Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rolky a palačinky

Slané plněné lívance (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Tyto plněné lívance vás překvapí nejen chutí, ale i svou jednoduchou přípravou. Jsou bez lepku a náplň je velmi variabilní. Pokaždé je tak můžete udělat jiné, dle své chuti a zásob.

Ingredience
2 porce
Na těsto:
  • 1/2 hrnku kukuřičné mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • sůl
  • pepř
  • 200 ml vody
  • 20 ml rostlinného oleje (např. rýžový)
Na náplň:
  • 1/2 hrnku červené čočky suché
  • 3-4 sušená rajčata
  • hrst bazalky
  • sůl
Další ingredience:
  • pražená slunečnicová semínka
  • baby špenát
  • bazalka

Na kávě jsem byla emočně závislá, pila jsem několik šálků turka denně a přesto se mi podařilo ji bez problémů úplně o...

Jak připravit lívance na slano bez lepku

  1. Nejprve uvaříme červenou čočku doměkka. K uvařené čočce přidáme sušená rajčata, bazalku, dle chuti osolíme a rozmixujeme do hladka.
  2. Do mísy dáme obě mouky, kypřící prášek, sůl, pepř a postupně vmícháme vodu s olejem. Vznikne nám hustší těsto. Pokud by bylo husté příliš, přidáme ještě trochu vody. Rozpálíme pánev s trochou oleje a nalijeme těsto ve výšce cca 0,5 mm. Necháme jej trochu “zatáhnout”, poklademe trochou špenátu, naneseme plnou lžíci náplně, kterou na lívanec opatrně rozetřeme asi 1 cm od kraje, opět naneseme pár lístků špenátu a zalijeme těstem tak, aby byla náplň přelitá, ale nedáváme vrstvu příliš silnou. Ještě chvíli smažíme a poté podebereme obracečkou a opatrně otočíme. Smažíme cca 5 minut. Lívanec pak ještě jednou otočíme tam a zpět a z každé strany tak 2 minuty smažíme, aby byl opravdu propečený.
  3. Vrch lívance pomažeme zbytkem náplně, posypeme nasekanou bazalkou a restovanými slunečnicovými semínky.

 

Praktické

  • K plněnému lívanci podávejte např. kvašené zelí a napařenou zeleninu. Váš oběd či večeře tak bude kompletní.
  • Pro přípravu lívanců je ideální kvalitní nepřilnavá pánev o průměr dna 14 cm.

Obměna

  • Místo bazalky můžete použít jiné bylinky.
  • Místo slunečnicových semínek můžete opražit třeba mandle či vlašské ořechy.
  • Do lívance můžete přidat i nakrájený pórek, česnek nebo jarní cibulku.
  • Místo červené čočky můžete použít čočku žlutou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, pokud se stravují podle Jíme Jinak. Pro konvenčně se stravující děti můžete pokrm dát kdykoli, kdy už jedí pečivo apod.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jablečné lívanečky

Rychlé a chutné lívanečky pro mlsné jazýčky. Skvělé jako zdravá sladká svačinka, kterou si můžete vzít s sebou do krabičky na výlet.

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Řepa na fenyklu

V tomto krásně červeném receptu najdete spoustu chutí nejen díky použitému koření, ale i díky omáčce Teryiaki, která v žádném případě nesmí chybět.

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřej...