Dýňová delikatesa za pár minut? Ano! Uvařte krém ze zelené dýně. Přišla k nám z Itálie, z města Chioggia. Je sladká a masitá a jako ostatní dýně je to léčivka. Obsahuje hodně betakarotenu, vápníku, fosforu. Léčí a posiluje orgány středu, tedy žaludek, slinivku a slezinu. Díky vysokému obsahu betakarotenu je skvělá také jako prevence rakoviny prostaty a tlustého střeva. Takže s chutí do ní!

Ingredience
pro 4 porce
  • cca 1/2 dýně
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • koření: 1/3 lžičky rozmarýnu, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky oregána
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • čerstvá petrželka
  • umeocet
  • na ozdobení: rostlinná smetana, pražená dýňová semínka, čerstvá bazalka

Jak připravit krémovou dýňovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu.
  2. Cibuli i dýni pokrájíme na větší kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.Po chvíli přidáme dýni, společně krátce restujeme.
  4. Zalijeme vývarem jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu, přidáme koření a společně vaříme cca 15 minut do změknutí dýně. V mezičase nasekáme čerstvou petrželkovou nať na jemno.
  5. Do dýně píchneme vidličkou, když je měkoučká, vypneme polévku a rozmixujeme na jemný krém.
  6. Podle potřeby můžeme přidat vývar, pokud je polévka až příliš hustá.
  7. Na závěr vmícháme do polévky nasekanou petrželku a podle chuti přidáme umeocet, který krém přisolí a okyselí.
  8. Podávat můžeme sypané praženými dýňovými semínky, s čerstvou bazalkou a s pár kapkami rostlinné smetany.

Praktické

  • Jamile začnete mixovat, polévka začne tmavnout díky zelené slupce.
  • Vývar přidávejte podle potřeby – je snazší naředit příliš hustou polévku než zahušťovat řídkou.
  • Dýni neloupeme, tato má extra silnou slupku, ani s o to nepokoušejte. Navíc ve slupce je spousta vitamínů a po rozmixování dodá polévce svoji barvu.
  • Polévka je před přidáním octa velmi sladká, někdo to má rád, takže než dáte ocet, ochutnejte, možná nebude potřeba. Naopak, máte-li rádi kyselejší, můžete ještě přidat i trochu jablečného octa.

Obměna

  • Dýni můžete použít i jinou, například zelené hokkaido či jiné zelené druhy. Skvělá polévka je i z oranžových druhů, těch už máme na webu za ty roky nepřeberné množství, můžete se inspirovat mnoha různými variantami polévek.
  • Místo bylinek můžete do polévka dát zázvorovou šťávu nebo vylisovat dát česnek.
  • Pokud chcete polévku smetanovou, zamíchejte do ní několik lžic rostlinné smetany.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od prvních příkrmů, do 1 roku nedáváme sůl, olej, koření a octy, potom jen velmi malinko. V plné verzi je vhodná pro děti od 1,5 roku s tím, že solíme jemně.

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Jíme Jinak není jen o vaření (Šárka)

Šárka: Opět tleskám Evě a všem tvůrcům Jíme Jinak...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Začít se dá vždycky (Hanka)

Hanka: Jsem na konci kurzu Hubneme do plavek. Chci...
  1. Tak jsem si myslela, že tuhle dýni nemám šanci sehnat a oni ju mají na Scuku 😉 Hned jsem si ji dala do objednávky a jsem na ni moc zvědavá. Snad se skrz tu slupku nějak poperu s porcováním. 😉 Každopádně děkuji za recept a těším se na změnu od té oranžové 😉

    • No vidis, super 👍 Me slupka prijde stejne tuha jako u kupovaneho hokkaida. Mam japonske nuz, takze zarvu uaa, rozmachnu se a preseknu vsechno 😁 Ta moje byla v pohode, nic extra tvrdeho, snad se jen trochu dele vari kvuli te slupce.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4 rizika konzumace smažených hranolek a jak je zdravě nahradit
Další článekJak jsem začala jíst jinak (Káťa, 27 let)