Na podzim je třeba zařadit pikantnější chutě. Vyzkoušejte tuto naši tradiční jednoduchou a dobrou staročeskou křenovou polévku. Množství křenu si zvolte podle toho, jak moc chcete polévku pikantní.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1/4 kedlubny
  • 1 menší mrkev
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mahá koření
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce uvařených krup nebo jahel (není nutné)
  • 1 lžíce wakame řas (není nutné)
  • 2-4 lžíce rostlinné smetany
  • kousek křenu
  • zeleninový vývar (voda)
  • shiromiso

Jak připravit staročeskou polévku s křenem

  1. V hrnci rozehřejeme olej a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli.
  2. Orestujeme spolu se špetkou soli, přidáme koření a na kostičky nakrájenou zeleninu a ještě 3 minuty osmažíme.
  3. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a mírně vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  4. 5 minut před vypnutím přidáme uvařené kroupy.
  5. Vypneme, přidáme smetanu, miso rozmíchané v trošce horké vody a nastrouhaný křen dle chuti.
  6. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

Praktické

  • Množství křenu zvolte dle vaší chuti. Na 1 porci stačí asi 0,5 – 1 cm kousek pro nepříliš výraznou křenovou chuť.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkovou uvařenou obilovinu nebo nudle, anebo obilovinu úplně vynechejte.

Obměna

  • Místo uvařených krup můžeme dát jakoukoliv jinou uvařenou obilovinu, ovesné vločky či nudle.
  • Shiromiso nahraďte jakýmkoliv jiným misem nebo polévku ochuťte sojovou omáčkou nebo umeoctem.
  • Pokud nemáte zeleninový vývar, použijte vodu nebo vývar z vaření luštěnin.
  • Zeleninu obměňte dle vaší chuti – celer, petržel, dýně atp.
  • Do polévky klidně můžete přidat i řasy – wakame nebo arame.

Děti

Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším ubereme koření, křen a dochucovadla.

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřednáška s autogramiádou designérky FengShui Olgy Buškové
Další článekŠpaldový knedlík