Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Sváteční hrstková polévka s houbami shiitake

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

O svátcích může i tato netradiční sváteční polévka najít místo na vašem stole. Je bez lepku, veganská, chuťově skvělá a krásně voní kořením. Vyzkoušíte?

Ingredience
  • máslová dýně
  • uvařená cizrna
  • uvařená černá rýže
  • uvařená pohanka
  • česnek
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 1 lžička červené mleté papriky
  • půl skleničky rajčatové šťávy
  • 1 lžička koření sambar
  • 1 lžička curry masala
  • 2 cm nastrouhaného zázvoru
  • tamari
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • čerstvá petrželová nať

Petra si vyzkoušela low carb stravu, paleo, raw i whole 30. Až čtvrté dítě ji díky atopickému ekzému a opožděnému výv...

Jak připravit sváteční polévku z dýně

  1. Houby předem namočte, aby změkly a daly se krájet.
  2. Do hrnce nalijte olej, rozpalte ho, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný čerstvý zázvor. Orestuje, posypejte mletou paprikou a ostatním kořením, smíchejte a přidejte na kostičky nakrájenou dýni. Podlijte tolik vody, podle toho, kolik chcete mít polévky. Počítejte s tím, že trochu vody se samozřejmě vyvaří.
  3. Nyní můžete přidat shiitake a rajčatovou šťávu. Vařte do změknutí dýně.
  4. Když je dýně měkká, přidejte několik lžic rýže, pohanky a cizrny. Množství podle toho, jak hustou chcete polévku mít. Pořádně zamíchejte. Odeberte asi dvě naběračky polévky, dejte jí do mixéru a rozmixujte. Pak tento rozmixovaný krém vraťte do polévky, polévka se tím krásně zahustí. Ochutnejte, dochuťte tamari a troškou umeocta. Na talíři posypejte nasekanou petrželovou natí.

Praktické

  • Množství dýně, rýže a pohanky zvolte podle počtu strávníků.
  • Pokud použijete černou rýži, vařte ji samostatně, aby vám neobarvila polévku do černa.
  • Když si cizrnu a rýži uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Pokud nemáte sambar, použijte jiné oblíbené indické koření.
  • Můžete použit jakoukoliv rýži i jakoukoliv dýni.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hajickova.Lenka
28. 12. 2022

Skvělá, sytá a zahřívací polévka. Přesně mi sedla po dopoledním výšlapu. Děkuji Vierka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Polévka z bílé quinoi

Tato hustá a kořeněná polévka vás určitě zahřeje. Je jednoduchá na přípravu, ale neošiďte jí o koření.

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.
48
3

Podzimní rýžová kaše

Podzimní rýžová kaše, která vás zasytí a zahřeje. Pokud máte rádi dýni a houby, určitě si pochutnáte. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...