Jak jíst zdravě na výletech s dětmi

23

Podzimní výlety milujeme. Každý den, kdy je hezky, toužím vydat se na vzduch. Nejlépe na celý den. A jde to, i když máte malé děti, a jíte jinak. Co si bereme s sebou a jak řešíme stravu na cestách s malými dětmi? Snadno.

Vždycky máme s sebou teplé pití

Teplý čaj z termosky, barevné hrníčky a hned je teplejiNaší základní výbavou po celý rok a na každou vycházku je termoska s horkým čajem. Díky dlouhým cukrům v obilovinách vydržíme opravdu dlouho venku, i kdyby zrovna nebyla žádná svačina po ruce. Máme vyzkoušeno, že nám děti vydrží i 5 hodin bez jídla nebo jen na 2 jídlech denně. Neříkám, že je to standard a že to tak běžně děláme. Jen říkám, že když se zatouláme v lese nebo zdržíme na nově objeveném hřišti, není jídlo ta hlavní priorita a vydrží se to i bez něj.

Základ je dobrá snídaně

Základem je dobrá snídaně, pak opravdu vydržíme až do odpoledne. Vydatná snídaně ve dnech, kdy jedeme na výlet, znamená miso polévka se zeleninou a obilnou kaši s tepelně upravenou zeleninou. A protože si ji rádi doplníme kouskem syrové a kvašené zeleniny, nějakým semínkem či mandlemi, jsme po jídle na pár hodin sytí a jde to i bez svačiny. Samozřejmě, když něco vezmu s sebou, tak se to sní i na kratičké procházce. Holky jsou jedlíci a když jim něco předložím, prostě to snědí. Ale jde to bez svačin. Nejde to bez dobré snídaně. Zkrátka, nám se osvědčilo „snídej jako král, obědvej jako princ a večeř jako chuďas.“

Jídlo na výletStudená verze jídla na výlet

Ideální samozřejmě je, když mám výlet dopředu naplánovaný a připravím se na něj už tím, co vařím k večeři. Udělám si navíc obilí a luštěninu, případně nakrájím zeleninu do krabiček, aby mi to šlo ráno od ruky.  Praktické tipy a zkratky na výlety jsem si natrénovala už v době, kdy jsme ráno vařila dětem se snídaní rovnou i oběd do školky a k tomu navrch dvě svačiny. Večer se dají s sebou připravit sushi rolky, obilný krém, ovocný dezert třeba ve formě pudinku nebo agaru apod. Když zbude knedlík nebo vařené těstoviny, přidám k tomu strouhanou čerstvou zeleninu nebo kvašenou zeleninu a je svačina rychle hotová. Ze zbytků luštěnin se dá udělat pomazánka, když nejsou vařené luštěniny a je po ruce tofu, tak je je výtečná i z něj. Namazat se dá na placky z obilí, obilný chlebíček nebo kváskový chléb. Možností je nepřeberně. Nám postačí pro děti i obyčejné jablko či hruška a děti jsou nadšené. Můžete samozřejmě vzít s sebou i nějaký dezert, těch najdete v receptech fůru, protože jsem dlouho bojovala se závislostí na sladkém. Tipy na svačiny najdete i zde.

Pokud jste více venku než doma, bude se vám hodit naše cestovatelská bible pro zdravé jídlo na cestách.

Jídlo na celý den

Pokud vím, že se na výletě zdržíme celý den, beru s sebou jídla raději víc. Ke svačině přibalím i oběd. Když se udělá ráno nečekaně hezky a chci rychle odjet, nevařím se s něčím složitým, jen trochu rozšířím snídani. Při vaření snídaně udělám víc polévky a část doplním o obilí a luštěninu. Nebo vhodím těstoviny, případně dám víc zeleniny a rozmixuji apod. Zkrátka vylepším ji tak, aby nebyla úplně stejná. Naše snídaňová polévka je v podstatě vývar se zeleninou dochucený miso pastou, takže obědovou dělám hutnější a zajímavější. Zvlášť na výlet, kde třeba už nedojde ani na večeři. Dýňová polévka je pro nás lahůdkouNa výletě, zejména teď v chladnějších dnech, přijde horká polévka z termosky opravdu k chuti. Když je k ní placka nebo chléb, je to pro nás doslova svátek, protože chléb dělám velmi zřídka. To pak už ani není potřeba nic dalšího.

