Domů > Jak začít > Jídelníčky

Menu na jarní víkend

Na jarním talíři by neměla chybět čerstvost a pestrost, zelená barva zeleniny, natí, divokých bylin a kyselá chuť. Pojďme si představit, uvařit a s chutí sníst takové jedno víkendové zdravé menu.

Jídelníček na jarní víkend

SOBOTA

Snídaně 

  • Rychlá kaše z jemně namletých ovesných vloček, spařené čínské zelí s citrónovou šťávou a nasekanou jarní cibulkou, mletá pražená semínka

Oběd

  • Polévka: Miso polévka z mrkve a řasy wakame s nudličkami, posypaná jemně pokrájeným pórkem nebo Polévka mrkvová krémová – cibuli a mrkev 1:1 uvaříme s ovesnými vločkami, řasou wakame, rozmixujeme. Poté přidáme hrášek nebo sladkou kukuřici a před podáváním posypeme jarní cibulkou.
  • Hlavní jídlo: Fazole bílá ledvina dochucená umeoctem, zelenina restovaná na vodě s olejem: cibulové měsíčky, pokrájené ředkvičky, mladý jitrocel, příloha ječné kroupy, posypka z nasekaných listů pampelišky, na talíř spařená brokolice
  • Salát: Strouhaná mrkev s kysaným zelím podávaná na listu ledového salátu, zakapaná umeoctem nebo citrónem

Svačina

Večeře

  • Zeleninové rizoto z rýže basmati nebo ze zbylých krup: Směs cibule, mrkve a hrášku na oleji, v závěru přidat pórek a na zelenině pak prohřát kroupy nebo přidat čerstvou rýži a fazole. Dochutit šťávou ze strouhaného a vyždímaného zázvoru. Bohatě posypat sekanou petrželkou, případně ji zamíchat do rizota.
  • Špalíky pórku z vodní lázně
  • Kvašená zelenina

NEDĚLE

Snídaně

  • Kaše z rýžových vloček nebo z celé rýže (vařené 2 hod. v poměru 1:5 s vodou)
  • Lehce napařené ředkvičky a zelí nakrájené na tenko

Oběd

  • Polévka: Polévka z nahrubo nastrouhané mrkve a celeru s řasou arame, houbami šiitake, zavářkou z opraženého kuskusu a s miso pastou.  V polévce současně uvaříme seitan.
  • Hlavní jídlo: Seitan opečený na troše oleje, špenát z kopřiv – hodně spařených kopřiv rozmixujeme v nevelkém množství vody, na oleji připravíme cibulku, přidáme kopřivovou kaši, dochutíme solí a česnekem, příloha bulgur s pažitkou, na talíř spařené špalíky pórku a daikonu.
  • Salát: Kvaška (presovaný salát) z nastrouhané mrkve a daikonu s umeoctem

Svačina

Večeře

  • Tofu na oleji s cibulí a kysaným zelím, příloha rýže (uvařit případně větší množství, aby zbyla na další den), posypka ze zelených natí
  • Na páře kolečka mrkve a brokolicové kytičky
  • Trochu kvašené zeleniny od oběda

Šetřete s množstvím oleje a omezte přípravu na něm, pokud máte potíže se žlučníkem či játry. Další inspirace na jarní stravování a vzorové jídelníčky na 6 týdnů (více než 150 receptů na snídaně, obědy, večeře a svačiny s fotkami a video recepty na víkendy) vhodné pro toto období jsou součástí kurzu Jarní očista. Pojďte si s námi odlehčit trávení, shodit nadbytečná kila a nastartovat jarní energii, těšíme se na vás uvnitř!

Autor. Klára Jíchová, redakčně upraveno

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

11 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

139
27

Jaro je tu: Jak začít jíst zdravě

Ve 13 minutách zjistíte, jak zas získat energii, shodit zimní kila, co jíst a co vynechat. Biologické jaro už klepe na dveře, pozvěte ho do kuchyně! Určitě...
22

Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...
14
2

Česnáček léčí i chutná

Voní po česneku a navzdory roztomilému názvu je to silák, který zastoupí i medvědí česnek. Naučte se poznávat, sbírat a používat česnáček!

Smetanka lékařská aneb Pampeliška v akci

Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?

7 důvodů proč sbírat divoké byliny a plody

Sběr divokých plodů a bylin v sobě skrývá mnoho výhod pro naše zdraví, ale také peněženky a v neposlední řadě i životní prostředí. Víte, jaké má ještě výho...