Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rolky a palačinky

Slané plněné lívance (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Tyto plněné lívance vás překvapí nejen chutí, ale i svou jednoduchou přípravou. Jsou bez lepku a náplň je velmi variabilní. Pokaždé je tak můžete udělat jiné, dle své chuti a zásob.

Ingredience
2 porce
Na těsto:
  • 1/2 hrnku kukuřičné mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • sůl
  • pepř
  • 200 ml vody
  • 20 ml rostlinného oleje (např. rýžový)
Na náplň:
  • 1/2 hrnku červené čočky suché
  • 3-4 sušená rajčata
  • hrst bazalky
  • sůl
Další ingredience:
  • pražená slunečnicová semínka
  • baby špenát
  • bazalka

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

Jak připravit lívance na slano bez lepku

  1. Nejprve uvaříme červenou čočku doměkka. K uvařené čočce přidáme sušená rajčata, bazalku, dle chuti osolíme a rozmixujeme do hladka.
  2. Do mísy dáme obě mouky, kypřící prášek, sůl, pepř a postupně vmícháme vodu s olejem. Vznikne nám hustší těsto. Pokud by bylo husté příliš, přidáme ještě trochu vody. Rozpálíme pánev s trochou oleje a nalijeme těsto ve výšce cca 0,5 mm. Necháme jej trochu “zatáhnout”, poklademe trochou špenátu, naneseme plnou lžíci náplně, kterou na lívanec opatrně rozetřeme asi 1 cm od kraje, opět naneseme pár lístků špenátu a zalijeme těstem tak, aby byla náplň přelitá, ale nedáváme vrstvu příliš silnou. Ještě chvíli smažíme a poté podebereme obracečkou a opatrně otočíme. Smažíme cca 5 minut. Lívanec pak ještě jednou otočíme tam a zpět a z každé strany tak 2 minuty smažíme, aby byl opravdu propečený.
  3. Vrch lívance pomažeme zbytkem náplně, posypeme nasekanou bazalkou a restovanými slunečnicovými semínky.

 

Praktické

  • K plněnému lívanci podávejte např. kvašené zelí a napařenou zeleninu. Váš oběd či večeře tak bude kompletní.
  • Pro přípravu lívanců je ideální kvalitní nepřilnavá pánev o průměr dna 14 cm.

Obměna

  • Místo bazalky můžete použít jiné bylinky.
  • Místo slunečnicových semínek můžete opražit třeba mandle či vlašské ořechy.
  • Do lívance můžete přidat i nakrájený pórek, česnek nebo jarní cibulku.
  • Místo červené čočky můžete použít čočku žlutou.

Děti

  • Zdravé lívance pro děti cca od 2 let, pokud se stravují podle Jíme Jinak. Pro konvenčně se stravující děti můžete pokrm dát kdykoli, kdy už jedí pečivo apod.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klárko, hledala jsme bezlepkové palačinky a toto těsto bylo ideální. Moc jsme si pochutnali, dali jsme si je s paštikou z čočky a grilovanou zeleninou Palačinky jsou opravdu luxusní, příště zkusíme péct i s náplní.
Moc děkuji a přeji krásné dny🌞

Dekuji, Klarko! Dneska jsem hledala recept na placky, co bych mohla dat manzelovi zitra k obedu s humusem s uzenou paprikou, a nasla tenhle skvely recept!! Udelala jsem tedy hned dvojitou davku, mouky dobre saly, pridala jsem 300 ml vodu a testicko melo krasnou konzistenci. Olej jsem dala sezamovy. Smazila jsem tedy mini livanecky, celkem jich bylo 20 i s temi dvema, co jsem pri smazeni snedla 😅😁 tak moc jsem je chtela ochutnat! Jsou vyborne a s tim humusem super! Dekuji! Ukladam!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jablečné lívanečky

Rychlé a chutné lívanečky pro mlsné jazýčky. Skvělé jako zdravá sladká svačinka, kterou si můžete vzít s sebou do krabičky na výlet.

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.