Zářivě žluté květy nelze přehlédnout. Co všechno nám nabízí tato bylina? Od kořene po květ je pampeliška léčivá a jedlá. Přinášíme vám 7 tipů, jak pampelišku využít.

1Pampelišková mastička

Mastičku si vyrobíte tak, že ve vodní lázni necháte rozpustit bambucké máslo, slunečnicový olej, v poměru 3:1, přidáte pampeliškové květy, na mírném ohni povaříte 1 hodinu a potom necháte týden přikryté v chladu a temnu. Po týdnu mastičku rozpustíte na mírném ohni, přecedíte a přelijete do čistých skleniček. Můžete přidat esenciální olejíček. Tato mastička je protizánětlivá, pomáhá od bolesti a při namožených svalech a bolavých kloubech. Hodí se i na suchou, svědivou a popraskanou kůži, skvělá bude i na rty.

2Pampeliškový ocet

Vysoce výživné tonikum, které povzbudí vaše játra a pomůže vašemu trávení. Hodí se na přípravu dresinků. Postup je snadný. Několik pampeliškových květů dejte do sklenice, zalijte vinným nebo jablečným octem, zakryjte víčkem a nechte uležet minimálně týden. Poté ocet přeceďte do čisté lahve a uchovávejte v chladu.

3Pampeliškový olej

Hodí se k výrobě mastiček, ale lze ho používat i samostatně k ošetření suché kůže. Výroba je podobná jako u octa. Nasbírané květy zalijte kvalitním olejem, například slunečnicovým, nechte 3 týdny vylouhovat na sluníčku a poté přeceďte. Olej uchovávejte v chladu.

4Pampelišková tinktura

Tinktura se vyrábí z kořene pampelišky, který se sbírá, ještě než pampeliška nasadí květy. Takže brzy z jara. Očištěné a nakrájené kořeny vložte do čisté sklenice a zalijte alkoholem (vodkou nebo slivovicí), sklenici uzavřete víčkem, nechte louhovat cca 3 týdny, obsah sklenice denně protřepte, poté přeceďte do čistých skleniček. Užíváme 3x denně 20 kapek při potížích.

5Pampeliškové stonky – fermentované

Na fermentované stonky je třeba natrhat pampeliškové listy, odkrojit jen silné stonky, důkladně omýt. Poté stonky vložte do čisté sklenice a zalijte nálevem na kvašenou zeleninu (studená převařená voda, sůl, koření), nechte kvasit 3 dny. Fermentované stonky využijeme v kuchyni stejně jako kvašenou zeleninu.

6Smažené pampeliškové květy

Pampeliškové květy lze tepelně upravit stejně jako bezové květy. Stačí si udělat těstíčko, obalit v něm květy a smažit. Pokud chcete květy na sladko, přidejte vanilku nebo skořici, jestliže máte raději slanou verzi, tak těstíčko osolte.

7Káva z kořene pampelišky

Očištěné a nakrájené kořeny dáme do trouby pražit na 200°C a hlídáme, aby se kořeny nespálily – nesmí být černé, ale tmavě hnědé. Vychladlé kořeny rozemeleme na mlýnku, uchováváme ve sklenici na temném místě. Příprava kávy je stejná jako u obilných káv, na jeden hrnek použijeme 2 lžičky, které zalijeme vroucí vodou.

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak se stravovat mezi jarem a létem
Další článekŠťavel kyselý v kuchyni