Domů > Jak začít > Škola zdravého vaření

Pohankové výhonky – zdravé a chutné

Všechny zelené výhonky jsou nabité živinami, ty pohankové jsou určitě jedny z nejlepších.

Zdravím nabitá obilovina

Pohanka se pěstuje velmi snadno, ale nejlépe se jí daří v půdě. Je to bezlepková obilovina nabitá živinami. V Asii se konzumuje po staletí a nyní je stále populárnější, díky mnoha zdravotním přínosům. Pomáhá zpomalit vstřebávání glukózy po jídle, proto je vhodná pro diabetiky. Obsahuje také všech osm esenciálních aminokyselin, včetně lysinu, který hraje klíčovou roli při tvorbě kolagenu.

Co obsahuje

Pohanka je zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Obsahuje také vlákninu, vitamíny B, C, K a rutin, dále minerály jako mangan, měď, hořčík, železo, zinek a fosfor.

Léčivé účinky pohanky

  • Pomáhá snižovat riziko anémie.
  • Chrání před astmatem.
  • Zlepšuje zdraví kostí a zubů.
  • Snižuje riziko žlučových kamenů.
  • Pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
  • Pomáhá při prevenci a léčbě cukrovky.
  • Zachovává elasticitu pokožky.
  • Snižuje riziko rakoviny.
  • Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Vypěstujte si pohankové výhonky

  • Semínka přes noc nechte stát v misce s vodou. Ráno vodu slijte.
  • Do keramického květináče si dejte bio substrát, povrch trochu utlačte, nasypejte rovnoměrně na substrát semínka pohanky a zakryjte malou vrstvou substrátu. Zavlažte povrch vodou a nechejte stát na okně a pravidelně zalévejte, aby substrát nevyschl. 
  • Proces klíčení můžete urychlit, tak, že přes květináč dáte mikrotenový sáček, do kterého uděláte dírky. 
  • Běžně vyklíčí při pokojové teplotě za 2-4 dny
  • Nechejte výhonky vyrůst do požadované velikosti a poté sklízejte.
  • Sklizené výhonky lze uchovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě, ale čerstvé jsou samozřejmě nejlepší.

Použijte semínka, která nejsou loupaná a jsou v bio kvalitě

Využití v kuchyni

Pohankové výhonky přidáváme do pomazánek, na kváskový chléb, jako ozdobu na hotové pokrmy, do smoothie, do polévek, do obilninových kaší. Mají jemně kyselou chuť.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tzn. pohankové výhonky jsou více nabité rutinem než samotná pohanka, takže lepší na křečocé žíly?
Děkuji Ilona

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tabulka poměrů vody a časů pro vaření obilovin

Když jsem začínala Jíst jinak, pamatuji si, že jsem nevěděla, jak dlouho a zda-li namáčet luštěniny, jak dlouho luštěniny a obiloviny vařit a v jakém poměr...
7

Jak klíčit semínka a vše o klíčení

Klíčky jsou hotový poklad. Zařadit klíčky do jídelníčku je ideální a také levný způsob, jak po zimě obohatit stravu o vydatnou porci vitaminů a minerálů. N...

Mouky, jak se v nich vyznat a k čemu je použít

Když se řekne slovo mouka, vybaví se vám určitě spousta různých druhů – špaldová, celozrnná, bílá, chlebová, bezlepková, hrachová, mandlová… Al...
klub
3

Jak začít s obilovinami

Chcete zařadit celozrnné obiloviny do jídelníčku, ale nevíte, jak na to? V tomto článku na to půjdeme krok po kroku. Naučíme se, jak s obilovinami začít, j...
3
10

Snížil se mi cholesterol, glykemie a zmizelo 4,5 kg (Jana, 60 let)

Nikdy není pozdě začít vařit a jíst jinak. Klidně na samém začátku důchodu. Za pár týdnů můžete mít výsledky jako Jana, která nám poslala krásnou zprávu o ...
22
2

Jak správně připravit obiloviny. Většina lidí je vaří špatně.

Jak uvařit rýži, jáhly, kroupy, čirok a další obiloviny, aby nebyly tvrdé? Které obiloviny namočit a které jen propláchnout? Kolik dát vody? Je v tom zmate...