Milujete hory, cestování a rádi vyrážíte někam mimo domov? Jak se stravujete na cestách? Také si dáte raději smažák nebo čerstvé jídlo?

Poprvé na běžkách

Napadl sníh a já se vydala se starším synem na běžky. Pro mého syna to byla premiéra a tak jsem byla zvědavá, jak to zvládne. Sněhu bylo spoustu a stále padal další. Syn se snažil, i když mu to moc nešlo a stále padal. Byl ale velmi statečný, nestěžoval si, vždy znovu vstal a šel. To vstávání muselo být pro něj vysilující úplně stejně, jako pro mě to stálé čekání na něj. Po čase, kdy už jsme za sebou měli asi 10 km, si začal stěžovat na hlad. Samozřejmě jsme měli s sebou svačinu, ale protože jsme byli už celkem blízko hospody, kterou jsem znala, přesvědčila jsem ho, ať vydrží. A jako motivaci jsem mu slíbila, že si k obědu může dát co chce.

Během chvíle došlo všechno jídlo

Jaké bylo naše překvapení, když jsme se přiblížili k hospodě a fronta k samoobslužnému pultu, se táhla až ven. Bylo vidět, že většina lidí měla stejný nápad jako my, akorát přijeli evidentně dřív. Co dělat, postavili jsme se do fronty a trpělivě se pomalu posouvali ke kuchaři, který vydával pokrmy. V nabídce bylo asi osm druhů jídel, tak jsem byla v klidu, že něco vybereme i pro nás. Než jsme se ale dostali na řadu, došlo téměř všechno. Měla jsem zálusk na zeleninové rizoto, kterého jediného měli dost. Kuchař prohlásil, že už nic k jídlu nemá a vyřešil to tím, že odešel do mrazáku. Přinesl dvě obří krabice hranolek a smaženého sýra a už se psal na tabuli nový pokrm.

Poptala jsem se ještě na rizoto, kterého byl plný hrnec, ale bylo mi řečeno, že už bohužel nemá sýr, tak mi ho nemůže dát. Ujistila jsem ho, že sýr mi rozhodně nebude chybět a byla šťastná, že jídlo, na které jsem měla chuť a o které nebyl zájem, ještě mají. Kuchař se několikrát ujišťoval, zda mi opravdu nevadí, že nemám sýr a jako satisfakci jsem dostala několik okurek navíc.

Smažák s hranolky

Překvapilo mě, jak se ve frontě výrazně zvedla nálada, když se začala chystat fritéza na smažení hranolek a sýra. Dokonce někteří lidé, kteří měli ještě vařené, domácí jídlo, byli zklamaní, že hranolky se smažákem nebyly v tu dobu v nabídce. Přiznám se, že tomu úplně nerozumím. Nechtěla bych jíst jídlo, které někdo někdy dřív napůl uvařil a pak hluboce zmrazil a následně usmažil v přepáleném tuku. Navíc tito lidé byli na běžkách a vypadali spíše na sportovce, kteří dbají na zdravý životní styl. Čekala bych, že jejich přání bude přeci jen vyšší než smažák s hranolkami. Přitom dobrého, domácího rizota tam bylo pořád ještě dost.

Nám se rizotem v břiše šlapalo na běžkách skvěle a ani nám nevadilo, že k autu jsme dojížděli až za tmy. Přeci jen ujet víc jak 16 km s 8-letým začátečníkem zabere nějaký čas. 

Spokojíme se s málem

Často se divíme, proč kvalita jídel v českých restauracích je většinou mizerná. Proč se používají chemické náhražky, vývary z kostky a další divná dochucovadla. Jenže je to o nás, o spotřebitelích. Je to o tom, co chceme a za co jsme ochotni zaplatit. V Itálii je například zakázáno nabízet v menu mražené jídlo, pokud není zřetelně označené, že pochází z mrazáku. Dokonce už tam padl rozsudek a trest za to, že inspekce našla v restauraci plné mrazáky zmraženého jídla. Restaurace v menu jaksi zapomněla zmínit, odkud jídlo pochází.

A jak to máte s mraženým jídlem a vůbec s jídlem na cestách vy? Co jste ještě ochotní zkousnout a co už je i na vás moc?

Zdroj fotky sýra: receptyonline.cz

 

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Tak teď jsem na něj dostala chuť… Ale vím, že když sním mléčné výrobky , tak mám na pár dnů pekně ucpané dutiny, jsem hrozně zahleněná. Bohužel ani na makrobiotické stravě se mi nepodařilo toho neustále ucpaného nosu zbavit a smažák by to jistě zhoršil.

