Miluji kroupy. Ale ve vodě je vařím pořád, chtěla jsem zkusit něco nového. A tak vznikla tato chuťově velmi zajímavá příloha! Zkuste obměnit i svůj jídelníček.

Ingredience
na 2 porce

  • 0,5 šálku ječmenných krup (1/3 krup můžete nahradit hatomugi)
  • 3/4 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 cm kus zázvoru
  • špetka soli
  • případně lotosová semínka a tygří ořechy

Jak uvařit kroupy ve vývaru

  1. Odměřené kroupy propereme ve vodě a zbavíme je nečistot. Namočíme přes noc.
  2. Ráno slijeme, propláchneme, přendáme do hrnce, zalijeme vývarem a dáme vařit.
  3. Mezitím si oloupeme a na jemno nastrouháme zázvor.
  4. Až budou kroupy vřít, osolíme, přidáme strouhaný zázvor, případně přidáme lotosová semínka a tygří ořechy (ty jsou v kombinaci s kroupami velmi dobré), zaděláme pokličkou a vaříme na nejmenším plameni 45 – 60 minut.
  5. Vypneme a pod pokličkou necháme ještě 10 minut dojít.
  6. Zamícháme a podáváme. V receptu jsou kroupy podávány spolu s na oleji orestovaným pórkem, kapustičkami a mrkví, zakáplé shoyu.

Praktické

  • Takto připravenou obilovinu můžete jíst i jako kaši, stačí přidat více vody, nebo jako přílohu k hlavnímu chodu, ale je dobrá i jen tak samotná (protože je ochucená vývarem a zázvorem) třeba se syrovou zeleninou jako svačinka nebo na cesty 🙂

Obměna

  • Takto můžete vařit ve vývaru se zázvorem jakoukoliv obilovinu. My milujeme takto připravené zejména jáhly.

Děti

  • Menším dětem obilovinu nesolíme. Mírně osolenou a spolu se zázvorem mohou až od 1,5 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...
  1. Dobrý den,

    včera jsem podle receptu uvařila. Moc mě příjemně překvapilo, jak tahle kombinace krup a zázvoru může být dobrá ;). Děkuji za další recept, který
    zařadíme do našeho výběru jídel.

    Dana

  2. Ajko, díky za tip. Nedaly by se kroupy ve vývaru už namáčet? U obilovin se namáčecí voda údajně nemá slévat. Nevím, proč to je, ale ze setrvačnosti mám tendenci to dodržovat.

    • Milá Ivo, já osobně bych kroupy máčet do vývaru nedávala. To je můj pocit. Vývar by měl být v lednici a myslím si, že by to začalo kvasit, ale asi ne tak, jak bychom chtěli. Ohledně slévání vody. Píšu teď na toto téma odborný článek na základě moderních studií a informací, brzy bude dostupný pro všechny klubáky, tam se pak dozvíte všechny důležité informace, jak obiloviny, ale i luštěniny, ořechy a semínka nejlépe připravovat, aby jste z nich získala všechny důležité živiny. Nebudu to teď tady asi rozebírat, jen ve zkratce – voda by se měla vylévat jak z luštěnin, tak z obilí (zrna obsahují totiž antinutrienty, které se máčením částečně dostanou do vody a pokud ji neslijete, tak se zase absorbují do zrna, protože var je téměř nezničí, ale více již brzy ve speciálním článku v klubu) 😉 To o slévání vody se říká, nevím, kde to vzniklo, protože se tím ztrácí i minerály. Je to pravda, částečně se některé dostanou do vody, ale antinutrienty minerály stejně zablokují, takže se do těla nevstřebají. Proto je vhodné třeba při vaření obilovin přidat řasu kombu nebo cokoliv minerálově bohatého (třeba listy bylin, např. pampelišky) 🙂 Pak minerály zase pokrmu navrátíte.

      • Já jsem informaci o neslévání namáčecí vody z obilovin poprvé četla v knize V. Strnadelové, vodu ale slévám, pak ještě proplachuji. To samé u luštěnin, ořechů a semínek – musejí se probudit, aby nám udělaly dobře:)

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMandlová prsíčka
Další článekZeleninová polévka s nudlemi