Na podzim je třeba zařadit pikantnější chutě. Vyzkoušejte tuto naši tradiční jednoduchou a dobrou staročeskou křenovou polévku. Množství křenu si zvolte podle toho, jak moc chcete polévku pikantní.
Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1/4 kedlubny
  • 1 menší mrkev
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mahá koření
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce uvařených krup nebo jahel (není nutné)
  • 1 lžíce wakame řas (není nutné)
  • 2-4 lžíce rostlinné smetany
  • kousek křenu
  • zeleninový vývar (voda)
  • shiromiso

Jak připravit staročeskou polévku s křenem

  1. V hrnci rozehřejeme olej a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli.
  2. Orestujeme spolu se špetkou soli, přidáme koření a na kostičky nakrájenou zeleninu a ještě 3 minuty osmažíme.
  3. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a mírně vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  4. 5 minut před vypnutím přidáme uvařené kroupy.
  5. Vypneme, přidáme smetanu, miso rozmíchané v trošce horké vody a nastrouhaný křen dle chuti.
  6. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

Praktické

  • Množství křenu zvolte dle vaší chuti. Na 1 porci stačí asi 0,5 – 1 cm kousek pro nepříliš výraznou křenovou chuť.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkovou uvařenou obilovinu nebo nudle, anebo obilovinu úplně vynechejte.

Obměna

  • Místo uvařených krup můžeme dát jakoukoliv jinou uvařenou obilovinu, ovesné vločky či nudle.
  • Shiromiso nahraďte jakýmkoliv jiným misem nebo polévku ochuťte sojovou omáčkou nebo umeoctem.
  • Pokud nemáte zeleninový vývar, použijte vodu nebo vývar z vaření luštěnin.
  • Zeleninu obměňte dle vaší chuti – celer, petržel, dýně atp.
  • Do polévky klidně můžete přidat i řasy – wakame nebo arame.

Děti

Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším ubereme koření, křen a dochucovadla.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNákupní seznam pro začátečníky v 1.týdnu
Další článekŠpaldový knedlík