Špaldové kernotto vzniká šetrným obroušením zrn od tvrdé obalové vrstvy a proto není nutné kernotto před uvařením namáčet. Po uvaření vypadá jako ječné kroupy a má výbornou chuť. Výhodou kernotta je krátká doba přípravy. Jeho použití je široké. Hodí se jako příloha, zavářka do polévek, do karbanátků, zapékaných pokrmů, místo rýže do rizota...
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek špaldového kernotta (160 g)
  • 2 hrnky vody
  • sůl

Jak uvařit špaldové kernotto

  1. Kernotto propláchneme a zalijeme dvojnásobkem vody.
  2. Dáme vařit a přidáme sůl.
  3. Vaříme na mírném plameni do vstřebání vody asi 30 minut, pokud chceme mít kernotto křupavé. Do měkka trvá doba varu 40 – 50 minut.
  4. Během vaření nemícháme! Jinak se kernotto připálí.

Praktické

  • Pokud máte čas, je lepší kernotto na pár hodin namočit. Délka varu se pak zkrátí.

Obměna

  • Do kernotta můžete přidat různé druhy semínek, jako dýňové, slunečnicové, sezamové nebo lněné semínko.

Děti

  • Kernotto je z obroušené špaldy, což je druh pšenice a obsahuje lepek. Proto ho podáváme dětem až od 1,5 roku a vaříme ho hodně do měkka.

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...
  1. dobry vecer Heleno, je mozno kernotto necim nahradit? nemuzu ho tady v UK najit ani na amazonu…predem moc diky a krasny vecer

    • já bych řekla, že asi pšenicí-špaldou, ale ta se bude vařit déle a předem se musí namočit..a nebo bych použila kroupy či nejrychleji uvařený bulgur

    • Kernotto se dělá nejčastěji špaldové, takže místo kernotta koupit špaldu, ale není problém místo něj dát jakékoli jiné obilí od rýže po bulgur, jde o pestrost, abyste si vyzkoušeli co nejvíc druhů a chutí.

  2. S temi zrny v kurce je vzdycky problem, pecenim se z nich voda vypece. Trochu riziko podnikani?muzete zkusit chleba jeste behem chladnuti zabalit do uterky, aby kurka tolik nevysychala.. Jinak kdyz se vam testo nezda, je urcite lepsi mouku pridat, nicmene zrovna s Predmerickou celozrnnou dobre zkusenosti nemam, urcite zkuste treba Bio Vavrinec nebo tu Probio jemne mletou.

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolový salát nejen na cesty
Další článekPolentové kostky