Piknik aneb slavnost v přírodě

Pokud beru nějaké další jídlo, bývá nějaká studená svačina viz výše nebo udělám z včerejšího obilí, luštěniny a čerstvě vařené zeleniny rychlé rizoto. Když mám jooo čas a náladu, uvařím do termosek zvlášť obilí, zvlášť luštěninu třeba ve formě omáčky a teplou zeleninu. A když už se s tím dělám, připravím i nějaký salát, nasekám si zelené posypky a odeberu pražená semínka.
Na výletě si pak užíváme piknik se vším všudy. Je to nakonec taková slavnost. Rozložíme si mističky a nabíráme si ze zásobníků, zdobíme si každý svoji porci a užíváme si klidu a možnosti drobit na zem.
Venku a po výšlapu pak chutná skvěle i to obyčejné rizoto natož pak nějaká kompletní bašta. Moji námahu s vařením odměňují moji blízcí tím, že si pomlaskávají, chválí domácí stravu a lamentují nad neschopností restaurací udělat takové dobré jídlo.
Tyhle pikniky si holky v dětství natolik oblíbily, že si mnohdy samy uvaří a odnesou si jídlo z domu na louku nebo k lesu a tam si hrají na piknik, i když už jsou mnohem větší než na fotkách v tomto článku. Nejlepší je, když se přidá sousedka nebo přijedou kamarádi. To je pak teprve super piknik!

Restaurace taky dobrá

Když se zdržíme hodně moc a jídla máme s sebou málo, zaplujeme bez výčitek do restaurace. Vaříme si celý rok 3x denně čerstvé jídlo, takže občas to hospodské nás nezabije, zvlášť když je to kompenzováno celodenním výletem s rodinou. Akorát násV restauraci končíme obvykle na zelenině a rýži mrzí, že když už člověk někam jde a platí, tak si obvykle nepochutná ani v dražších lepších restauracích. Myslím si, že nejsme vůbec nároční strávníci. Sníme s chutí i velmi obyčejné jídlo. Přesto najít nekuřáckou restauraci (když byly holky malé, všude se kouřilo a ani rozdělení na kuřáckou a nekuřáckou zónu nebylo řešení), kde by se našla v menu rýže a teplá zelenina nebo něco podobně prostého, je mimo velká města nadlidský výkon. Nechci si pořád dokola jen stěžovat na českou gastronomii, ale stojí to mnohdy opravdu za starou bačkoru.

Takže se občas jdeme do restaurace ohřát, ale obvykle si naše chuťové pohárky neužijí zdaleka tolik, kolik pak vidíme na účtu. Raději zkrátka jíme venku svoje jídlo. Nicméně občas se rádi necháme obsloužit, využijeme toho, že si můžeme povídat místo vaření a nemusíme pak mýt nádobí. I  to patří k výletům a tak si to rádi dopřejeme. Je to pro nás zážitek společenský nikoli gastronomický :-)
Jestli znáte príma restauraci, kde se dá dobře najíst a kde se najde nějaká ta teplá zelenina, určitě ji, prosím, přidejte k nám do restaurací. Restaurace a zdravé jídelny se mohou zapisovat do této sekce zdarma a je to služba nám všem, co rádi cestujeme a nevíme, kde se dobře najíst.

Když ale nemůžeme najít žádnou obstojnou restauraci, kde by se našlo něco alespoň trochu jedlého, klidně jídlo oželíme a jedeme domů s hladem. Už to máme tak, že jsme raději hladoví než špatně najedení. Můžete nás potkat někde na nějakém mlsání, ale těžko nás najdete na smažáku s hranolkami, na párku v rohlíku apod. A protože v našem sázavském regionu jsou právě taková jídla často jediná, tak se tu moc nenajíme. V takových restauracích někdy jen poprosíme dolít horkou vodu do termosky a jedeme dál :-)

Chce to zkrátka na vzduchNejhodnější jsou holky, když si můžou hrát s klacky, kamínky a bahnem

Nevím, jak to máte vy, ale já jsem venku prostě velmi šťastná. Na výletech a procházkách zapomínám na všechny všední starosti. Teď na podzim se neskutečně těším pohledem na barevné stromy a listí na zemi a vůní, kterou s sebou toto období přináší.
I naše holky jsou venku zlaté a spokojené. Nejmilejšími hračkami jim je beztak šiška, klacek list nebo kaluž s blátem viz foto. Venku mohou běhat, křičet, cákat, házet kamínky, lámat klacky, okusovat šišky, zkrátka všechno to, co se doma moc nedá nebo jim v tom bráníme :-)

Venku dochází zcela přirozeně k odkyselení organismu a všichni mají hned lepší náladu a tedy i zdraví. Chce to ven, dokud je hezky. Čeká nás možná posledních pár hezkých teplých podzimních dnů se sluníčkem.

