Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krém ze zelené dýně Marina di Chioggia

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Dýňová delikatesa za pár minut? Ano! Uvařte krém ze zelené dýně. Přišla k nám z Itálie, z města Chioggia. Je sladká a masitá a jako ostatní dýně je to léčivka. Obsahuje hodně betakarotenu, vápníku, fosforu. Léčí a posiluje orgány středu, tedy žaludek, slinivku a slezinu. Díky vysokému obsahu betakarotenu je skvělá také jako prevence rakoviny prostaty a tlustého střeva. Takže s chutí do ní!

Ingredience
pro 4 porce
  • cca 1/2 dýně
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • koření: 1/3 lžičky rozmarýnu, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky oregána
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • čerstvá petrželka
  • umeocet
  • na ozdobení: rostlinná smetana, pražená dýňová semínka, čerstvá bazalka

Miška najela na jídelníček podle Jíme Jinak a byla velmi překvapená, v jak krátkém čase se začala cítit jinak. Přesta...

Jak připravit krémovou dýňovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu.
  2. Cibuli i dýni pokrájíme na větší kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.Po chvíli přidáme dýni, společně krátce restujeme.
  4. Zalijeme vývarem jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu, přidáme koření a společně vaříme cca 15 minut do změknutí dýně. V mezičase nasekáme čerstvou petrželkovou nať na jemno.
  5. Do dýně píchneme vidličkou, když je měkoučká, vypneme polévku a rozmixujeme na jemný krém.
  6. Podle potřeby můžeme přidat vývar, pokud je polévka až příliš hustá.
  7. Na závěr vmícháme do polévky nasekanou petrželku a podle chuti přidáme umeocet, který krém přisolí a okyselí.
  8. Podávat můžeme sypané praženými dýňovými semínky, s čerstvou bazalkou a s pár kapkami rostlinné smetany.

Praktické

  • Jamile začnete mixovat, polévka začne tmavnout díky zelené slupce.
  • Vývar přidávejte podle potřeby – je snazší naředit příliš hustou polévku než zahušťovat řídkou.
  • Dýni neloupeme, tato má extra silnou slupku, ani s o to nepokoušejte. Navíc ve slupce je spousta vitamínů a po rozmixování dodá polévce svoji barvu.
  • Polévka je před přidáním octa velmi sladká, někdo to má rád, takže než dáte ocet, ochutnejte, možná nebude potřeba. Naopak, máte-li rádi kyselejší, můžete ještě přidat i trochu jablečného octa.

Obměna

  • Dýni můžete použít i jinou, například zelené hokkaido či jiné zelené druhy. Skvělá polévka je i z oranžových druhů, těch už máme na webu za ty roky nepřeberné množství, můžete se inspirovat mnoha různými variantami polévek.
  • Místo bylinek můžete do polévka dát zázvorovou šťávu nebo vylisovat dát česnek.
  • Pokud chcete polévku smetanovou, zamíchejte do ní několik lžic rostlinné smetany.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od prvních příkrmů, do 1 roku nedáváme sůl, olej, koření a octy, potom jen velmi malinko. V plné verzi je vhodná pro děti od 1,5 roku s tím, že solíme jemně.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
20. 10. 2023

Mnam ♥️

Tak jsem si myslela, že tuhle dýni nemám šanci sehnat a oni ju mají na Scuku 😉 Hned jsem si ji dala do objednávky a jsem na ni moc zvědavá. Snad se skrz tu slupku nějak poperu s porcováním. 😉 Každopádně děkuji za recept a těším se na změnu od té oranžové 😉

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...
25
30

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...