Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený tempeh v nádivce totiž připomíná uzené maso, tofu zase rozšlehané vejce. Nádivku můžeme podávat i jako samostatné jídlo.
Ingredience
na poloviční plech
  • 400 g jáhel
  • 1/2 balíčku tofu natural nebo uzené (cca 100 g)
  • 1 balíček uzeného tempehu (cca 200 g)
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • Hrst zelených natí (čerstvé kopřivy, pampeliškové listy, petržel apod.)
  • 1 mrkev
  • ½ lžičky kurkumy
  • Špetka muškátového květu
  • Sojová omáčka na dochucení

Jak připravit velikonoční nádivku z jahel

  1. Jáhly uvaříme podle základního receptu (odkaz na recept).
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí, přidáme nastrouhané tofu a tempeh na kostky. Krátce orestujeme, přidáme špetku muškátového květu a půl lžičky kurkumy, zakapeme sojovou omáčkou.
  3. Ve větší míse smícháme uvařené jáhly a tuto orestovanou směs.
  4. Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo, na jemno nakrájený pórek a zelené natě. Pokud použijeme kopřivy, spaříme je napřed horkou vodou a nakrájíme na proužky.
  5. Pekáč nebo vyšší plech vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs.
  6. Mokrýma rukama uhladíme směs na pekáči, nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.
  7. Dáme na cca 15 minut zapéct do trouby na 150°C.
  8. Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.

Praktické

  • Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná!
  • Pokud chceme vyrobit nádivky větší množství, aby zbyla na večeři či na cesty, nepřidáváme do ní mrkev a pórek. Pouze orestujeme na cibulce tempeh a tofu, přidáme jáhly, zapečeme a takto můžeme jíst i studené.
  • Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.

Obměna

  • Nemáme-li zrovna uzený tempeh nebo tofu natural, můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu. Případně můžeme použít jen větší množství jednoho z nich, když druhý nemáme po ruce. Pouze mějte na paměti, že uzený či marinovaný výrobek dodají nádivce chuť a vůni klasické velikonoční nádivky. Použijeme-li pouze provedení natural, bude více dietní.

Děti

  • Nádivka je vhodná pro děti od 2 let, pokud vynecháme dochucovadla, můžeme ji dát i mladším dětem.

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

14 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Poradíte? Pod každým receptem je okénko s – Nechte si to poslat na Messenger. Odkliknu, že chci nechat posílat, ale na Messenger mi to nepřijde. Asi něco dělám špatně. Díky za pomoc.

    • V menu Messengeru vyberte “odebírat recepty” a každý další recept nebo článek vám přijde.

  2. Tak já jsem se bála polosyrové mrke a pórku a pekla jsem tudíž rozhodně déle než 15 minut a dopadla jsem mizerně – jídlo suché a drobivé, pórek usušený, navíc zapomenutá sójovka a nedosolené jáhly :-(. Mít k tomu omáčku, bylo by to dobré, ale na to už ráno nebyl čas a večer se také nenašel. Škoda práce, nezapečené by to snad bylo lepší… Tak příště znovu a líp (a míň jáhel).

  3. Nadivka je vážně luxusní, měla jsem místo jahel od snídaně uvarenou rýží s polentou, a í s ní to bylo skvělé, úplně jak kdyby v tom byla vejce ☺

  4. Nádivku jsem tyto Velikonoce zkoušela a byla úžasná! Ještě jsem ji doplnila o medvědí česnek a čerstvý špenát a opravdu paráda 🙂 Díky za inspiraci 🙂

  5. Nadivka mela u nas na velikonocni pondeli velky uspech. I pripravena smes pred samotnym pecenim v troube byla vyborna. Cerstve natrhanymi koprivami jsem nesetrila a barevna kombinace kurkumy, mrkve, porku a kopriv byla uzasna. Vrele doporucuji tento recept zkusit i mimo Velikonoc. 🙂 Dekuji za recept!

  6. Dnes sme si dali na obed s omackou z cervenej sosovice a cerstvym salatom…straaaasne nam chutilo, vdaka za recept!

  7. Dnes jsem se do nádivky pustila, docela dobrý.Akorát mi
    vadila ta skorosyrová mrkev s pórkem.Pořád jsem tajně doufala,
    že můžu věřit receptu a zelenina se v troubě nějak rychle upeče, když se tam dá úplně syrová.Pórek jsem pak cítli dlouho v břiše. Příště zeleninu také zpracuju tepelně a pak to nebude mít chybu.:)Pěkný den.

    • Nádivku jsme dělali na několika seminářích a vždy měla ohromný úspěch. Na jaře je potřeba přidat více čerstvé, nebo jen lehce tepelně zpracované zeleniny a proto je v nádivce syrová. Klidně si jí ale můžete před tím osmahnout, to záleží na vaší chuti. Také je možné mrkev nastrouhat na jemno a pórek na krájet na malé kousky, to se pak více tepelně zpracuje. Když se ale opravdu dobře kouše, neměla by jste pórek cítit v břiše. 🙂

  8. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSoyabella – náš oblíbený (nejen) mlékovar
Další článekNávštěva u Biotety v Horšovském Týně