správné a co ne.  Celý příběh.
Předchozí článekQuinoa (merlík chilský)
Další článekVýherci Jarní očisty a šance pro ostatní