Abyste nejedli stále jen hromádky zrní, zkuste dát obilovině tvar! Koule, šišky, plátky, nočky nebo válečky ocení děti i pánové.
Ingredience
6 porcí
  • 1 hrnek rýže
  • 1/2 hrnku pohanky
  • 4 hrnky vody
  • sůl
  • pohanková mouka jen pro případ řídkého těsta

Jak připravit obilné knedlíky

  1. Pokud nemáme obiloviny již uvařené, uvaříme je tak, že dáme na dno hrnce propláchnutou rýži, přidáme 4 hrnky vody a přivedeme k varu.
  2. Pak přidáme opranou pohanku, osolíme, přiklopíme a bez míchání vaříme na mírném plameni, až se voda vstřebá.
  3. Takto připravené obiloviny jsou rozvařené a není potřeba je spojovat moukou, budou vám držet sami.
  4. Do již uvařených obilovin přidáme trošku vroucí vody a zaprášíme pohankovou moukou.
  5. Dále postupujeme stejně v obou případech. Vypracujeme rukama velmi tuhé těsto, vytvarujeme koule, šišky, nočky, válečky a dáme vařit do osolené vroucí vody.
  6. Pokud jsme nepřidávali mouku, budou hotové hned, jak vyplavou. Pokud jsme přidávali mouku, dáme jim ještě nějakou minutu k dobru. V případě nejistoty jeden vyzkoušíme rozkrojit, není-li hotov, dáme jej dovařit.

Praktické

  • Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě.
  • Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je nahřát na pařáčku. Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí. Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.

Kombinujeme

  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Děti

  • Dětem podáváme knedlíky od 1 roka, ale obiloviny nesolíme. Od 1,5 roku můžeme mírně osolit.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Hezký den. Zkusila jsem knedlíky dle receptu. Použila jsem bílou jasmínovou rýži a pohanku. Po přidání pohankové mouky se ale hmota ještě více lepila a nešlo mi z ní udělat žádný tvar. Zkusila jsem malé nočky přes síto, ale vše se ve vodě rozvařilo. Můžete mi prosím poradit, kde byla chyba? Moc děkuji.

  2. Obměnila jsem recept podle momentálního obsahu špajzky a bylo to tak snadný a dobrý, že se musím o obměnu podělit:
    Místo pohanky, kterou jsem neměla, a mouky, kterou se mi nechtělo použít, jsem tam vrazila pohankový vločky. Rýži jsem namíchala půl napůl s bezpluchým ovsem.

    • pohankové vločky? Ty neznám a to máme doma snad všechno. Zkoušela jsem ječné (nechutnají nám), špaldové, žitné, hrachové, jáhlové, ale vždy skončíme u ovesných. Zkusím recept z vločkama, zní to dobře.

  3. Zkusila jsem knedlík z natural ryze kulatozrnné a po vstřebáni vody to sice drželo pohromadě, ale netvářilo se to jako knedlík, ta zrnka ryze byla porad moc znat. Při vaření se mi dost zrnek odvařilo, ale vydržely v celku. Nevydržela jsem já: když asi 15 minut nevyplavaly, tak jsem je vytáhla…bylo by mi líto vyhodit tolik kvalitni rýže. Ale nevzdával se, věřím, ze to příště pokořím. Jen by mi pomohlo, kdybych aspoň rámcově znala čas, kdy asi tak výpravou a příště dam při vaření rýže víc vody, aby se úplne rozvarila

    • Knedlíky vyplavou cca po 4-8 minutách, podle velikosti. Když větší knedlík po vyplavání hned rozpůlíte, budete mít pocit, že by ještě trochu potřeboval, ale když jsem je nechala déle, začaly se ve vodě rozpadat. Takže jakmile vyplavou, tak vyndat, nepůlit a oni jsou tam vařící, že uvnitř dojdou. Nejlepší je je krájet až když trochu vychladnou.

    • Děkuji moc za odpověď, problém byl v tom, že ty moje knedlíky-Šišky asi 10 cm na délku prostě ležely na dně a nevyplavaly;-)

      • Tak to byly moc velké nebo se přilepily. Zkuste knedlíky příště napařit, to pak mohou být klidně velké šišky zabalené v utěrce nebo v potravinářské fólii a napařují se 45 minut.

  4. Když se dívám na fotky, tak mám pocit, že jste připravovali z bílé rýže, podobně jako u knedlíků z jáhel a rýže i napařovaný chlebík. Říkám si, jestli se mi recepty povedou, když použiji kulatozrnnou natural. Bílá rýže asi více lepí. Zkoušeli jste z celozrnné nebo raději vždy přidat pohankovou mouku, aby se nerozplavaly?

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSuper tipy pro báječný sex, IV. díl – závěrečný
Další článekPoradna