Miluji kroupy. Ale ve vodě je vařím pořád, chtěla jsem zkusit něco nového. A tak vznikla tato chuťově velmi zajímavá příloha! Zkuste obměnit i svůj jídelníček.

Ingredience
na 2 porce

  • 0,5 šálku ječmenných krup (1/3 krup můžete nahradit hatomugi)
  • 3/4 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 cm kus zázvoru
  • špetka soli
  • případně lotosová semínka a tygří ořechy

Jak uvařit kroupy ve vývaru

  1. Odměřené kroupy propereme ve vodě a zbavíme je nečistot. Namočíme přes noc.
  2. Ráno slijeme, propláchneme, přendáme do hrnce, zalijeme vývarem a dáme vařit.
  3. Mezitím si oloupeme a na jemno nastrouháme zázvor.
  4. Až budou kroupy vřít, osolíme, přidáme strouhaný zázvor, případně přidáme lotosová semínka a tygří ořechy (ty jsou v kombinaci s kroupami velmi dobré), zaděláme pokličkou a vaříme na nejmenším plameni 45 – 60 minut.
  5. Vypneme a pod pokličkou necháme ještě 10 minut dojít.
  6. Zamícháme a podáváme. V receptu jsou kroupy podávány spolu s na oleji orestovaným pórkem, kapustičkami a mrkví, zakáplé shoyu.

Praktické

  • Takto připravenou obilovinu můžete jíst i jako kaši, stačí přidat více vody, nebo jako přílohu k hlavnímu chodu, ale je dobrá i jen tak samotná (protože je ochucená vývarem a zázvorem) třeba se syrovou zeleninou jako svačinka nebo na cesty 🙂

Obměna

  • Takto můžete vařit ve vývaru se zázvorem jakoukoliv obilovinu. My milujeme takto připravené zejména jáhly.

Děti

  • Menším dětem obilovinu nesolíme. Mírně osolenou a spolu se zázvorem mohou až od 1,5 roku.

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá. Vstávám tak, že vyskakuju z postele, což byl hlavní důvod, proč jsem do výzvy šla, mockrát Vám děkuju, děláte opravdu...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a chci vyzkoušet další dobré recepty, takže jsem už členem klubu. Nevím, kolik kg mam dole, bojím se vlézt na váhu, ale...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila pohled na jídlo. Naučila jsem se na stravování a na souvislosti s jídlem dívat jinak. Naučila jsem se vyčlenit se...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila min. 2 tisíce. Takže za mně dobrý 🙂 ušetřila jsem a ještě se cítím lépe, vypadám lépe a hlavně hubnu...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala zapékané těstoviny, rýžové placky+dušený květák+cizrnovou omáčku, seitan s brokolicí a všechno mi hrozně chutná. Dokonce to o víkendu jedli i...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá se, né že by vše, ale i si dá nebo alespoň ochutná a to je úspěch, z toho mám radost....

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce jsem v kuchyni a experimentuji. Včera se na mě v japonské prodejně dívali jako na zapasnici v sumo, která si...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď hledá. Moc mě baví postupně objevovat všechny ty vychytávky a vylepšení. Jsou celé projasněné a pozitivní:) Myslím, ze jste odvedli...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi moc chutná a přípravy jsou rychlé a to my ženy poletující a kmitající a nestíhající oceníme.

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s vaší pomocí.  

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za videa, jsou úžasná a vždy mi dodají odvahu zkoušet něco nového, vždy ve videu objevím neobjevené a moc mi to...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v Brně. Mějte se krásně a doufám, že ještě moc dlouho budu vaší velkou fanynkou... miluji JJ a díky za vaše...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž pro nás všechny děláte to, co nás nádherně obohacuje, inspiruje a učí milovat vše kolem nás i nás samotné. Děkuji.

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování JJ, ale již delší dobu jsme se snažili stravovat tzv. zdravě. O stravování JJ mě informovala dcera a tak jsem...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v pase o 7 cm a přes boky o 4 cm. O kolik kg jsem lehčí nevím, nemám váhu - to...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty, které jsem získala členstvím v klubu. S manželem se od ledna stravujeme dle Vašich jídelníčků. Zhubla jsem 6 kilo a...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den,

    včera jsem podle receptu uvařila. Moc mě příjemně překvapilo, jak tahle kombinace krup a zázvoru může být dobrá ;). Děkuji za další recept, který
    zařadíme do našeho výběru jídel.

    Dana

  2. Ajko, díky za tip. Nedaly by se kroupy ve vývaru už namáčet? U obilovin se namáčecí voda údajně nemá slévat. Nevím, proč to je, ale ze setrvačnosti mám tendenci to dodržovat.

    • Milá Ivo, já osobně bych kroupy máčet do vývaru nedávala. To je můj pocit. Vývar by měl být v lednici a myslím si, že by to začalo kvasit, ale asi ne tak, jak bychom chtěli. Ohledně slévání vody. Píšu teď na toto téma odborný článek na základě moderních studií a informací, brzy bude dostupný pro všechny klubáky, tam se pak dozvíte všechny důležité informace, jak obiloviny, ale i luštěniny, ořechy a semínka nejlépe připravovat, aby jste z nich získala všechny důležité živiny. Nebudu to teď tady asi rozebírat, jen ve zkratce – voda by se měla vylévat jak z luštěnin, tak z obilí (zrna obsahují totiž antinutrienty, které se máčením částečně dostanou do vody a pokud ji neslijete, tak se zase absorbují do zrna, protože var je téměř nezničí, ale více již brzy ve speciálním článku v klubu) 😉 To o slévání vody se říká, nevím, kde to vzniklo, protože se tím ztrácí i minerály. Je to pravda, částečně se některé dostanou do vody, ale antinutrienty minerály stejně zablokují, takže se do těla nevstřebají. Proto je vhodné třeba při vaření obilovin přidat řasu kombu nebo cokoliv minerálově bohatého (třeba listy bylin, např. pampelišky) 🙂 Pak minerály zase pokrmu navrátíte.

      • Já jsem informaci o neslévání namáčecí vody z obilovin poprvé četla v knize V. Strnadelové, vodu ale slévám, pak ještě proplachuji. To samé u luštěnin, ořechů a semínek – musejí se probudit, aby nám udělaly dobře:)

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMandlová prsíčka
Další článekZeleninová polévka s nudlemi