O svátcích může i tato netradiční sváteční polévka najít místo na vašem stole. Je bez lepku, veganská, chuťově skvělá a krásně voní kořením. Vyzkoušíte?

Ingredience
  • máslová dýně
  • uvařená cizrna
  • uvařená černá rýže
  • uvařená pohanka
  • česnek
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 1 lžička červené mleté papriky
  • půl skleničky rajčatové šťávy
  • 1 lžička koření sambar
  • 1 lžička curry masala
  • 2 cm nastrouhaného zázvoru
  • tamari
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • čerstvá petrželová nať

Jak připravit sváteční polévku z dýně

  1. Houby předem namočte, aby změkly a daly se krájet.
  2. Do hrnce nalijte olej, rozpalte ho, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný čerstvý zázvor. Orestuje, posypejte mletou paprikou a ostatním kořením, smíchejte a přidejte na kostičky nakrájenou dýni. Podlijte tolik vody, podle toho, kolik chcete mít polévky. Počítejte s tím, že trochu vody se samozřejmě vyvaří.
  3. Nyní můžete přidat shiitake a rajčatovou šťávu. Vařte do změknutí dýně.
  4. Když je dýně měkká, přidejte několik lžic rýže, pohanky a cizrny. Množství podle toho, jak hustou chcete polévku mít. Pořádně zamíchejte. Odeberte asi dvě naběračky polévky, dejte jí do mixéru a rozmixujte. Pak tento rozmixovaný krém vraťte do polévky, polévka se tím krásně zahustí. Ochutnejte, dochuťte tamari a troškou umeocta. Na talíři posypejte nasekanou petrželovou natí.

Praktické

  • Množství dýně, rýže a pohanky zvolte podle počtu strávníků.
  • Pokud použijete černou rýži, vařte ji samostatně, aby vám neobarvila polévku do černa.
  • Když si cizrnu a rýži uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Pokud nemáte sambar, použijte jiné oblíbené indické koření.
  • Můžete použit jakoukoliv rýži i jakoukoliv dýni.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeganské rybí prsty
Další článekVánoční gratinovaný celer se žlutou hlívou na polentě