S jarem se snažíme postupně přidávat víc čerstvé zeleniny. Salát má být křupavý a osvěžující, což krásně doplní kompletní talíř.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší vodnice
  • hrnek polníčku
  • 4 cherry rajčátka – žlutá a červená
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • lžíce šťávy vymačkané z citronu
  • 1 lžíce umeocta

Postup

  1. Vodnici nakrájíme na špalíčky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, rajčátka nakrájíme na čtvrtinky, polníček omyjeme a necháme okapat.
  2. V hrnku dohladka rozmícháme rostlinnou smetanu, citronovou šťávu a umeocet.
  3. Zálivku důkladně smícháme s nastrouhanou vodnicí, polníčkem a rajčátky.

Obměna

Místo vodnice můžeme použít kedluben nebo daikon, také je možné ještě přidat strouhanou mrkev. Místo polníčku použijeme rukolu. Můžete také přizdobit naklíčenou čočkou, mungem nebo řeřichou.

Děti

Bez zálivky můžeme salát podávat už od roka. Se zálivkou zhruba od 2 let.

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Než jsem se nechala strhnout k obšírnému komentáři, chtěla jsem se vlastně zeptat :-), pokud si připravím domácí obilné mléko bez vaření (my rádi ovesné, tj. nabobtnalé vločky mixnu a pak vytlačím), je to vhodné ke konzumaci zasyrova? Obvykle sice pro sebe jako dospěláka použiju i do kafe, když mám zrovna hotovo, ale jinak vždy k tepelné úpravě = polévky, omáčky, tam jsem brala, že se to tepelně upraví a neřešila jsem. Mohla bych nekoupenou vyrobenou za syrova používat do salátů, nebo je to nevhodné? Moc díky a nejen za reakce, ale za tohle všechno. Ohromný kus práce a neustálý zdroj inspirace.

    • Pokud vločky projdou tepelnou úpravou nebo mléko z nich, je samozřejmě mnohem stravitelnější. Ale moc bych si s tím nelámala hlavu, pokud je za syrova používáte sem tam. Pořád je to lepší než kravské mléko z krabice :).

  2. Člověk pořád zjišťuje, že se v životě učí a učí, ale myslím, že se mi povedla pochopit aspoň jedna věc -nedělat nikdy z ničeho dogma. Nic na tomto světě není absolutní. Když jsem tu před lety začala číst, nebolely mě tolik články o bramborách, protože už jsem byla „za tím“, sama jsem předtím roky bojovala s oslabováním pozice brambor v jídelníčku, i když jsem nevěděla, že jsou až tak nevhodné, zkrátka jich v českých talířích byl vždy výrazný přebytek a pestrá strava by měla být něco jiného. Ale rajčata a i papriky mě bolely hodně, rajčata nejvíc, ta miluju, moje nejmladší je bohužel miluje stejně od prvního zakousnutí. Prokousala jsem se tím, posunula jsem se – občas rajčata v lednici nejsou, dřív nemyslitelné, teď je přes zimu nekupuju vůbec. Používám sušená nakládaná, té milované chuti se nechci vzdát a jelikož jsou středomořská, sušená po dosažení plné zralosti na jejich sluníčku a jelikož jsem hodně ubrala a už jich mám „přiměřeně“, vůbec mi nevadí dát si čerstvý salát s rajčátky. Rajčata jako lilkovitá mají zde uváděná negativa, ale mají i mnoho pozitiv, zdraví prospěšných látek. U dětí podporuju chuť k zelenině všemi způsoby a rajčata i paprika jsou pro mě lepší, než když se zelenině úplně vyhnou. Nekupuju to v zimě, hledám si zdroj. JJ je skvělé a obohatilo mi život i způsob uvažování o jídle obecně, ale dogmatem se pro mě nestane a je to tak dobře. 🙂

    • Moc krásný přístup! Já si začala pěstovat vlastní rajčátka (pár keříčků) a užívám si tu chuť v době, kdy přirozeně dozrají. Pak je zbytek roku nevidím.

  3. Problémy nemáme, jen s dcerou tak trochu svádím boj o to, co je zdravé…chutnají jí právě rajčata a papriky, budu jí muset trochu ustoupit…když jsem uviděla cherry rajčátko na vašich stránkách, trochu se mi ulevilo a uvědomila jsem si, že budu muset občas změnit přístup…vařit jinak je boj a někdy mám pocit, že prohrávám na celé čáře…

    • Vladko, určitě bych kvůli jídlu nevedla boje, ani bych si z vaření nedělala boj 🙂 KDyž se bojuje, vždycky jeden prohraje. Zkuste udělat z vaření zábavu pro sebe i dcerku a slova jako zdravé raději vůbec nepoužívat. Rajčata použijeme výjimečně a spíš jako ozdobu než jako jídlo. Ale jsou rodiny, kde děti nejí žádnou zeleninu, tam jsou rádi i za to rajče 🙂

      • Je to tezke, potrebovala bych asi i vetsi podporu v rodine, treba aspon jednu babicku dostat na moji stranu…jenze ani jedna vareni jinak moc neholduje…a to jsem nekolikrat jedne z nich uvarila zdravy obed, ale skoncilo to jen prohlasenim, ze je to moc dobre, ale deda by to nejedl…

  4. Jak je to prosim s temi rajcaty? Nepatri mezi ty lilkovite, nezdrave? Obcas asi neuskodi, mam jen za to, ze obecne se jim ma clovek vyhybat, stejne jako bramborum a paprikam

    • Ano, pokud máte problémy s klouby nebo s ledvinami, je lepší je úplně vynechat. V době kdy zrají nevadí si občas dát kousek rajčátka na ozdobu.

      • Heli, muj dotaz je trochu od veci, ale marne premyslim, jak sehnat komtakt na pani Janu Janku z Breclavi, ktera pred delsi dobou zareagovala na prispevek jine pani z Breclavi, ktera je jako jedina uvedena na Mape prave z mesta Breclav…neda se prosim zjistit, jestli je zaregistrovana na tomto webu?…doufam, ze muj dotaz neni moc zmateny, moc dekuji

  5. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémová cuketová polévka
Další článekDýňová bašta aneb polévka plná dýně