    • Lentilko, ja jsem taky pak zahlenena, takze si nadavam, ale stejne si ho pak zas dam?? Prijde mi, ze mi na to pomaha vincentka. Mam strasne rada prameny(jsem z lazenskeho mesta, takze jsme to vzdy pili jak vodu?) a kdyz si ji obcas koupim na chut, je to lepsi. Ale urcite funguje i lotusovy koren

  2. Asi budu za exota, ale naprosto towchapu. Smazak je proste bezkonkurencne me nejoblibenejsi jidlo?snazim se ho vzdy “ozdravit” vegan tatarkou a kopou naparene zeleniny, ale nedokazu se ho vzdat uplne. Zkousela jsem chutove bunky osalit amarouny-veganskym syrem, zdravymi karbanatky nebo obalovanou zeleninou, ale neni to ono?

    • Nebudete :), to je paměťová stopa z dětství a proto se k němu ráda vracíte. Já bych si občas sousto, dvě dala, ale víc raději ne, protože vím, jak by mi po něm přesně bylo a to mi za to nestojí.

      • Radusko, jestli si děláte smažák doma, no tak budiš. Kdysi jsem si jej dávala v restauraci. Bylo mi po něm vždy špatně a dozvěděla jsem se, že jej některé restaurace falšují – sýr co není sýr obsahuje rostlinný tuk, mléčnou bílkovinu kasein, pšeničný škrob, emulgátory, barvivo betakaroten, eidamové aroma a kyselinu sorbovou. Málokdo pozná rozdíl. Navíc hodně restaurací smaží hostům již obalený sýr z mrazáku – brrr.

        • Vsadila bych boty, ze dneska uz to tak delaji v 99% restauraci. Kdo by se s tim obaloval…

  3. Někdo to jí běžně, ale hodně lidí v mym okolí si dává v hospodě to, co si doma neuvaří.
    Já si jednou za čas dám taky na cestách smažák, protože doma bych si to rozhodně nevyráběla. Jednou za čas mi to chutná.
    Když mě čeká sportovní výkon, celkově si ale víc rozmýšlím, co si dám. Nikdy si třeba během dne nedávám pivo, protože by mě popadla lenora:))

    A upřímně: zeleninový rizota v hospodách bývají většinou totálně hrozná (a tipla bych, že část surovin taky pocházela z mrazáku a zeleninových konzerviček).

    Jinak bych ale v hospodách na cestách taky uvítala pestřejší jídlo…

    • O tom nepochybuju, že to bylo taky z mrazáku. Až na výjimky je většinou zelenina v hospodách z tzv. mraženého programu stejně jako hranolky, žampiony, různé řízečky, krokety apod. Mám pár známých v hospodě a je lepší nevidět 🙂

  4. Ja si myslim, ze je to chutovou stopu z detsvi. Ja smazak nemela uz leta z principu, ale VZDY na nej mam chut. Na hranolky ne, ty jsme doma nedelali. Zato rizoto bylo doma za trest, to silene tluste veprove a vubec to nechutnalo. Takze ja tipuji na chutovou stopu. A s tou preferenci: kdo ma za sebou takovy vyvoj v jidle jako vy (my)? Malokdo. Ja v okoli neznam az na jednu vyjimku nikoho.

    • Tahle chuťová stopa ve mě také zůstala, ale stačí mi dát si jednou za x let jedno sousto pro připomenutí chuti a dost. Vím, jak mi bývalo kdysi po celém smažáku s tatarkou a obávám se, že teď už by se to neobešlo bez zdravotních následků. Navíc nevím, jak bych se smažákem v břiše ujela další kilometry na běžkách :). Myslím si ale, že i kdybych se o zdravou stravu vůbec nezajímala, stejně bych si dobrovolně nedala něco tak mastného osmaženého v připáleném tuku.

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Helena
Autorem článku je Helena
Po letech hledání a zkoušení na vlastním těle, jsem konečně přišla na to, jak chutně a zdravě jíst, aniž bych se musela hlídat v porcích a měla zdravotní problémy. Letitá trápení s nadváhou jsou pryč.
Předchozí článekSladká zelenina v miso omáčce s quoinoou
Další článekZemě na talíři – Online festival dokumentárních filmů o jídle