Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Tchýniny jazyky

Uvařeno

Jednoduchý a rychlý recept na slané pohoštění jsme si typický pro piemontskou gastronomickou tradici. Na rozdíl od originálního receptu zde není použito droždí ani rafinovaná mouka. Výsledkem je křupavé, dlouhé, tenké a aromatické pečivo, které se hodí k rychlému občerstvení.

Ingredience
9 kusů
  • 300 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 40 ml olivového oleje
  • přibližně 160 ml vody
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl

Díky změně jídelníčku si nejen držím váhu jako v mládí, ale zbavila jsem se mnohých zdravotních problémů. Jím Jinak s...

Jak připravit Tchýniny jazyky

  1. Rozmarýn nasekejte na drobno.
  2. Smíchejte všechny ingredience a vypracujte na elastické těsto.
  3. Zabalte do folie a nechte 30 minut odpočinout.
  4. Rozdělte těsto na malé kousky po cca 40 gramech. Jednotlivé kousky rozválejte na tenké podlouhlé placky. Čím tenčí se vám podaří, tím budou křupavější.
  5. Předehřejte troubu na 250 stupňů, potřete jazyky olivovým olejem a upečte do zlatova.

Praktické

  • Každá mouka jinak saje, pokud by se vám těsto lepilo, přidejte trošičku mouky.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
  • Upečené jazyky nechte vychladnout na roštu a podávejte s něčím krémovým, například s cizrnovým hummusem.

Obměna

  • Použijte jiné oblíbené bylinky – tymián, oregáno, kmín apod.
  • Můžete posolit i povrch těsta. Ale s mírou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Upečeno a snězeno🙂.Včera jsem namíchala z celozrnné žitné a pohankové mouky a dnes jsem namíchala ječnou a pohankovou mouku a přidala koření bylinkové máslo.Výborné k tofu pomazánce.😋

Miroslava
8. 11. 2020

Dobrý večer, prosím vás Evo, když Vám piskalo v uchu a šla jste k zubaři bylo to horší? Mám jen vrtání. Děkuji Mirka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Farinata di ceci se zeleninou

Farinata di ceci je autentická a originální italská street food pochoutka. Vždycky výborná a obohacená o letní zeleninku.

Jarní palačinky bez lepku

Tyto bezlepkové palačinky jsou snadné na přípravu a můžete si je přikrášlit podle toho, co máte po ruce. Jděte na zahradu a do přírody, poohlédněte se okol...

Dýnová italská piadina

Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit jako příloha k zele...

Podzimní dýňové galetky

Tyto dýňové galetky jsou výborné jako rychlé pohoštění, jsou typicky podzimní díky použití dýně. Náplň z ní je opravdu vynikající.

Podzimní košíčky – foto postup

Tyto košíčky jsou skvělé jako milé překvapení pro vaše hosty. Myslím, že jídlo připravené s nadšením a láskou chutná lépe, i když je s ním trochu práce. Te...

Schiacciata plněná řepou

Schiacciata je prakticky nízká focaccia, tato verze je rychlá na přípravu a křupavá, s náplní, kterou si můžete jakkoliv obměnit podle vaší chuti a sezóny....