Na podzim je třeba zařadit pikantnější chutě. Vyzkoušejte tuto naši tradiční jednoduchou a dobrou staročeskou křenovou polévku. Množství křenu si zvolte podle toho, jak moc chcete polévku pikantní.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1/4 kedlubny
  • 1 menší mrkev
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mahá koření
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce uvařených krup nebo jahel (není nutné)
  • 1 lžíce wakame řas (není nutné)
  • 2-4 lžíce rostlinné smetany
  • kousek křenu
  • zeleninový vývar (voda)
  • shiromiso

Jak připravit staročeskou polévku s křenem

  1. V hrnci rozehřejeme olej a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli.
  2. Orestujeme spolu se špetkou soli, přidáme koření a na kostičky nakrájenou zeleninu a ještě 3 minuty osmažíme.
  3. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a mírně vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  4. 5 minut před vypnutím přidáme uvařené kroupy.
  5. Vypneme, přidáme smetanu, miso rozmíchané v trošce horké vody a nastrouhaný křen dle chuti.
  6. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

Praktické

  • Množství křenu zvolte dle vaší chuti. Na 1 porci stačí asi 0,5 – 1 cm kousek pro nepříliš výraznou křenovou chuť.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkovou uvařenou obilovinu nebo nudle, anebo obilovinu úplně vynechejte.

Obměna

  • Místo uvařených krup můžeme dát jakoukoliv jinou uvařenou obilovinu, ovesné vločky či nudle.
  • Shiromiso nahraďte jakýmkoliv jiným misem nebo polévku ochuťte sojovou omáčkou nebo umeoctem.
  • Pokud nemáte zeleninový vývar, použijte vodu nebo vývar z vaření luštěnin.
  • Zeleninu obměňte dle vaší chuti – celer, petržel, dýně atp.
  • Do polévky klidně můžete přidat i řasy – wakame nebo arame.

Děti

Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším ubereme koření, křen a dochucovadla.

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

byla jsem darovat krev a výsledky vynikající (Veve)

Veve: Ahoj,  byla jsem darovat krev a výsledky vynikající...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřednáška s autogramiádou designérky FengShui Olgy Buškové
Další článekŠpaldový knedlík