Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Plněné cukety – s rýží basmati a jedlými květy

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
sezóna léto

Cuketová sezona začíná, máme pro vás další nápad, co se s nimi dá dělat. Naplňte je! Je to rychlé a lehké jídlo.

Ingredience
3-4 porce
  • 8 menších cuket
  • rýže basmati
  • cuketové květy
  • květy řeřichy
  • květy měsíčku
  • petrželka
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • voda
 

Jmenuji se Alena, je mi 59 let a zažívám zázrak. Můžu se najíst, nemám hlad, nemusím si píchat bayettu, hubnu a užívá...

Jak připravit cukety plněné rýží basmati a jedlými květy

  1. Uvařte rýži – osolte, opepřete, na závěr přidejte prolisovaný stroužek česneku a  nasekanou petrželku. Dobře promíchejte a nechte vychladnout.
  2. Vydlabejte cukety.
  3. Do studené rýže přidejte okvětní lístky měsíčku, květy cukety a na kousky natrhané květy řeřichy. Promíchejte.
  4. Naplňte cukety, vložte je do pánve s extra panenským olivovým olejem, mírně osolte a podlijte je s vodou, poduste a až se vyvaří voda, nechte prudce orestovat, aby se vytvořila kůrka.

Praktické

  • Vybírejte cukety střední velikosti.
  • Nenechte cukety rozvařit, cuketa musí držet tvar.
  • Před podáváním nakrájejte cuketu na špalíčky.

Obměna

  • Plnit můžete čím chcete, já příště určitě vyzkouším kulatou lepivější rýži.
  • I náplň můžete obohatit o bylinky a nebo i nějakou zeleninou – hrášek,mrkev.
  • Můžete pokapat balsamikovým krémem. Určitě nezapomeňte na nějaký dip, salsu, omáčku..

Děti

  • Bez soli a pepře vhodné i pro děti do 1 roku.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Renata Kosová
10. 7. 2020

Tento recept se mi moc líbí.
Těším se,až cukety udělám.
Zrovna dnes jsem je koupila.

Hotové kousky buď poleju nebo si každý do marinády svá sousta namáčí. Výborná je tato marináda k tempehovým (tempeh přírodní) rolkám s kyselým zelím.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.