- 2 hrnky šouletu (vařený hrách a kroupy)
- 3 hrnky kváskového těsta
- 1 lžička majoránky
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- olej
- sůl
Jak udělat placky z kváskového těsta a zbytků šouletu
- Kváskové těsto smícháme s šouletem.
- Těsto přisolíme, přidáme česnek a majoránku a pořádně promícháme, aby v něm nebyly hroudy spojených krup a hrachu.
- Výsledné těsto je poměrně řídké, asi jako na litý koláč.
- Rozpálíme pánvičku a na lžíci kokosového oleje vždy osmažíme jednu dávku placek.
- Otáčíme, když se odlepí a zezlátne.
Praktické
- Pokud máte nepřilnavou pánvičku, můžete dělat i zcela bez tuku, ale smažené na trošce oleje jsou skutečnou lahůdkou a chutnají jako bramboráky. Bez tuku je to dietnější a lepší pro játra a tedy vhodnější pro žlučníkáře.
- Kváskové těsto mám na lince stále po ruce. Je to velmi snadné: v míse smícháme vodu, mouku a kvásek. Necháme v teple pár hodin pod utěrkou fermentovat. Můžete si ho zadělat klidně den předem.
- Já používám bezlepkový kvásek a pohankovou mouku, ale můžete použít jakýkoli kvásek a jakoukoli celozrnnou mouku.
Obměna
- Pokud nemáte kvásek, můžete prostě nechat mouku trochu pracovat v teple, i tak bude fermentovat a držet šoulet pohromadě.
- Místo mouky můžete také použít hrašku či jinou luštěninovou mouku.
Děti
- Tyhle placky jsou vhodné pro děti od 1,5, spíše 2 let. Menším ubíráme koření, sůl a olej.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
zajímavý recept, ale mám asi v kuchyni nějakého skřítka, který nedovolí jakékoli kvašení či ferementování, i koupený biokvásek smíchaný s moukou vůbec nekvasí, natož s bezlepkovou moukou :-(
Dobrý den,
jsem tu nová, už přes týden zkouším nové recepty, ale zatím, protože nežiji v Čr se musím obejít bez miso pasty, Ume octa atd. zatím si vybírám recepty na které tu seženu suroviny. Dnes jsem zkoušela šoulet v těstíčku a chci se zeptat na kvásek- myslí se jím stejný kvásek, jako přijde do Kysela- ten tu mám, sice bohužel zamražený, ale mám.
Moc bych uvítala něčí zkušenost ve vašich začátcích kdy jste ještě neměli všechny suroviny.
Kdysi dávno s jedním bývalým jsem nějaký čas jedla makrobiotickou stravu, takže pro mě není problém dát si po ránu polévku- ty miluju i normálně, akorát tedy ještě bez misa, takže ji dochutím jen pepřem, solí, kmínem. K obědu už u nás pár dní vedou kroupy. Tak bych se chtěla zeptat zda máte nějak rozděleno co se hodí spíš k obědu a nejíst k večeři? A co na svačiny mezi oběděm a večeří, vyřadila jsem úplně bílé pečivo a mléčné výrobky, koupila jsem si tu takový ten fitnes chleba, ale moc mi nechutná, tak jsem zkoušela suchary, ale to zas do sebe nechci cpát.
Ještě bych uvítala nějakou rychlovku, když vás přepadne chuť na sladké, vyřadila jsem i moje jedno kafe s mlíkem a cukrem a takhle po obědě mě ta chuť na sladké docela drží.
No a ještě jestli můžu pikles z ředkviček udělat jen se selí a vodou?
Máte moc krásně zpracované stránky, ale pro začátečníka je to hodně informací najednou, mám 3 malé děti, tak nemám tolik času hledat, tak se předem omlouvám za dotazy, ale budu ráda za zpětnou vazbu zda to dělám dobře.
Případně zda se tu najde i uživatelka, který nadbytečná kila nabrala po antikoncepci, v těhotenstvích jsem, vždy nabrala jen 9kg a to bylo s porodem hned pryč, ale před těhotenstvím jsem po nevhodné antikoncepci nabrala během 3 měsíců 30kg a ty se mě drží i nadále, přestávám skoro po 3 letech kojit a tak jsem si řekla, že je na čase se sebou něco udělat abych se zase cítila dobře.
Přeji Všem krásný den a moc díky za zpětnou vazbu a cenné rady.