Vykašlete se jednou na vaření, vezměte si s sebou něco z domova nebo najděte útulnou hospůdku, kde se jakžtakž dá najíst a užijte si to.

  1. Hezký článek, také už jsem došla k podobnému vaření, vše začalo v těhotenství, a pak nejvíc, když jsem pro synka začala vařit. Je zvláštní pozorovat, jak k tomu člověk postupně dozrává. Za poslední rok šlo pryč nejdřív maso, pak cukr, teď mléčné výrobky a pečivo. Jíme hodně zeleniny, více luštěnin, než dříve. Díky za tento inspirující web! Mám kamaráda, kterému lékaři našli rakovinu a po první chemoterapii mu řekli, že to nezabírá a že mu nemohou pomoci. Začal se zajímat o stravu a chodí k celostnímu lékaři, který mu tu změnu stravy potvrdil a dodal, že musí být hlavně psychicky v pohodě. Kamarád úplně změnil jídelníček, jí vegansky, v práci si nechal jen to, co ho baví, hodně spí, hodně času tráví v přírodě na kole a na horách. A to dříve jedl uzeniny, sladkosti, na hory tedy chodil, ale byl ve stresu v práci. Za poslední měsíce se mu zlepšila kondice, je svěží, spokojený a lékaři nechápou, jak takto nemocný člověk se může takto cítit. Na posledním vyšetření rakovinu nenašli. Už tento příklad mě hodně motivuje, jak je strava veledůležitá! Ještě souhlasím s tím, že se u nás v restauracích moc nedá najíst, ani na horách ne. Ale mám super zkušenost z Lesní chaty v Bedřichově – byli jsme tam asi před měsícem a v jídelníčku mají taková jídla jako červená čočka s červenou řepou nebo kuskus s rajčaty, čaj z čerstvého zázvoru, tak to jsem byla nadšená a paní jsem to několikrát chválila :-) Takže určitě doporučuji :-)

  2. Moc hezký článek:-)
    Jen při přečtení informace, že Vám děti vydrží 5hodin bez jídla (či dokonce déle) mě napadá, zda nedělám něco špatně:-) Syn má tedy teprve 14 měsíců a nestravujeme se tak vzorně jako Vy, nicméně se snažíme… přesto má prcek stále hlad – třeba 2hod po kompletním obědě někdy i dříve. Mám sice velikou radost, že mu chutná, zatím slupnul s chutí vše co jsem mu nabídla:-) Je zdravý, skvěle prospívající, ale občas je to trochu ostuda -např. v mateřském centru, kdy slupne svoji zdravou svačinu a vehementně se dožaduje dále.. Rozmlsanost v tom určitě není, klidně by dětem snědl i napařenou mrkev (pokud by ji tam někdo měl). Když potom slýchám od některých mamin, že mu jistě chybí živiny, když nejí mléčně výrobky atd. a že je to proto, že sušenky atd. doma nemá, nějak nemám argument. Máte to některá také tak? :-)

    • Dobrý den,
      syn, kterému je dva a půl roku je stejný jedlík jako ten Váš:-) Snažila jsem se ho dost dlouho dobu nějak krotit, ale nedá se to, takže jí v podstatě stále. Jediné, kdy na jídlo zapomene, je venku na vzduchu, ale pokud jsme doma, neustále potřebuje něco uždibovat. A oběd ve školce (vaří mu v podstatě podle JJ, ale s masem) naprosto nedostačující porce, takže se dojídá ještě i doma:-)
      Každý měsíc si ale dává takový svůj půst – kdy třeba dva, tři dny téměř nic nesní.
      Přitom je to celkem vytáhlý, štíhlý kluk s neutuchající energií. Podle testů, které jsme kvůli alergiím museli absolvovat, mu nic nechybí (ani vápník, ani fosfor, ani železo,…) – a to podle pediatra jí naprosto nevhodnou stravu bez mléka, pečiva, s minimem masa:-)
      Každé dítě je jiné a když občas vidím maminky, jak některé děti musí nutit do jídla, říkám si, že to máme vlastně bez problémů. Já bych to moc neřešila.

      • Díky za názor:-) Já to moc neřeším, jen mě občas nahlodává okolí názory, že je „žravý“, protože ho držím zkrátka a nic mu nedopřeju:-)

  3. Krásný článek :-) Taky si ráda užívám být venku. A zatím to vypadá, že letošní „babí léto“ se protáhne i do října, tak si to můžeme venku v přírodě pořádně užít !

