- 1 větší vodnice
- hrnek polníčku
- 4 cherry rajčátka – žlutá a červená
- 2 lžíce rostlinné smetany
- lžíce šťávy vymačkané z citronu
- 1 lžíce umeocta
- Vodnici nakrájíme na špalíčky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, rajčátka nakrájíme na čtvrtinky, polníček omyjeme a necháme okapat.
- V hrnku dohladka rozmícháme rostlinnou smetanu, citronovou šťávu a umeocet.
- Zálivku důkladně smícháme s nastrouhanou vodnicí, polníčkem a rajčátky.
Obměna
Místo vodnice můžeme použít kedluben nebo daikon, také je možné ještě přidat strouhanou mrkev. Místo polníčku použijeme rukolu. Můžete také přizdobit naklíčenou čočkou, mungem nebo řeřichou.
💡 TIP: Stáhni si sadu na letní hubnutí ZDARMA hned teď.
Děti
Bez zálivky můžeme salát podávat už od roka. Se zálivkou zhruba od 2 let.
PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁
Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!
Komentáře
Než jsem se nechala strhnout k obšírnému komentáři, chtěla jsem se vlastně zeptat :-), pokud si připravím domácí obilné mléko bez vaření (my rádi ovesné, tj. nabobtnalé vločky mixnu a pak vytlačím), je to vhodné ke konzumaci zasyrova? Obvykle sice pro sebe jako dospěláka použiju i do kafe, když mám zrovna hotovo, ale jinak vždy k tepelné úpravě = polévky, omáčky, tam jsem brala, že se to tepelně upraví a neřešila jsem. Mohla bych nekoupenou vyrobenou za syrova používat do salátů, nebo je to nevhodné? Moc díky a nejen za reakce, ale za tohle všechno. Ohromný kus práce a neustálý zdroj inspirace.
Člověk pořád zjišťuje, že se v životě učí a učí, ale myslím, že se mi povedla pochopit aspoň jedna věc -nedělat nikdy z ničeho dogma. Nic na tomto světě není absolutní. Když jsem tu před lety začala číst, nebolely mě tolik články o bramborách, protože už jsem byla “za tím”, sama jsem předtím roky bojovala s oslabováním pozice brambor v jídelníčku, i když jsem nevěděla, že jsou až tak nevhodné, zkrátka jich v českých talířích byl vždy výrazný přebytek a pestrá strava by měla být něco jiného. Ale rajčata a i papriky mě bolely hodně, rajčata nejvíc, ta miluju, moje nejmladší je bohužel miluje stejně od prvního zakousnutí. Prokousala jsem se tím, posunula jsem se – občas rajčata v lednici nejsou, dřív nemyslitelné, teď je přes zimu nekupuju vůbec. Používám sušená nakládaná, té milované chuti se nechci vzdát a jelikož jsou středomořská, sušená po dosažení plné zralosti na jejich sluníčku a jelikož jsem hodně ubrala a už jich mám “přiměřeně”, vůbec mi nevadí dát si čerstvý salát s rajčátky. Rajčata jako lilkovitá mají zde uváděná negativa, ale mají i mnoho pozitiv, zdraví prospěšných látek. U dětí podporuju chuť k zelenině všemi způsoby a rajčata i paprika jsou pro mě lepší, než když se zelenině úplně vyhnou. Nekupuju to v zimě, hledám si zdroj. JJ je skvělé a obohatilo mi život i způsob uvažování o jídle obecně, ale dogmatem se pro mě nestane a je to tak dobře. :-)