Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kroupy vařené ve vývaru se zázvorem

Uvařeno

Miluji kroupy. Ale ve vodě je vařím pořád, chtěla jsem zkusit něco nového. A tak vznikla tato chuťově velmi zajímavá příloha! Zkuste obměnit i svůj jídelníček.

Ingredience
na 2 porce
  • 0,5 šálku ječmenných krup (1/3 krup můžete nahradit hatomugi)
  • 3/4 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 cm kus zázvoru
  • špetka soli
  • případně lotosová semínka a tygří ořechy

Preferuju českou kuchyni, suroviny v jídelníčku jsem neznala, ale měla jsem motivaci zlepšit si zdraví, tak jsem zašl...

  • 0,5 šálku ječmenných krup (1/3 krup můžete nahradit hatomugi)
  • 3/4 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 cm kus zázvoru
  • špetka soli
  • případně lotosová semínka a tygří ořechy

Jak uvařit kroupy ve vývaru

  1. Odměřené kroupy propereme ve vodě a zbavíme je nečistot. Namočíme přes noc.
  2. Ráno slijeme, propláchneme, přendáme do hrnce, zalijeme vývarem a dáme vařit.
  3. Mezitím si oloupeme a na jemno nastrouháme zázvor.
  4. Až budou kroupy vřít, osolíme, přidáme strouhaný zázvor, případně přidáme lotosová semínka a tygří ořechy (ty jsou v kombinaci s kroupami velmi dobré), zaděláme pokličkou a vaříme na nejmenším plameni 45 – 60 minut.
  5. Vypneme a pod pokličkou necháme ještě 10 minut dojít.
  6. Zamícháme a podáváme. V receptu jsou kroupy podávány spolu s na oleji orestovaným pórkem, kapustičkami a mrkví, zakáplé shoyu.

Praktické

  • Takto připravenou obilovinu můžete jíst i jako kaši, stačí přidat více vody, nebo jako přílohu k hlavnímu chodu, ale je dobrá i jen tak samotná (protože je ochucená vývarem a zázvorem) třeba se syrovou zeleninou jako svačinka nebo na cesty :-)
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Takto můžete vařit ve vývaru se zázvorem jakoukoliv obilovinu. My milujeme takto připravené zejména jáhly.

Děti

  • Menším dětem obilovinu nesolíme. Mírně osolenou a spolu se zázvorem mohou až od 1,5 roku.

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Používáte i malé kroupy nebo jen ty velké ?

Dobrý den,

včera jsem podle receptu uvařila. Moc mě příjemně překvapilo, jak tahle kombinace krup a zázvoru může být dobrá ;). Děkuji za další recept, který
zařadíme do našeho výběru jídel.

Dana

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kaše
kurz
10

Kroupy na paprice s celerovým špekem

Rychlovka, po které se zapráší.

Ligurská jednoduchá panissa

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

Krémové kroupy s černými fazolemi

Každé roční období má své kouzlo, ale jak umí kreslit podzim a co nám dává za barvy, to je prostě jedinečné. A takové je i toto jídlo. No a umeocet, ten ty...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.