  4. Já taky děkuji. Něco takového mi přesně chybělo. Tuhle manžel pronesl, že budeme pořád sedět doma, když já musím pořád jenom vařit. Trochu jsem na něj byla naštvaná, že neocení domácí kuchyni, trochu si říkám, že má pravdu. Já si to taky nějak neumím zorganizovat. Děti malé, moc klidu a prostoru v kuchyni neužiju, a já to zrovna docela dost potřebuju, moct vařit v klidu, a večer jsem opravdu ráda za ten „mentální prostor“ bez dětí (díky Ayo za skvělý výraz:-)), takže toho moc nepochystám. Ale doufám v lepší zítřky, čas od času mě něco nakopne a udělám posun, všechno přijde v ten správný čas. A slunečný podzimní den je prostě nááádhera!

  5. Moc hezký článek, díky :-). Taky mám ráda jakékoliv počasí, samozřejmě sluníčko nejvíce. Často se musím pousmát, když od některých kolem pořád slyším – To je zase hnusně! a přitom vzduch tak nádherně čistě voní deštěm a děti jsou nadšené, když mohou skákat v kalužích. S třemi mrňaty je pak sice náročnější ten úklid doma, ale jejich radost stojí za to :-). Jak jsem někde četla – Neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení :-). Krásný podzim všem :-). A moc děkuji za tyhle stránky, často komentáře nepíšu, ale stránky sleduji pravidelně, jsem za ně moc vděčná :-).

  6. Mě zaujalo to odkyselování díky pobytu venku.. to slyším poprvé. neměly byste k tomu prosím více informací?

  7. Ta poslední fotka je tak rozkošná! :) Přidala jsem do systému tip na restauraci v Brně – bylo to zdarma, ale doufám, že mi příští rok nepřijde faktura, nejsem majitel :D

  8. Vážně super článek, díky! A souhlasím, že tyhle praktické rady jsou k nezaplacení..Všem krásný podzim!

  9. Krásné! I to růžové rochňátko v kaluži:-)… Báječný podzim všem:-) Nehledě na počasí, „jaký si to uděláš, takový to máš“, platí absolutně;-)…

  10. Krásný den, děkuji za velmi pěkný článek. Nemám co dodat, jen že mě to opět dostalo… pár slziček ukáplo, to jen ze samé radosti. :-)
    Měj te se moc hezky!!!

  11. Já se to asi nikdy nenaučím:( Ale jo, naučím, určitě to někdy musí přijít! Já si to totiž teď nějak neumím zorganizovat (i když si přečtu zkratky, tak praxe mi nejde). Prtě má teď manii, že cokoli dělám, tak si ke mě stoupne, k tomu se mě drží za nohy a chce vidět nahoru. Takže ji šupnu do manducy, jenže to pak chce ošmatlat tu kudlu, shodit tady ten čaj, pak zas něco jinýho, takže ji rozčiluju, když stojím na jednom místě a něco jenom krájím. Tak mi teď vaření vůbec nejde, zvládám narychlo jen když ji pustím na chvilku Teletubbies:-/ Chtělo by to zase si všechno připravovat večer… Překonat lenost a touhu užít si chvilku večerního klidu (když prtě usne, tak do 20 min je zas vzhůru a bečí, člověk znovu uspí, znovu je za chvíli vzhůru a chrní líp, až když si k ní přijdu lehnout).

    • Shari kašli na režim a organizaci času. Užívej si prcka dokud to jde. Ty momenty se nikdy nevrátí. A odpočinek večer a trocha mentálního prostoru bez dítěte je taky třeba. Malá strašně rychle vyroste a třeba budete vařit a chystat spolu. Nám naše nejmenší taky pomáhá s vařením. Už tak od dvou mi pomáhá v kuchyni a je šikovná. :)

    • Ja to mam take tak. Jakmile stojim u kuchynske linky, nastava krik a plac! Rychle nakrajim na vetsi kostky 3 druhy zeleniny.. vecer varim sacek obiloviny a fasole.. vetsinou je z toho ‚rizoto‘, cas na knedliky a neco narocnejsiho bude za par mesicu ;-)

