Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Šťouchaná dýňovo-květáková polévka

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim
děti od 1 roku

Další z rychlých a chutných podzimních polévek.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek na kostky nakrájené dýně
  • 1 hrnek na růžičky rozebraného květáku
  • 4 polévkové lžíce jemných ovesných vloček
  • špetička muškátového oříšku
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • lžička miso pasty
  • umeocet
  • na ozdobení: petrželka a pražená semínka sezamu

Stav mého manžela se rychle horšil, až došlo na kolapsové stavy. Přes časté pobyty v nemocnici mu nikdo nezjistil, že...

Postup
  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme dýni na kostky, květák rozebereme na růžičky.
  3. Do horkého vývaru dáme trochu soli, ovesné vločky a přidáme dýni a květák.
  4. Vaříme společně asi 15 minut. Ke konci varu přidáme špetičku muškátového oříšku.
  5. Vypneme oheň, přidáme miso pastu a pomocí šťouchadla na brambory zeleninu rozšťoucháme.
  6. Dochutíme trochou umeocta.
  7. Na závěr posypeme petrželkou a praženým sezamem.

Praktické

  • Pro verzi bez lepku použijeme bezlepkové vločky (pohankové, rýžové apod. nebo certifikované bezlepkové ovesné vločky).

Obměna

  • Místo dýně můžeme použít batáty.

Děti

  • Od 1 roku věku polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli, můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
  • Od roku a půl polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
  • Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Fajn polévka 😊

Najlepšia tekvicová polievka, uz je stálica v našom jedálničku😋
S troškou tekvicového oleja je uplne top, dakujem za recept

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní hrachová polévka s dýní

Hrachovka je naše oblíbená polévka. V téhle verzi nenadýmá, je rychle hotová a neskutečně dobrá. Do chladných nevlídných dnů hotové potěšení pro oko i mlsn...

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...