O svátcích může i tato netradiční sváteční polévka najít místo na vašem stole. Je bez lepku, veganská, chuťově skvělá a krásně voní kořením. Vyzkoušíte?

Ingredience
  • máslová dýně
  • uvařená cizrna
  • uvařená černá rýže
  • uvařená pohanka
  • česnek
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 1 lžička červené mleté papriky
  • půl skleničky rajčatové šťávy
  • 1 lžička koření sambar
  • 1 lžička curry masala
  • 2 cm nastrouhaného zázvoru
  • tamari
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • čerstvá petrželová nať

Jak připravit sváteční polévku z dýně

  1. Houby předem namočte, aby změkly a daly se krájet.
  2. Do hrnce nalijte olej, rozpalte ho, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný čerstvý zázvor. Orestuje, posypejte mletou paprikou a ostatním kořením, smíchejte a přidejte na kostičky nakrájenou dýni. Podlijte tolik vody, podle toho, kolik chcete mít polévky. Počítejte s tím, že trochu vody se samozřejmě vyvaří.
  3. Nyní můžete přidat shiitake a rajčatovou šťávu. Vařte do změknutí dýně.
  4. Když je dýně měkká, přidejte několik lžic rýže, pohanky a cizrny. Množství podle toho, jak hustou chcete polévku mít. Pořádně zamíchejte. Odeberte asi dvě naběračky polévky, dejte jí do mixéru a rozmixujte. Pak tento rozmixovaný krém vraťte do polévky, polévka se tím krásně zahustí. Ochutnejte, dochuťte tamari a troškou umeocta. Na talíři posypejte nasekanou petrželovou natí.

Praktické

  • Množství dýně, rýže a pohanky zvolte podle počtu strávníků.
  • Pokud použijete černou rýži, vařte ji samostatně, aby vám neobarvila polévku do černa.
  • Když si cizrnu a rýži uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Pokud nemáte sambar, použijte jiné oblíbené indické koření.
  • Můžete použit jakoukoliv rýži i jakoukoliv dýni.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeganské rybí prsty
Další článekVánoční gratinovaný celer se žlutou hlívou na polentě