S jarem se snažíme postupně přidávat víc čerstvé zeleniny. Salát má být křupavý a osvěžující, což krásně doplní kompletní talíř.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší vodnice
  • hrnek polníčku
  • 4 cherry rajčátka – žlutá a červená
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • lžíce šťávy vymačkané z citronu
  • 1 lžíce umeocta

Postup

  1. Vodnici nakrájíme na špalíčky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, rajčátka nakrájíme na čtvrtinky, polníček omyjeme a necháme okapat.
  2. V hrnku dohladka rozmícháme rostlinnou smetanu, citronovou šťávu a umeocet.
  3. Zálivku důkladně smícháme s nastrouhanou vodnicí, polníčkem a rajčátky.

Obměna

Místo vodnice můžeme použít kedluben nebo daikon, také je možné ještě přidat strouhanou mrkev. Místo polníčku použijeme rukolu. Můžete také přizdobit naklíčenou čočkou, mungem nebo řeřichou.

Děti

Bez zálivky můžeme salát podávat už od roka. Se zálivkou zhruba od 2 let.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...
  1. Než jsem se nechala strhnout k obšírnému komentáři, chtěla jsem se vlastně zeptat :-), pokud si připravím domácí obilné mléko bez vaření (my rádi ovesné, tj. nabobtnalé vločky mixnu a pak vytlačím), je to vhodné ke konzumaci zasyrova? Obvykle sice pro sebe jako dospěláka použiju i do kafe, když mám zrovna hotovo, ale jinak vždy k tepelné úpravě = polévky, omáčky, tam jsem brala, že se to tepelně upraví a neřešila jsem. Mohla bych nekoupenou vyrobenou za syrova používat do salátů, nebo je to nevhodné? Moc díky a nejen za reakce, ale za tohle všechno. Ohromný kus práce a neustálý zdroj inspirace.

    • Pokud vločky projdou tepelnou úpravou nebo mléko z nich, je samozřejmě mnohem stravitelnější. Ale moc bych si s tím nelámala hlavu, pokud je za syrova používáte sem tam. Pořád je to lepší než kravské mléko z krabice :).

  2. Člověk pořád zjišťuje, že se v životě učí a učí, ale myslím, že se mi povedla pochopit aspoň jedna věc -nedělat nikdy z ničeho dogma. Nic na tomto světě není absolutní. Když jsem tu před lety začala číst, nebolely mě tolik články o bramborách, protože už jsem byla „za tím“, sama jsem předtím roky bojovala s oslabováním pozice brambor v jídelníčku, i když jsem nevěděla, že jsou až tak nevhodné, zkrátka jich v českých talířích byl vždy výrazný přebytek a pestrá strava by měla být něco jiného. Ale rajčata a i papriky mě bolely hodně, rajčata nejvíc, ta miluju, moje nejmladší je bohužel miluje stejně od prvního zakousnutí. Prokousala jsem se tím, posunula jsem se – občas rajčata v lednici nejsou, dřív nemyslitelné, teď je přes zimu nekupuju vůbec. Používám sušená nakládaná, té milované chuti se nechci vzdát a jelikož jsou středomořská, sušená po dosažení plné zralosti na jejich sluníčku a jelikož jsem hodně ubrala a už jich mám „přiměřeně“, vůbec mi nevadí dát si čerstvý salát s rajčátky. Rajčata jako lilkovitá mají zde uváděná negativa, ale mají i mnoho pozitiv, zdraví prospěšných látek. U dětí podporuju chuť k zelenině všemi způsoby a rajčata i paprika jsou pro mě lepší, než když se zelenině úplně vyhnou. Nekupuju to v zimě, hledám si zdroj. JJ je skvělé a obohatilo mi život i způsob uvažování o jídle obecně, ale dogmatem se pro mě nestane a je to tak dobře. :-)

    • Moc krásný přístup! Já si začala pěstovat vlastní rajčátka (pár keříčků) a užívám si tu chuť v době, kdy přirozeně dozrají. Pak je zbytek roku nevidím.

  3. Problémy nemáme, jen s dcerou tak trochu svádím boj o to, co je zdravé…chutnají jí právě rajčata a papriky, budu jí muset trochu ustoupit…když jsem uviděla cherry rajčátko na vašich stránkách, trochu se mi ulevilo a uvědomila jsem si, že budu muset občas změnit přístup…vařit jinak je boj a někdy mám pocit, že prohrávám na celé čáře…

    • Vladko, určitě bych kvůli jídlu nevedla boje, ani bych si z vaření nedělala boj :-) KDyž se bojuje, vždycky jeden prohraje. Zkuste udělat z vaření zábavu pro sebe i dcerku a slova jako zdravé raději vůbec nepoužívat. Rajčata použijeme výjimečně a spíš jako ozdobu než jako jídlo. Ale jsou rodiny, kde děti nejí žádnou zeleninu, tam jsou rádi i za to rajče :-)

      • Je to tezke, potrebovala bych asi i vetsi podporu v rodine, treba aspon jednu babicku dostat na moji stranu…jenze ani jedna vareni jinak moc neholduje…a to jsem nekolikrat jedne z nich uvarila zdravy obed, ale skoncilo to jen prohlasenim, ze je to moc dobre, ale deda by to nejedl…

  4. Jak je to prosim s temi rajcaty? Nepatri mezi ty lilkovite, nezdrave? Obcas asi neuskodi, mam jen za to, ze obecne se jim ma clovek vyhybat, stejne jako bramborum a paprikam

    • Ano, pokud máte problémy s klouby nebo s ledvinami, je lepší je úplně vynechat. V době kdy zrají nevadí si občas dát kousek rajčátka na ozdobu.

      • Heli, muj dotaz je trochu od veci, ale marne premyslim, jak sehnat komtakt na pani Janu Janku z Breclavi, ktera pred delsi dobou zareagovala na prispevek jine pani z Breclavi, ktera je jako jedina uvedena na Mape prave z mesta Breclav…neda se prosim zjistit, jestli je zaregistrovana na tomto webu?…doufam, ze muj dotaz neni moc zmateny, moc dekuji

  5. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémová cuketová polévka
Další článekDýňová bašta aneb polévka plná dýně