Dýňová delikatesa za pár minut? Ano! Uvařte krém ze zelené dýně. Přišla k nám z Itálie, z města Chioggia. Je sladká a masitá a jako ostatní dýně je to léčivka. Obsahuje hodně betakarotenu, vápníku, fosforu. Léčí a posiluje orgány středu, tedy žaludek, slinivku a slezinu. Díky vysokému obsahu betakarotenu je skvělá také jako prevence rakoviny prostaty a tlustého střeva. Takže s chutí do ní!

Ingredience
pro 4 porce
  • cca 1/2 dýně
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • koření: 1/3 lžičky rozmarýnu, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky oregána
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • čerstvá petrželka
  • umeocet
  • na ozdobení: rostlinná smetana, pražená dýňová semínka, čerstvá bazalka

Jak připravit krémovou dýňovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu.
  2. Cibuli i dýni pokrájíme na větší kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.Po chvíli přidáme dýni, společně krátce restujeme.
  4. Zalijeme vývarem jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu, přidáme koření a společně vaříme cca 15 minut do změknutí dýně. V mezičase nasekáme čerstvou petrželkovou nať na jemno.
  5. Do dýně píchneme vidličkou, když je měkoučká, vypneme polévku a rozmixujeme na jemný krém.
  6. Podle potřeby můžeme přidat vývar, pokud je polévka až příliš hustá.
  7. Na závěr vmícháme do polévky nasekanou petrželku a podle chuti přidáme umeocet, který krém přisolí a okyselí.
  8. Podávat můžeme sypané praženými dýňovými semínky, s čerstvou bazalkou a s pár kapkami rostlinné smetany.

Praktické

  • Jamile začnete mixovat, polévka začne tmavnout díky zelené slupce.
  • Vývar přidávejte podle potřeby – je snazší naředit příliš hustou polévku než zahušťovat řídkou.
  • Dýni neloupeme, tato má extra silnou slupku, ani s o to nepokoušejte. Navíc ve slupce je spousta vitamínů a po rozmixování dodá polévce svoji barvu.
  • Polévka je před přidáním octa velmi sladká, někdo to má rád, takže než dáte ocet, ochutnejte, možná nebude potřeba. Naopak, máte-li rádi kyselejší, můžete ještě přidat i trochu jablečného octa.

Obměna

  • Dýni můžete použít i jinou, například zelené hokkaido či jiné zelené druhy. Skvělá polévka je i z oranžových druhů, těch už máme na webu za ty roky nepřeberné množství, můžete se inspirovat mnoha různými variantami polévek.
  • Místo bylinek můžete do polévka dát zázvorovou šťávu nebo vylisovat dát česnek.
  • Pokud chcete polévku smetanovou, zamíchejte do ní několik lžic rostlinné smetany.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od prvních příkrmů, do 1 roku nedáváme sůl, olej, koření a octy, potom jen velmi malinko. V plné verzi je vhodná pro děti od 1,5 roku s tím, že solíme jemně.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Vaření mě začalo bavit (Klára)

Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Chutná mi, hubnu a nemusím počítat kalorie (Hana, 66 let)

Hana: Dobrý den, všechny jídla mi moc chutnají, vařím...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Nádherně jsem si pošmákla a ještě jsem zhubla (Eva)

Eva: Děkuji, Evi, za krásný a velmi výživný rozhovor....

Bolest kloubů je pryč (Hana)

Hana: Špatně se mi hýbalo s prsteníčkem na ruce...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...
  1. Tak jsem si myslela, že tuhle dýni nemám šanci sehnat a oni ju mají na Scuku 😉 Hned jsem si ji dala do objednávky a jsem na ni moc zvědavá. Snad se skrz tu slupku nějak poperu s porcováním. 😉 Každopádně děkuji za recept a těším se na změnu od té oranžové 😉

    • No vidis, super 👍 Me slupka prijde stejne tuha jako u kupovaneho hokkaida. Mam japonske nuz, takze zarvu uaa, rozmachnu se a preseknu vsechno 😁 Ta moje byla v pohode, nic extra tvrdeho, snad se jen trochu dele vari kvuli te slupce.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4 rizika konzumace smažených hranolek a jak je zdravě nahradit
Další článekJak jsem začala jíst jinak (Káťa, 27 let)