- 2 hrnky vařeného hrachu
- 1 mrkev
- 1 batát
- 1 pórek
- 1 nať libečku
- olej
- sůl
- ume ocet
- jablečný ocet
- voda na podlití
- 1 lžička koření: kurkuma, rozmarýn, tymián, římský kmín
Jak udělat výbornou hrachovou kaši
- Zeleninu omyjeme a pokrájíme: poŕek a mrkev na kolečka, batát na kostičky.
- V hrnci nejprve orestujeme na oleji pórek se solí, pak přidáme mrkev, batát a koření společně za občasného míchání osmažíme.
- Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 15 minut do měkka.
- Když je zelenina měkká, přidáme vařený hrách a promícháme. Pokud je příliš husté, přidáme vodu.
- Vše společně promícháme a necháme prohřát.
- Do hotové kaše nasekáme na drobno lístečky z jednoho stonku libečku (cca 2 listy) a promícháme.
- Chuť doladíme přidáním trochy ume octa a jablečného octu. Já dávám od obou trochu.
Praktické
- Vodu přidávejte postupně, abyste místo kaše neměli polévku.
- Pokud máte v rodině odpůrce zeleniny, můžete kaši rozmixovat – zelenina se skvěle ztratí.
- Libeček je hodně aromatický a když to přeženete, bude vás ve výsledku pálit na jazyku.
- Pokud je pro vás kaše málo slaná, můžete dochutit přidáním sojové omáčky. Při alergii na sóju musíte na začátku dostatečně osolit nebo pak dosolit i pomocí ume octa, který je slaný a kyselý.
Obměna
- Místo hrachu můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
- Místo různých koření můžete použít již hotovou směs koření sladké curry.
- Do kaše můžete přidat klasickou kombinace česnek a majoránku místo našeho koření.
- Libeček můžete vynechat, dát sušený nebo dát jiné oblíbené bylinky.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Dobrý den, dnes jsem recept vyzkoušela a byla to veliká dobrůtka. Děkuji.
Zluty hrach mam moc rada! vcera jsem varila neco podobneho a den pred tim hrachovou polivku :-)