Domů > Jak začít > Škola zdravého vaření

Pohankové výhonky – zdravé a chutné

Všechny zelené výhonky jsou nabité živinami, ty pohankové jsou určitě jedny z nejlepších.

Zdravím nabitá obilovina

Pohanka se pěstuje velmi snadno, ale nejlépe se jí daří v půdě. Je to bezlepková obilovina nabitá živinami. V Asii se konzumuje po staletí a nyní je stále populárnější, díky mnoha zdravotním přínosům. Pomáhá zpomalit vstřebávání glukózy po jídle, proto je vhodná pro diabetiky. Obsahuje také všech osm esenciálních aminokyselin, včetně lysinu, který hraje klíčovou roli při tvorbě kolagenu.

Co obsahuje

Pohanka je zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Obsahuje také vlákninu, vitamíny B, C, K a rutin, dále minerály jako mangan, měď, hořčík, železo, zinek a fosfor.

Léčivé účinky pohanky

  • Pomáhá snižovat riziko anémie.
  • Chrání před astmatem.
  • Zlepšuje zdraví kostí a zubů.
  • Snižuje riziko žlučových kamenů.
  • Pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
  • Pomáhá při prevenci a léčbě cukrovky.
  • Zachovává elasticitu pokožky.
  • Snižuje riziko rakoviny.
  • Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Vypěstujte si pohankové výhonky

  • Semínka přes noc nechte stát v misce s vodou. Ráno vodu slijte.
  • Do keramického květináče si dejte bio substrát, povrch trochu utlačte, nasypejte rovnoměrně na substrát semínka pohanky a zakryjte malou vrstvou substrátu. Zavlažte povrch vodou a nechejte stát na okně a pravidelně zalévejte, aby substrát nevyschl. 
  • Proces klíčení můžete urychlit, tak, že přes květináč dáte mikrotenový sáček, do kterého uděláte dírky. 
  • Běžně vyklíčí při pokojové teplotě za 2-4 dny
  • Nechejte výhonky vyrůst do požadované velikosti a poté sklízejte.
  • Sklizené výhonky lze uchovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě, ale čerstvé jsou samozřejmě nejlepší.

Použijte semínka, která nejsou loupaná a jsou v bio kvalitě

Využití v kuchyni

Pohankové výhonky přidáváme do pomazánek, na kváskový chléb, jako ozdobu na hotové pokrmy, do smoothie, do polévek, do obilninových kaší. Mají jemně kyselou chuť.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
1. 3. 2023

Zo zvedavosti som kúpila v ZV nelúpanú pohánku_ 1.pokus nič moc (klíčila som iba na miske),zato druhý (v hline) paráda, dnes na rizote ( pripomína mi polníček) a aj čaj chutnal👍

Tzn. pohankové výhonky jsou více nabité rutinem než samotná pohanka, takže lepší na křečocé žíly?
Děkuji Ilona

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

12
4

Aronie – ovoce nejen pro diabetiky

Věděli jste, že aronie je bohatým zdrojem antioxidantů? Dospělosti dosahuje již za pět let. Odmění vás bohatou úrodou plodů, které mají široké možnosti vyu...
90
16

Jak klíčit semínka a vše o klíčení

Klíčky jsou hotový poklad. Zařadit klíčky do jídelníčku je ideální a také levný způsob, jak po zimě obohatit stravu o vydatnou porci vitaminů a minerálů. N...
62
24

V čem klíčit semínka (domácí nakličovací misky)

Že klíčky jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a minerálů, to víme. Ale mnozí z vás stále nevědí, jak snadno semínka naklíčit a sháníte speciální nádoby. ...
Blog
klub
75
9

Vaříme v elementu VODY (zima) – prohříváme tělo

Zima je ve znamení elementu vody. Které potraviny jsou v zimě vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto orgány podporuje a co je naopak oslabuje?
23
8

Ekzém mě málem připravil o život (Vlaďka, 34 let)

K ekzému, který mě trápil od dětství, se časem přidala histaminová intolerance, anémie a náběh na astma. Až anafylaktický šok, kdy mi šlo o život, mě přimě...

Cholesterol je kamarád!

Nebo ne? To je kamarád i ten zlý cholesterol, který způsobuje nemoci? Jak to tedy je? Pojďme si v tom společně udělat pořádek. Konečně.