Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Sváteční hrstková polévka s houbami shiitake

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

O svátcích může i tato netradiční sváteční polévka najít místo na vašem stole. Je bez lepku, veganská, chuťově skvělá a krásně voní kořením. Vyzkoušíte?

Ingredience
  • máslová dýně
  • uvařená cizrna
  • uvařená černá rýže
  • uvařená pohanka
  • česnek
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 1 lžička červené mleté papriky
  • půl skleničky rajčatové šťávy
  • 1 lžička koření sambar
  • 1 lžička curry masala
  • 2 cm nastrouhaného zázvoru
  • tamari
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • čerstvá petrželová nať

Na podzim jsem prošla vaším kurzem Vánoce jinak a od té doby se mi změnily jak moje stravovací návyky, tak moje jídlo...

Jak připravit sváteční polévku z dýně

  1. Houby předem namočte, aby změkly a daly se krájet.
  2. Do hrnce nalijte olej, rozpalte ho, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný čerstvý zázvor. Orestuje, posypejte mletou paprikou a ostatním kořením, smíchejte a přidejte na kostičky nakrájenou dýni. Podlijte tolik vody, podle toho, kolik chcete mít polévky. Počítejte s tím, že trochu vody se samozřejmě vyvaří.
  3. Nyní můžete přidat shiitake a rajčatovou šťávu. Vařte do změknutí dýně.
  4. Když je dýně měkká, přidejte několik lžic rýže, pohanky a cizrny. Množství podle toho, jak hustou chcete polévku mít. Pořádně zamíchejte. Odeberte asi dvě naběračky polévky, dejte jí do mixéru a rozmixujte. Pak tento rozmixovaný krém vraťte do polévky, polévka se tím krásně zahustí. Ochutnejte, dochuťte tamari a troškou umeocta. Na talíři posypejte nasekanou petrželovou natí.

Praktické

  • Množství dýně, rýže a pohanky zvolte podle počtu strávníků.
  • Pokud použijete černou rýži, vařte ji samostatně, aby vám neobarvila polévku do černa.
  • Když si cizrnu a rýži uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Pokud nemáte sambar, použijte jiné oblíbené indické koření.
  • Můžete použit jakoukoliv rýži i jakoukoliv dýni.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hajickova.Lenka
28. 12. 2022

Skvělá, sytá a zahřívací polévka. Přesně mi sedla po dopoledním výšlapu. Děkuji Vierka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Polévka z bílé quinoi

Tato hustá a kořeněná polévka vás určitě zahřeje. Je jednoduchá na přípravu, ale neošiďte jí o koření.

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.
46
3

Podzimní rýžová kaše

Podzimní rýžová kaše, která vás zasytí a zahřeje. Pokud máte rádi dýni a houby, určitě si pochutnáte. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...