Domů > Jak začít > Škola zdravého vaření

Pohankové výhonky – zdravé a chutné

Všechny zelené výhonky jsou nabité živinami, ty pohankové jsou určitě jedny z nejlepších.

Zdravím nabitá obilovina

Pohanka se pěstuje velmi snadno, ale nejlépe se jí daří v půdě. Je to bezlepková obilovina nabitá živinami. V Asii se konzumuje po staletí a nyní je stále populárnější, díky mnoha zdravotním přínosům. Pomáhá zpomalit vstřebávání glukózy po jídle, proto je vhodná pro diabetiky. Obsahuje také všech osm esenciálních aminokyselin, včetně lysinu, který hraje klíčovou roli při tvorbě kolagenu.

Co obsahuje

Pohanka je zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Obsahuje také vlákninu, vitamíny B, C, K a rutin, dále minerály jako mangan, měď, hořčík, železo, zinek a fosfor.

Léčivé účinky pohanky

  • Pomáhá snižovat riziko anémie.
  • Chrání před astmatem.
  • Zlepšuje zdraví kostí a zubů.
  • Snižuje riziko žlučových kamenů.
  • Pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
  • Pomáhá při prevenci a léčbě cukrovky.
  • Zachovává elasticitu pokožky.
  • Snižuje riziko rakoviny.
  • Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Vypěstujte si pohankové výhonky

  • Semínka přes noc nechte stát v misce s vodou. Ráno vodu slijte.
  • Do keramického květináče si dejte bio substrát, povrch trochu utlačte, nasypejte rovnoměrně na substrát semínka pohanky a zakryjte malou vrstvou substrátu. Zavlažte povrch vodou a nechejte stát na okně a pravidelně zalévejte, aby substrát nevyschl. 
  • Proces klíčení můžete urychlit, tak, že přes květináč dáte mikrotenový sáček, do kterého uděláte dírky. 
  • Běžně vyklíčí při pokojové teplotě za 2-4 dny
  • Nechejte výhonky vyrůst do požadované velikosti a poté sklízejte.
  • Sklizené výhonky lze uchovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě, ale čerstvé jsou samozřejmě nejlepší.

Použijte semínka, která nejsou loupaná a jsou v bio kvalitě

Využití v kuchyni

Pohankové výhonky přidáváme do pomazánek, na kváskový chléb, jako ozdobu na hotové pokrmy, do smoothie, do polévek, do obilninových kaší. Mají jemně kyselou chuť.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
1. 3. 2023

Zo zvedavosti som kúpila v ZV nelúpanú pohánku_ 1.pokus nič moc (klíčila som iba na miske),zato druhý (v hline) paráda, dnes na rizote ( pripomína mi polníček) a aj čaj chutnal👍

Tzn. pohankové výhonky jsou více nabité rutinem než samotná pohanka, takže lepší na křečocé žíly?
Děkuji Ilona

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

9
4

Aronie – ovoce nejen pro diabetiky

Věděli jste, že aronie je bohatým zdrojem antioxidantů? Dospělosti dosahuje již za pět let. Odmění vás bohatou úrodou plodů, které mají široké možnosti vyu...
klub
35
43

Tabulka poměrů vody a časů pro vaření obilovin

Když jsem začínala Jíst jinak, pamatuji si, že jsem nevěděla, jak dlouho a zda-li namáčet luštěniny, jak dlouho luštěniny a obiloviny vařit a v jakém poměr...
60
6

Jak klíčit semínka a vše o klíčení

Klíčky jsou hotový poklad. Zařadit klíčky do jídelníčku je ideální a také levný způsob, jak po zimě obohatit stravu o vydatnou porci vitaminů a minerálů. N...
40
22

V čem klíčit semínka (domácí nakličovací misky)

Že klíčky jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a minerálů, to víme. Ale mnozí z vás stále nevědí, jak snadno semínka naklíčit a sháníte speciální nádoby. ...
klub
15
9

Mouky, jak se v nich vyznat a k čemu je použít

Když se řekne slovo mouka, vybaví se vám určitě spousta různých druhů – špaldová, celozrnná, bílá, chlebová, bezlepková, hrachová, mandlová… Al...
Blog
klub
65
5

Vaříme v elementu VODY (zima) – prohříváme tělo

Zima je ve znamení elementu vody. Které potraviny jsou v zimě vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto orgány podporuje a co je naopak oslabuje?