Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Zeleninová polévka s hlívou ústřičnou

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Že je hlíva skvělým lékem, který snižuje cholesterol, a že podporuje imunitu, to se obecně ví. Ale mnohdy lidé nevědí, co s ní. Jednoduše ji přidejte od polévky! Přidáte tak kromě jemného houbového aroma řadu minerálů a vitamínů včetně tolik žádaného vitamínu D.

Ingredience
pro 4 porce
  • čerstvá hlíva ústřičná (hrnek pokrájené)
  • 1 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • kus květáku
  • koření: mletý římský kmín, 2 bobkové listy, celý kmín, špetka kurkumy
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • špetka soli
  • umeocet
  • na posypku: čerstvá koriandr

Za 14 dní na jídelníčku Jíme Jinak jsem shodila 3 kg. U doktorky na kontrole pak ručička ukázala po dalším týdnu 5 kg...

Jak uvařit polévku z hlívy ústřičné

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a hlívu.
  2. Cibuli, celer i hlívu pokrájíme na proužky, květák na menší kousky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a orestujeme.
  4. Přidáme hlívu, celer a květák a restujeme několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme bobkový list, sojovou omáčku a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
  6. Podle chuti přidáme do vypnuté polévky umeocet.
  7. Ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme.

Obměna

  • Místo řapíkatého celeru můžete dát klasický celer, případně můžete zeleninu vyměnit podle aktuálních zásob.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, menším dětem ubereme sůl a koření.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Děkuji za inspiraci, povedla se :-)

Zaneta.R
5. 11. 2019

Děkuju. Jsem ráda, že jsem v souladu. :-)
Když já se k vývarům ještě neprovařila. Nějak nemám zbytky zeleniny a ze slupek se mi to vařit nechce. A pak postrádám odvahu skladovat vývar v lednici na druhý nebo třetí den. Zatím jsem v režimu, že zeleninu vždy čerstvou. Vařím jen z vody. No, objevila jsem i nějaké bio bujóny, ale to mám jako krajní možnost. Spíš uvažuji, že si na zvýrazněnní chuti nasuším nějakou vlastní zeleninkovou směs. Někde tu na to byl návod.
Děkuju

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...