Špaldové kernotto vzniká šetrným obroušením zrn od tvrdé obalové vrstvy a proto není nutné kernotto před uvařením namáčet. Po uvaření vypadá jako ječné kroupy a má výbornou chuť. Výhodou kernotta je krátká doba přípravy. Jeho použití je široké. Hodí se jako příloha, zavářka do polévek, do karbanátků, zapékaných pokrmů, místo rýže do rizota...

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek špaldového kernotta (160 g)
  • 2 hrnky vody
  • sůl

Jak uvařit špaldové kernotto

  1. Kernotto propláchneme a zalijeme dvojnásobkem vody.
  2. Dáme vařit a přidáme sůl.
  3. Vaříme na mírném plameni do vstřebání vody asi 30 minut, pokud chceme mít kernotto křupavé. Do měkka trvá doba varu 40 – 50 minut.
  4. Během vaření nemícháme! Jinak se kernotto připálí.

Praktické

  • Pokud máte čas, je lepší kernotto na pár hodin namočit. Délka varu se pak zkrátí.

Obměna

  • Do kernotta můžete přidat různé druhy semínek, jako dýňové, slunečnicové, sezamové nebo lněné semínko.

Děti

  • Kernotto je z obroušené špaldy, což je druh pšenice a obsahuje lepek. Proto ho podáváme dětem až od 1,5 roku a vaříme ho hodně do měkka.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...
  1. Kde, prosim, koupim spaldove kernotto? Koupila jsem bio špaldu broušenou, ale uvarena i zapečená vypadá jako praskle obilí. Potřebuji ale koupit to, co vypadá uvařené jako kroupy, bez obilneho obalu. Na internetu všechno vypadá stejně. Děkuji za odpověď.

    • Podívejte se ve vaší zdravé výživě, myslím, že je víc značek, já kupuji od Probia pod značku Harmonie.

    • já bych řekla, že asi pšenicí-špaldou, ale ta se bude vařit déle a předem se musí namočit..a nebo bych použila kroupy či nejrychleji uvařený bulgur

    • Kernotto se dělá nejčastěji špaldové, takže místo kernotta koupit špaldu, ale není problém místo něj dát jakékoli jiné obilí od rýže po bulgur, jde o pestrost, abyste si vyzkoušeli co nejvíc druhů a chutí.

  2. S temi zrny v kurce je vzdycky problem, pecenim se z nich voda vypece. Trochu riziko podnikani?muzete zkusit chleba jeste behem chladnuti zabalit do uterky, aby kurka tolik nevysychala.. Jinak kdyz se vam testo nezda, je urcite lepsi mouku pridat, nicmene zrovna s Predmerickou celozrnnou dobre zkusenosti nemam, urcite zkuste treba Bio Vavrinec nebo tu Probio jemne mletou.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolový salát nejen na cesty
Další článekPolentové kostky