Domů > Magazín > Blog

Kotouč a deska? Nové názvy vegan jídel dle zpřísnění EU

Zemědělský výbor Evropské unie rozhodl, že vege burgery nebo steaky z tofu by se měly nově nazývat tak, aby to nepřipomínalo výrobky z masa. Opatření má prý usnadnit orientaci zákazníků. Nyní se jím bude zabývat Evropský parlament.

Kotouč a deska? Nové názvy vegan jídel dle EU

Podle nově přijatého návrhu schváleného evropskou zemědělskou komisí budou muset producenti vegetariánských výrobků, které mají být náhražkou masových potravin jako je například vege burger, steak z tofu nebo veganský párek, používat jiné názvy. Například vegetariánský burger (z tofu nebo hub) se bude nazývat kotouč.

O opatření bude v květnu hlasovat evropský parlament

O tomto opatření bude v květnu hlasovat Evropský parlament, odkud by, pokud by byl odsouhlasený, prošel k Evropské komisi a členským státům. Součástí chráněného označení budou párky, hamburgery, steaky a řízky. Podobný případ se řešil v roce 2017, kdy evropský soud zakázal prodávat rostlinné výrobky s názvem mléko a máslo.

Poslanci to považují za lobby masného průmyslu

Část evropských poslanců to považuje za lobby masného průmyslu, o jehož produkci je stále menší zájem. “Mladí lidé konzumují maso v daleko menší míře a stále častěji do svého jídelníčku zařazují rostlinnou stravu, proto producenti masa panikaří. Bojí se, aby nepřišli o svůj podíl na trhu – a to je dobré znamení. Spotřebitelé o takový návrh příliš nestáli. Nedělo se to, že by si lidé kupovali vegetariánské burgery a divili se, proč v nich není maso. Stále více lidí začíná do svého jídelníčku zařazovat rostlinné produkty,“ říká britská poslankyně Molly Scott Catová, která zasedá v zemědělské komisi.

Éric Andrieu, zodpovědný za dohlížení na novou legislativu, to ale odmítá. „Není to otázkou lobby. Zákon vyvolal značnou debatu a většina chce názvosloví proměnit, zpřesnit. Můžete mít steak nebo burger, ale nemůžeme tak říkat něčemu jinému. Lidé musí vědět, co konzumují,“ řekl.

A jak to bude vypadat?

Například teď bude probíhat festival rostlinného kotouče (vegan burgeru) :-) Co na to říkáte?

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

V tom případě očekávám, že donutí výrobce např. Štramberských uší k přejmenování produktu. Onehdy jsem výrobek zakoupila v domnění, že jde o jednoznačně masný výrobek a byla jsem výrobcem oklamána, jednalo se o sladkost!

Je to na hlavu. Je vidět, že tam mají opravdu důležitou práci za naše penize

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11

Vědci žádají světové vlády: Omezte maso a mléko ve školách a nemocnicích

Více než 60 vědců z celého světa přišlo s návrhem, jak zmírnit klimatickou krizi. Pomohlo by, kdyby se ve školách a nemocnicích servírovalo méně masa a mlé...
4

Test rostlinných masových alternativ. Jak dopadly?

S alternativami pro vegany a vegetariány jako by se roztrhl pytel. Už i běžné obchody nabízí řadu produktů. Kromě rostlinných jogurtů, sýrů a mlék, nabízej...
2

Stojíte blízko grilu? Vaše zdraví může být v ohrožení

Že grilované maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny a vysokého krevního tlaku je již dlouho známé. Nový výzkum ale naznačuje, že je v ohrožení nejen ten, kdo ...

Čočkovo-houbové karbanátky

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...
1
12

Rostlinné “klobásky”

Pokud hledáte náhradu za maso, zkuste tyto vegan klobásky. Jsou jednoduché na výrobu a výborné chuti. Hodí se do gulášů, polévek, jako párek v rohlíku, na ...
104

12x inspirace na zdravé Štědrovečení menu: polévku i hlavní chod

Smažená ryba a tučný bramborový salát. To je česká Štědrovečerní klasika. Chcete letos ulevit svému trávení a zkusit zdravější verzi? Poradíme vám, jak na ...