Jídlo plné jedlých květů, houbová káva nebo veganské řeznictví. To jsou trendy letošního roku!

1. Jedlé květy a plevel

Je jednoznačné a vědecky potvrzené, že bychom měli jíst co nejvíce přirozených a celistvých potravin jako je ovoce, zelenina, obilí, luštěniny, ořechy a semena a naopak co nejméně těch průmyslově zpracovaných. Ale trendem tohoto roku je jíst také květy a „plevel“ – tedy volně rostoucí rostlinky. A to zejména díky tomu, že jsou květy a poklady z rostlinné říše krásnými dekoracemi jídel. Fotky jídel a jídla servírované v restauracích obsahující jedlé květy vypadají hned o dva stupně lépe. Květy dodávají jídlům a drinkům nové aroma a chutě. Jedlé květy se často v jídlech používají i namísto bylinek – například k ochucení rýže, dezertů, drinků a koktejlů.

Nejčastější květy, které potkáte v restauracích:

  • květy pažitky
  • květy cukety
  • levandule
  • chryzantéma
  • lichořeřišnice
  • zimolez
  • růže

Neznáte ještě tento trend? Pak určitě jedlé květy vyzkoušejte v těchto receptech!
Luxusní salát s květy pažitky
Ledové květy
Knedlíčky s květy měsíčku
Smažené bezinkové květy
Nápoj z pupálkových květů
Salát s vlčím mákem
Zmrzlina z bezinkových květů
Bezinková limonáda
Naložené sedmikrásky

2. Funkční houby

Tím se nemyslí naše lesní houby a typické houbaření. Tyto medicinální houby mají jiné vlastnosti než pouze hlavní složka pokrmu na našem talíři. Funkční houby nám pomáhají zbavit se stresu a léčit různé nemoci. Trendem je jíst zejména houbu reishi – říká se jí houba nesmrtelnosti, chagu nebo-li lesní diamant, cordyceps – tzv. „prodlužovač života“ nebo lví hřívu. Tyto houby se většinou užívají jako doplňky stravy nebo se přidávají do různých lahodných drinků jako třeba do horkého kakaa nebo kávy.

Medicinální houby jsou jistě výborné a mají spoustu pozitivních účinků na naše zdraví, ale největší vliv vždy bude mít naše pravidelná strava, pohyb, spánek, vztahy s okolím a omezování stresu. Pokud budete dodržovat zdravý životní styl, není třeba brát žádné doplňky stravy. Samozřejmě občasná konzumace těchto hub je v rámci zpestření stravy určitě dobrá volba.

3. Alternativy masa a mléčných produktů

Dalším trendem a boomem tohoto roku jsou náhražky masa a mléčných produktů. Veganské burgery vypadající i chutnající zcela jako maso. Populární jsou tuňák „free“ sushi, veganské klobásy, párky a salámy, rostlinná mléka, rostlinné jogurty, veganské sýry a stále se vyvíjí další a další produkty a náhražky těch klasických, ale na rostlinné bázi. A korunu tomu nasadily veganská řeznictví a veganská vejce. Pokud vám tedy chybí na rostlinné stravě nějaká ta klasika, tak si určitě brzy přijdete na své.

4. Od kořene ke květu

Ano, zelenina je jedlá celá, ne jen části na které jsme zvyklí – kořen mrkve nebo růžičky brokolice. Jedlé jsou také natě, stonky a květy. Tento trend se zaměřuje na použití celé rostliny. Například z natě mrkve se dělá pesto, stonky brokolice se používají do rizota a slupka z melounu se nechává kvasit jako pickles.

5. Superpotraviny a superprášky

Stále zůstává trendem si přidávat do kaší, šejků, smoothie, raw dezertů a dalších jídel superpotraviny (např. chia) a různé „superprášky“ – tj. například kakao prášek, maca prášek, práškovou spirulinu, proteinové prášky aj. Superpotraviny se využívají hojně při redukčních dietách, kde doplní živiny a nepřidají tzv. prázdné kalorie.

My doporučujeme zaměřit se na naše české lokální, čerstvé a celistvé superfoods, které je levnější, bližší našemu tělu, stejně účinné a ekologičtější, protože necestovalo přes půlku světa. Navíc prášky jsou vždy izoláty a byly nějak zpracovány. My dáváme přednost celistvým, čerstvým a nezpracovaným potravinám, které si zpracujeme sami. Místo chia zkuste lněné nebo konopné semínko, acai nahradí naše borůvky a ostružiny, vlašské nebo lískové oříšky použijte namísto kešu a pokud potřebujete vitamín C, tak místo aceroly sáhněte raději po našem rakytníku.

A co vy na to?

Podléháte trendům v rostlinné stravě? Co si o tom myslíte? Používáte také superfoods nebo medicinální houby nebo raději vsázíte na naši lokální stravu? Napište nám váš názor do komentářů pod článkem.

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...
  1. Už řadu let (s pauzama) piju kávu s houbičkou reishi a je to moc dobrá náhražka za klasickou kávu. I když nějaký kofein obsahuje, bude určitě přínosem pro zdraví ;-). Na caro prostě není vždycky chuť :-))))

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČím méně toho na sebe potřebujeme patlat, tím lépe
Další článekDýňový kari guláš s quinoou a tempehem