Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Piadina romagnola

Uvařeno
bez cukru

Piadina patří mezi nejoblíbenější a nejznámější italské výrobky po celém světě. Tu pravou si můžete klidně připravit doma. Je to jako vždy jídlo chudé, připravené z několika ingrediencí.

Ingredience
6 placek
  • 300 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 150 ml vody
  • 40 g olivového oleje
  • sůl

Eva měla s váhou potíže už od puberty. Kromě akné, ji trápily kvasinky a neustálé záněty. Ve dvaceti letech brala lék...

Jak se připravuje pravá piadina romagnola

  1. Do mísy nasypte mouku a promíchejte se solí.
  2. Do středu udělejte kráter a vlijte olej a vodu. Míchejte nejprve lžící, pak přeneste těsto na vál a propracujte ho rukama.
  3. Zabalte do folie a nechte asi 30 minut odpočinout.
  4. Potom rozdělte těsto na 6 částí a každou vyválejte na slabou placku. Nahřejte pánev, třeba tu co používáte na palačinky, a nasucho opečte placku z obou stran.

Hurá na Podzimní detox! 🍂
Společně přejdeme z letního lenošení na podzimní vitalitu! 💪 Provedu tě labyrintem zdravého jídelníčku. Vstup se brzy zavře, tak pojď dřív, než se proměníš v dýni! 🎃
Nechci být dýně, jdu do toho!

Praktické

  • Těsto může odpočívat i déle než 30 minut.
  • Důležité je servírovat piadinu právě upečenou, tudíž teplou.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
  • Jak se u nás říká, s piadinou je všechno výborné. Saláty, pečená zelenina, různé salsy nebo smažené kuličky, humus, prostě co vás napadne.

Obměna

  • Obměn je nespočet. Můžete vyzkoušet různé druhy mouky, můžete těsto obarvit kurkumou do žluta, spirulinou do modrozelena atd. Tento recept je opravdu originál, klasika. Dnes se do ní přidávají i různé kypřicí prášky. I já do ní dám někdy kvásek. Konzistence je pak trochu jiná.

Děti

  • S menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let. Pokud je ale dítě zvyklé na pečivo, můžete dát i dříve.

PS: Vstup do Podzimního detoxu zavřeme rychleji než ledničku s čokoládou! 🍫

Rezervovali jsme vám místečko v naší 8týdenní oáze pohody, kde společně vykouzlíme postavu snů, pošleme stres na dovolenou a nastartujeme energii na plný plyn - prostě balíček sebelásky se vším všudy! 🌟 Beru to i s mašlí! →

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

54 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné placky s omackou z fazoli, skvělé Vierko 🙂 s těstem se prima pracuje 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Farinata di ceci se zeleninou

Farinata di ceci je autentická a originální italská street food pochoutka. Vždycky výborná a obohacená o letní zeleninku.

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...

Gratinovaná rajčata

Máte velkou úrodu rajčat a hledáte inspiraci jak s nimi naložit? Zkuste toto lehké a voňavé letní jídlo, které si můžete připravit i na grilu.

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Gnocchi alla romana se zimní zeleninou

Gnocchi alla romana ve veganské verzi? Ano, jde to perfektně. Vyzkoušejte.

Houbové ravioli (fotopostup)

Lahodný recept pro milovníky italské kuchyně, domácích těstovin a dobrého jídla. Vyzkoušejte tyto ravioli plněné houbami, jistě si na nich pochutná celá ro...