Na podzim je třeba zařadit pikantnější chutě. Vyzkoušejte tuto naši tradiční jednoduchou a dobrou staročeskou křenovou polévku. Množství křenu si zvolte podle toho, jak moc chcete polévku pikantní.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1/4 kedlubny
  • 1 menší mrkev
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mahá koření
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce uvařených krup nebo jahel (není nutné)
  • 1 lžíce wakame řas (není nutné)
  • 2-4 lžíce rostlinné smetany
  • kousek křenu
  • zeleninový vývar (voda)
  • shiromiso

Jak připravit staročeskou polévku s křenem

  1. V hrnci rozehřejeme olej a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli.
  2. Orestujeme spolu se špetkou soli, přidáme koření a na kostičky nakrájenou zeleninu a ještě 3 minuty osmažíme.
  3. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a mírně vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  4. 5 minut před vypnutím přidáme uvařené kroupy.
  5. Vypneme, přidáme smetanu, miso rozmíchané v trošce horké vody a nastrouhaný křen dle chuti.
  6. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

Praktické

  • Množství křenu zvolte dle vaší chuti. Na 1 porci stačí asi 0,5 – 1 cm kousek pro nepříliš výraznou křenovou chuť.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkovou uvařenou obilovinu nebo nudle, anebo obilovinu úplně vynechejte.

Obměna

  • Místo uvařených krup můžeme dát jakoukoliv jinou uvařenou obilovinu, ovesné vločky či nudle.
  • Shiromiso nahraďte jakýmkoliv jiným misem nebo polévku ochuťte sojovou omáčkou nebo umeoctem.
  • Pokud nemáte zeleninový vývar, použijte vodu nebo vývar z vaření luštěnin.
  • Zeleninu obměňte dle vaší chuti – celer, petržel, dýně atp.
  • Do polévky klidně můžete přidat i řasy – wakame nebo arame.

Děti

Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším ubereme koření, křen a dochucovadla.

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřednáška s autogramiádou designérky FengShui Olgy Buškové
Další článekŠpaldový knedlík