Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Tchýniny jazyky

Uvařeno

Jednoduchý a rychlý recept na slané pohoštění jsme si typický pro piemontskou gastronomickou tradici. Na rozdíl od originálního receptu zde není použito droždí ani rafinovaná mouka. Výsledkem je křupavé, dlouhé, tenké a aromatické pečivo, které se hodí k rychlému občerstvení.

Ingredience
9 kusů
  • 300 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 40 ml olivového oleje
  • přibližně 160 ml vody
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl

U nás doma se jí jinak. Všechno to začalo v roce 2011, když mě srazilo jakési autoimunitní onemocnění. Tři roky jsem ...

Jak připravit Tchýniny jazyky

  1. Rozmarýn nasekejte na drobno.
  2. Smíchejte všechny ingredience a vypracujte na elastické těsto.
  3. Zabalte do folie a nechte 30 minut odpočinout.
  4. Rozdělte těsto na malé kousky po cca 40 gramech. Jednotlivé kousky rozválejte na tenké podlouhlé placky. Čím tenčí se vám podaří, tím budou křupavější.
  5. Předehřejte troubu na 250 stupňů, potřete jazyky olivovým olejem a upečte do zlatova.

Praktické

  • Každá mouka jinak saje, pokud by se vám těsto lepilo, přidejte trošičku mouky.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
  • Upečené jazyky nechte vychladnout na roštu a podávejte s něčím krémovým, například s cizrnovým hummusem.

Obměna

  • Použijte jiné oblíbené bylinky – tymián, oregáno, kmín apod.
  • Můžete posolit i povrch těsta. Ale s mírou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Upečeno a snězeno🙂.Včera jsem namíchala z celozrnné žitné a pohankové mouky a dnes jsem namíchala ječnou a pohankovou mouku a přidala koření bylinkové máslo.Výborné k tofu pomazánce.😋

Miroslava
8. 11. 2020

Dobrý večer, prosím vás Evo, když Vám piskalo v uchu a šla jste k zubaři bylo to horší? Mám jen vrtání. Děkuji Mirka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cong you bing – čínské palačinky (foto postup)

Tato čínská palačinka může být podávána jako příloha nebo jednoduše jako svačina, která doprovází misku polévky. Může se také podávat k snídani, důležité j...

Domácí plněný celozrnný pita chléb

Fast food ve zdravé podobě? To je tato domácí celozrnná plněná pita. Potěšíte s ní třeba jako svačinka vašeho školáka :-)

Nuggets z černých fazolí

Tyto nugetky poslouží bezvadně i za studena, jako finger food a na různé hostiny a oslavy.

Slané hospodské tyčinky

Věrná kopie klasických hospodských tyčinek ve zdravé verzi kynuté za pomocí tradičního kvásku. Skvělé slané občerstvení na oslavy, jako svačinka nebo jen t...

Řepná panenka Wellington

Nědělní oběd bude přímo slavnostní, když připravíte tento úžasný recept. Vsadím se, že na své si přijdou i milovníci masa.

Dušená cibule na fazolovém krému

Rychlá příloha nebo vynikající pomazánka s dušenou cibulí. Já jsem tento krém použila dokonce i jako náplň do pohankových bramboráčků a chutnalo všem. Jde ...