Jídelníček na jarní víkend
SOBOTA
Snídaně
- Rychlá kaše z jemně namletých ovesných vloček, spařené čínské zelí s citrónovou šťávou a nasekanou jarní cibulkou, mletá pražená semínka
Oběd
- Polévka: Miso polévka z mrkve a řasy wakame s nudličkami, posypaná jemně pokrájeným pórkem nebo Polévka mrkvová krémová – cibuli a mrkev 1:1 uvaříme s ovesnými vločkami, řasou wakame, rozmixujeme. Poté přidáme hrášek nebo sladkou kukuřici a před podáváním posypeme jarní cibulkou.
- Hlavní jídlo: Fazole bílá ledvina dochucená umeoctem, zelenina restovaná na vodě s olejem: cibulové měsíčky, pokrájené ředkvičky, mladý jitrocel, příloha ječné kroupy, posypka z nasekaných listů pampelišky, na talíř spařená brokolice
- Salát: Strouhaná mrkev s kysaným zelím podávaná na listu ledového salátu, zakapaná umeoctem nebo citrónem
Svačina
- Krém ze zbylých krup, rozmixovaných se sladem a opraženými mandlemi
- Strouhaná mrkev s umeoctem
Večeře
- Zeleninové rizoto z rýže basmati nebo ze zbylých krup: Směs cibule, mrkve a hrášku na oleji, v závěru přidat pórek a na zelenině pak prohřát kroupy nebo přidat čerstvou rýži a fazole. Dochutit šťávou ze strouhaného a vyždímaného zázvoru. Bohatě posypat sekanou petrželkou, případně ji zamíchat do rizota.
- Špalíky pórku z vodní lázně
- Kvašená zelenina
NEDĚLE
Snídaně
- Kaše z rýžových vloček nebo z celé rýže (vařené 2 hod. v poměru 1:5 s vodou)
- Lehce napařené ředkvičky a zelí nakrájené na tenko
Oběd
- Polévka: Polévka z nahrubo nastrouhané mrkve a celeru s řasou arame, houbami šiitake, zavářkou z opraženého kuskusu a s miso pastou. V polévce současně uvaříme seitan.
- Hlavní jídlo: Seitan opečený na troše oleje, špenát z kopřiv – hodně spařených kopřiv rozmixujeme v nevelkém množství vody, na oleji připravíme cibulku, přidáme kopřivovou kaši, dochutíme solí a česnekem, příloha bulgur s pažitkou, na talíř spařené špalíky pórku a daikonu.
- Salát: Kvaška (presovaný salát) z nastrouhané mrkve a daikonu s umeoctem
Svačina
Večeře
- Tofu na oleji s cibulí a kysaným zelím, příloha rýže (uvařit případně větší množství, aby zbyla na další den), posypka ze zelených natí
- Na páře kolečka mrkve a brokolicové kytičky
- Trochu kvašené zeleniny od oběda
Šetřete s množstvím oleje a omezte přípravu na něm, pokud máte potíže se žlučníkem či játry. Další inspirace na jarní stravování a vzorové jídelníčky na 6 týdnů (více než 150 receptů na snídaně, obědy, večeře a svačiny s fotkami a video recepty na víkendy) vhodné pro toto období jsou součástí kurzu Jarní očista. Pojďte si s námi odlehčit trávení, shodit nadbytečná kila a nastartovat jarní energii, těšíme se na vás uvnitř!
Autor. Klára Jíchová, redakčně upraveno
PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Buďte první, kdo napíše komentář