    • Ja som istý čas, kým dcéra nevedela chodiť, varila tak, že som ju mala posadenú na pracovnej doske – medzi sporákom a drezom. Veľmi rýchlo sa (asistovane) naučila, že oheň páli, voda je mokrá. Videla do každého hrnca, miešala restovanú zeleninu, hádzala do hrnca nakrájanú zeleninu (to som jej dala ako zvlášť robotu, kým som si pripravila iné) alebo si miešala vo svojom hrnci (ktorý nebol na sporáku) niečo. Zvyknem to robiť tak, že odsledujem veci, ktoré chce dcéra po mne opakovať a snažím sa vymyslieť bezpečnejšiu verziu. Teraz už na kuchynskej linke nesedí (má dva roky), ale sama si prisúva nízky stolček, aby videla a vysoký aby sa mohla máchať v dreze (umýva svoje riady hubkou), kým ja utieram riady. Alebo v dreze vo veľkej mise umýva jablká, z ktorých potom varím. V poslednom čase začala niektoré riady, čo jej dovolím, utierať, ostatné mi podáva.

  12. moc jste mě potěšily fotkou dítěte (a ještě holčičky!) ráchajícího se v bahně a olizujícího klacík :) včera jsme byli v parku, syn seděl jen na trávě posypané spadaným listím a pár lidí se divně dívalo a jedna paní si neodpustila svojí známé dostatečně nahlas vykládat, že to jsoou dneska móresy, nechat děti se rochnit v hlíně (zrovna píchal klacíkem do trávy), že pak nemá ten svět tak vypadat. to oni si museli způsobně a čistě hrát! :D navíc měli všichni bundy, ale já jen krátký rukáv (bylo mi fajn a to jsem zmrzloň) a syn triko s dlouhým a neměl čepici. no katastrofa! kolik se najde lidí, co považují za důležité vám jen tak na ulici říct, že to MUSÍTE dělat jinak, protože je to tak správně

    vždycky si vzpomenu na vás – děláte to jinak, víte proč a je vám fajn. a kolik lidí to tady v diskuzích považují za důležité kritizovat :/ holky držte se! je to tady super :)

  13. Článek jako pohlazení, díky! Podzim mám ráda, chtěla jsem napsat nejradši ze všech období, ale když přijde zima, tvrdím, že je to zima, když jaro, že jaro, když léto, tak léto :-) Mám moc ráda i to podle ostatních hnusné počasí… je úžasné si zalézt s knížkou nebo vzít deštník nebo nepromokavou bundu a procházet se liduprázdným parkem nebo lesem. Z restaurace mám čerstvý zážitek. Objednávka: rýže, kukuřice na másle a brokolice na másle. Reakce: Moment, zeptám se, zda mohu přinést 3 přílohy :-D Tady prostě pořád nechápou, že zákazníci jsme my :-(

    • tak třeba u nás u školy je restaurace, dělaná teda hlavně pro najezení těch, co si v menze (opravdu příšerné a extrémně předražené) nevyberou. a tam vám samotnou přílohu nedají a jediní bezmasé je obvykle smažák. jen jednou týdně se sojové nebo robi maso a je to škoda, protože to jídlo bývá skoro o půlku levnější a co je hlavní – bývá výborné! naprosto nesrovnatelné se stokrát ohřívaným kuřecím stehnem apod. jenže „stádo“ chce smažák a hranolky, tak se nejvíc dělá toho a jen jednou za čas je zdravější alternativa, aby se trochu ušetřilo :/ škoda, protože i rýži dělají fajn

    • Nedá mi to nenapsat náš zážitek. Já: Můžete mi k té rybě přinést nějakou dušenou nebo vařenou zeleninu? Mrkev, brokolici, květák…Číšník: Nic takového tu nemám. Hrůza. A proto budu i jmenovat – restaurace Kamera na Barrandově.

  14. Parádní článek, moc díky. My se teda zdaleka nestravujeme tak vzorně jako vy a výlety jsou u nás časté pokud jsme zdraví, ale to jídlo. Moje maximum je, že upeču obilný nebo luštěninový nákyp a nakrájím k tomu zeleninu. To většinou sní naši přátelé a jejich děti a ti naši hadi snědí jejich chleby se šunkou a sýrem. Teda malá hadice, starší si nedovolí rozhněvat maminku. :) Ale v restauracích je to teda masakr. Jak nemají doma guláš se šesti a masa s UHO všeho druhu tak tam si zařádí. Ale potvrzuji, že venku jsem jiný člověk a opravdu jsem šťastná v horách a lesích a parcích. Já věřím, že lidé nejsou stvořeni pro život v betonu a králíkárnách.

  15. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak vybrat tu nejlepší dýni Hokkaido
Další článek4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody