Voní to jako bramborák, chutná to jako bramborák, ale není to bramborák. Je to rychlovka ze zbylého šouletu.

Ingredience
pro mísu placek
  • 2 hrnky šouletu (vařený hrách a kroupy)
  • 3 hrnky kváskového těsta
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • olej
  • sůl

Jak udělat placky z kváskového těsta a zbytků šouletu

  1. Kváskové těsto smícháme s šouletem.
  2. Těsto přisolíme, přidáme česnek a majoránku a pořádně promícháme, aby v něm nebyly hroudy spojených krup a hrachu.
  3. Výsledné těsto je poměrně řídké, asi jako na litý koláč.
  4. Rozpálíme pánvičku a na lžíci kokosového oleje vždy osmažíme jednu dávku placek.
  5. Otáčíme, když se odlepí a zezlátne.

Praktické

  • Pokud máte nepřilnavou pánvičku, můžete dělat i zcela bez tuku, ale smažené na trošce oleje jsou skutečnou lahůdkou a chutnají jako bramboráky. Bez tuku je to dietnější a lepší pro játra a tedy vhodnější pro žlučníkáře.
  • Kváskové těsto mám na lince stále po ruce. Je to velmi snadné: v míse smícháme vodu, mouku a kvásek. Necháme v teple pár hodin pod utěrkou fermentovat. Můžete si ho zadělat klidně den předem.
  • Já používám bezlepkový kvásek a pohankovou mouku, ale můžete použít jakýkoli kvásek a jakoukoli celozrnnou mouku.

Obměna

  • Pokud nemáte kvásek, můžete prostě nechat mouku trochu pracovat v teple, i tak bude fermentovat a držet šoulet pohromadě.
  • Místo mouky můžete také použít hrašku či jinou luštěninovou mouku.

Děti

  • Tyhle placky jsou vhodné pro děti od 1,5, spíše 2 let. Menším ubíráme koření, sůl a olej.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČesneková pomazánka s pažitkou (veganská)
Další článekAmarantové Kedgeree s mungo fazolkou