Omáčky máme moc rádi. Ty naše jsou rychlé, chutné a zdravé. Žádná mouka na zahuštění. Samá zelenina a tentokrát ještě čočka. Tahle patří k našim oblíbeným. Vyzkoušejte její zimní variantu se zázvorem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 hrnek loupané červené čočky
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • 1 mrkev
  • kus dýně hokkaido (asi jako mrkve)
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžička šťávy z čerstvého zázvoru
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli

Postup

  1. Očistím a na větší kusy pokrájíme zeleninu, opláchneme na sítku čočku.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme čočku, dýni a mrkev.
  3. Pár minut restujeme a přidáme vývar.
  4. Vaříme společně 15 min do změknutí zeleniny.
  5. Ve volném čase nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme z něj šťávu.
  6. Když je zelenina měkká, přidáme čerstvý tymián, odstavíme, přidáme šťávu ze zázvoru a rozmixujeme omáčku dohladka.
  7. Podle chuti přidáme umeocet a jablečný ocet.

Praktické

  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou.

Obměna

  • Tymián můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo zázvoru můžete dát česnek.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jinou omáčku.
  • Místo octa můžete použít citronovou šťávu. Výborný je také citronový tymián.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně na těstoviny.
  • Je to výborný doplněk k jakékoli vařené obilovině.
  • Protože omáčka už obsahuje čočku, není nutné doplňovat další bílkoviny.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku, pokud ubereme šetříme se solí a zázvorem.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel a bez čočky.

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Právě dobaštíno a musím říci,že je to opravdu dobrota :)Mám doma nastydlou dceru,tak na ni dělám pokusy a musím uznale pokývat hlavou,baští se mnou a chutná jí.Je už dospělá,tak je to jednodušší,buď chce nebo ne.Já jím jinak necelé 2 týdny,takže první omáčka a povedla se :)Já s obilovinou,dcera raději s těstovinami,ale osmahla jsem k tomu ještě kousek tofu a to si taky dala .Díky za báječné recepty .

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChci se na to vůbec dívat? Určitě se dívejte!
Další článekKroupová polévka s řepou a kapustičkami