Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky vařeného hrachu
  • 1 mrkev
  • 1 batát
  • 1 pórek
  • 1 nať libečku
  • olej
  • sůl
  • ume ocet
  • jablečný ocet
  • voda na podlití
  • 1 lžička koření: kurkuma, rozmarýn, tymián, římský kmín

V první díle Katka napsala, jak se jí zásadně změnila váha a zdravotní problémy po pouhých třech měsících na jídelníč...

  • 2 hrnky vařeného hrachu
  • 1 mrkev
  • 1 batát
  • 1 pórek
  • 1 nať libečku
  • olej
  • sůl
  • ume ocet
  • jablečný ocet
  • voda na podlití
  • 1 lžička koření: kurkuma, rozmarýn, tymián, římský kmín

Jak udělat výbornou hrachovou kaši

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme: poŕek a mrkev na kolečka, batát na kostičky.
  2. V hrnci nejprve orestujeme na oleji pórek se solí, pak přidáme mrkev, batát a koření společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 15 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme vařený hrách a promícháme. Pokud je příliš husté, přidáme vodu.
  5. Vše společně promícháme a necháme prohřát.
  6. Do hotové kaše nasekáme na drobno lístečky z jednoho stonku libečku (cca 2 listy) a promícháme.
  7. Chuť doladíme přidáním trochy ume octa a jablečného octu. Já dávám od obou trochu.

Praktické

  • Vodu přidávejte postupně, abyste místo kaše neměli polévku.
  • Pokud máte v rodině odpůrce zeleniny, můžete kaši rozmixovat – zelenina se skvěle ztratí.
  • Libeček je hodně aromatický a když to přeženete, bude vás ve výsledku pálit na jazyku.
  • Pokud je pro vás kaše málo slaná, můžete dochutit přidáním sojové omáčky. Při alergii na sóju musíte na začátku dostatečně osolit nebo pak dosolit i pomocí ume octa, který je slaný a kyselý.

Obměna

  • Místo hrachu můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
  • Místo různých koření můžete použít již hotovou směs koření sladké curry.
  • Do kaše můžete přidat klasickou kombinace česnek a majoránku místo našeho koření.
  • Libeček můžete vynechat, dát sušený nebo dát jiné oblíbené bylinky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    10 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Skvělá večeře! Pochutnali si všichni masožravci!

    Libuše Vojtková
    9. 2. 2023

    Dobrý den, dnes jsem recept vyzkoušela a byla to veliká dobrůtka. Děkuji.

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Vypečená cizrnová bašta

    Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

    Mashroom mattar – žampióny a hrách

    Indické verze omáček miluju a předělávám si je k obrazu svému. V mém pojetí jsou bez smetany, cukru a másla a nejsou ostré. Jsou lepší než v indické restau...

    Fazole černé oko na houbách

    Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

    Nádivka v županu

    Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

    Osvěžující kuskus

    V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

    Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

    V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...