Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený tempeh v nádivce totiž připomíná uzené maso, tofu zase rozšlehané vejce. Nádivku můžeme podávat i jako samostatné jídlo.
Ingredience
na poloviční plech
  • 400 g jáhel
  • 1/2 balíčku tofu natural nebo uzené (cca 100 g)
  • 1 balíček uzeného tempehu (cca 200 g)
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • Hrst zelených natí (čerstvé kopřivy, pampeliškové listy, petržel apod.)
  • 1 mrkev
  • ½ lžičky kurkumy
  • Špetka muškátového květu
  • Sojová omáčka na dochucení

Postup

  1. Jáhly uvaříme podle základního receptu (odkaz na recept).
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí, přidáme nastrouhané tofu a tempeh na kostky. Krátce orestujeme, přidáme špetku muškátového květu a půl lžičky kurkumy, zakapeme sojovou omáčkou.
  3. Ve větší míse smícháme uvařené jáhly a tuto orestovanou směs.
  4. Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo, na jemno nakrájený pórek a zelené natě. Pokud použijeme kopřivy, spaříme je napřed horkou vodou a nakrájíme na proužky.
  5. Pekáč nebo vyšší plech vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs.
  6. Mokrýma rukama uhladíme směs na pekáči, nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.
  7. Dáme na cca 15 minut zapéct do trouby na 150°C.
  8. Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.

Postup

Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná! Pokud chceme vyrobit nádivky větší množství, aby zbyla na večeři či na cesty, nepřidáváme do ní mrkev a pórek. Pouze orestujeme na cibulce tempeh a tofu, přidáme jáhly, zapečeme a takto můžeme jíst i studené.

Kombinujeme

Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.

Obměna

Nemáme-li zrovna uzený tempeh nebo tofu natural, můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu. Případně můžeme použít jen větší množství jednoho z nich, když druhý nemáme po ruce. Pouze mějte na paměti, že uzený či marinovaný výrobek dodají nádivce chuť a vůni klasické velikonoční nádivky. Použijeme-li pouze provedení natural, bude více dietní.

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak já jsem se bála polosyrové mrke a pórku a pekla jsem tudíž rozhodně déle než 15 minut a dopadla jsem mizerně – jídlo suché a drobivé, pórek usušený, navíc zapomenutá sójovka a nedosolené jáhly :-(. Mít k tomu omáčku, bylo by to dobré, ale na to už ráno nebyl čas a večer se také nenašel. Škoda práce, nezapečené by to snad bylo lepší… Tak příště znovu a líp (a míň jáhel).

  2. Nadivka je vážně luxusní, měla jsem místo jahel od snídaně uvarenou rýží s polentou, a í s ní to bylo skvělé, úplně jak kdyby v tom byla vejce ☺

  3. Nádivku jsem tyto Velikonoce zkoušela a byla úžasná! Ještě jsem ji doplnila o medvědí česnek a čerstvý špenát a opravdu paráda 🙂 Díky za inspiraci 🙂

  4. Nadivka mela u nas na velikonocni pondeli velky uspech. I pripravena smes pred samotnym pecenim v troube byla vyborna. Cerstve natrhanymi koprivami jsem nesetrila a barevna kombinace kurkumy, mrkve, porku a kopriv byla uzasna. Vrele doporucuji tento recept zkusit i mimo Velikonoc. 🙂 Dekuji za recept!

  5. Dnes sme si dali na obed s omackou z cervenej sosovice a cerstvym salatom…straaaasne nam chutilo, vdaka za recept!

  6. Dnes jsem se do nádivky pustila, docela dobrý.Akorát mi
    vadila ta skorosyrová mrkev s pórkem.Pořád jsem tajně doufala,
    že můžu věřit receptu a zelenina se v troubě nějak rychle upeče, když se tam dá úplně syrová.Pórek jsem pak cítli dlouho v břiše. Příště zeleninu také zpracuju tepelně a pak to nebude mít chybu.:)Pěkný den.

    • Nádivku jsme dělali na několika seminářích a vždy měla ohromný úspěch. Na jaře je potřeba přidat více čerstvé, nebo jen lehce tepelně zpracované zeleniny a proto je v nádivce syrová. Klidně si jí ale můžete před tím osmahnout, to záleží na vaší chuti. Také je možné mrkev nastrouhat na jemno a pórek na krájet na malé kousky, to se pak více tepelně zpracuje. Když se ale opravdu dobře kouše, neměla by jste pórek cítit v břiše. 🙂

  7. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSoyabella – náš oblíbený (nejen) mlékovar
Další článekNávštěva u Biotety v Horšovském Týně