Jídlo plné jedlých květů, houbová káva nebo veganské řeznictví. To jsou trendy letošního roku!

1. Jedlé květy a plevel

Je jednoznačné a vědecky potvrzené, že bychom měli jíst co nejvíce přirozených a celistvých potravin jako je ovoce, zelenina, obilí, luštěniny, ořechy a semena a naopak co nejméně těch průmyslově zpracovaných. Ale trendem tohoto roku je jíst také květy a “plevel” – tedy volně rostoucí rostlinky. A to zejména díky tomu, že jsou květy a poklady z rostlinné říše krásnými dekoracemi jídel. Fotky jídel a jídla servírované v restauracích obsahující jedlé květy vypadají hned o dva stupně lépe. Květy dodávají jídlům a drinkům nové aroma a chutě. Jedlé květy se často v jídlech používají i namísto bylinek – například k ochucení rýže, dezertů, drinků a koktejlů.

Nejčastější květy, které potkáte v restauracích:

  • květy pažitky
  • květy cukety
  • levandule
  • chryzantéma
  • lichořeřišnice
  • zimolez
  • růže

Neznáte ještě tento trend? Pak určitě jedlé květy vyzkoušejte v těchto receptech!
Luxusní salát s květy pažitky
Ledové květy
Knedlíčky s květy měsíčku
Smažené bezinkové květy
Nápoj z pupálkových květů
Salát s vlčím mákem
Zmrzlina z bezinkových květů
Bezinková limonáda
Naložené sedmikrásky

2. Funkční houby

Tím se nemyslí naše lesní houby a typické houbaření. Tyto medicinální houby mají jiné vlastnosti než pouze hlavní složka pokrmu na našem talíři. Funkční houby nám pomáhají zbavit se stresu a léčit různé nemoci. Trendem je jíst zejména houbu reishi – říká se jí houba nesmrtelnosti, chagu nebo-li lesní diamant, cordyceps – tzv. “prodlužovač života” nebo lví hřívu. Tyto houby se většinou užívají jako doplňky stravy nebo se přidávají do různých lahodných drinků jako třeba do horkého kakaa nebo kávy.

Medicinální houby jsou jistě výborné a mají spoustu pozitivních účinků na naše zdraví, ale největší vliv vždy bude mít naše pravidelná strava, pohyb, spánek, vztahy s okolím a omezování stresu. Pokud budete dodržovat zdravý životní styl, není třeba brát žádné doplňky stravy. Samozřejmě občasná konzumace těchto hub je v rámci zpestření stravy určitě dobrá volba.

3. Alternativy masa a mléčných produktů

Dalším trendem a boomem tohoto roku jsou náhražky masa a mléčných produktů. Veganské burgery vypadající i chutnající zcela jako maso. Populární jsou tuňák “free” sushi, veganské klobásy, párky a salámy, rostlinná mléka, rostlinné jogurty, veganské sýry a stále se vyvíjí další a další produkty a náhražky těch klasických, ale na rostlinné bázi. A korunu tomu nasadily veganská řeznictví a veganská vejce. Pokud vám tedy chybí na rostlinné stravě nějaká ta klasika, tak si určitě brzy přijdete na své.

4. Od kořene ke květu

Ano, zelenina je jedlá celá, ne jen části na které jsme zvyklí – kořen mrkve nebo růžičky brokolice. Jedlé jsou také natě, stonky a květy. Tento trend se zaměřuje na použití celé rostliny. Například z natě mrkve se dělá pesto, stonky brokolice se používají do rizota a slupka z melounu se nechává kvasit jako pickles.

5. Superpotraviny a superprášky

Stále zůstává trendem si přidávat do kaší, šejků, smoothie, raw dezertů a dalších jídel superpotraviny (např. chia) a různé “superprášky” – tj. například kakao prášek, maca prášek, práškovou spirulinu, proteinové prášky aj. Superpotraviny se využívají hojně při redukčních dietách, kde doplní živiny a nepřidají tzv. prázdné kalorie.

My doporučujeme zaměřit se na naše české lokální, čerstvé a celistvé superfoods, které je levnější, bližší našemu tělu, stejně účinné a ekologičtější, protože necestovalo přes půlku světa. Navíc prášky jsou vždy izoláty a byly nějak zpracovány. My dáváme přednost celistvým, čerstvým a nezpracovaným potravinám, které si zpracujeme sami. Místo chia zkuste lněné nebo konopné semínko, acai nahradí naše borůvky a ostružiny, vlašské nebo lískové oříšky použijte namísto kešu a pokud potřebujete vitamín C, tak místo aceroly sáhněte raději po našem rakytníku.

A co vy na to?

Podléháte trendům v rostlinné stravě? Co si o tom myslíte? Používáte také superfoods nebo medicinální houby nebo raději vsázíte na naši lokální stravu? Napište nám váš názor do komentářů pod článkem.

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...
  1. Už řadu let (s pauzama) piju kávu s houbičkou reishi a je to moc dobrá náhražka za klasickou kávu. I když nějaký kofein obsahuje, bude určitě přínosem pro zdraví ;-). Na caro prostě není vždycky chuť :-))))

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČím méně toho na sebe potřebujeme patlat, tím lépe
Další článekDýňový kari guláš s quinoou a tempehem