Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 hrnky vařeného hrachu
  • 1 mrkev
  • 1 batát
  • 1 pórek
  • 1 nať libečku
  • olej
  • sůl
  • ume ocet
  • jablečný ocet
  • voda na podlití
  • 1 lžička koření: kurkuma, rozmarýn, tymián, římský kmín

Jak udělat výbornou hrachovou kaši

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme: poŕek a mrkev na kolečka, batát na kostičky.
  2. V hrnci nejprve orestujeme na oleji pórek se solí, pak přidáme mrkev, batát a koření společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 15 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme vařený hrách a promícháme. Pokud je příliš husté, přidáme vodu.
  5. Vše společně promícháme a necháme prohřát.
  6. Do hotové kaše nasekáme na drobno lístečky z jednoho stonku libečku (cca 2 listy) a promícháme.
  7. Chuť doladíme přidáním trochy ume octa a jablečného octu. Já dávám od obou trochu.

Praktické

  • Vodu přidávejte postupně, abyste místo kaše neměli polévku.
  • Pokud máte v rodině odpůrce zeleniny, můžete kaši rozmixovat – zelenina se skvěle ztratí.
  • Libeček je hodně aromatický a když to přeženete, bude vás ve výsledku pálit na jazyku.
  • Pokud je pro vás kaše málo slaná, můžete dochutit přidáním sojové omáčky. Při alergii na sóju musíte na začátku dostatečně osolit nebo pak dosolit i pomocí ume octa, který je slaný a kyselý.

Obměna

  • Místo hrachu můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
  • Místo různých koření můžete použít již hotovou směs koření sladké curry.
  • Do kaše můžete přidat klasickou kombinace česnek a majoránku místo našeho koření.
  • Libeček můžete vynechat, dát sušený nebo dát jiné oblíbené bylinky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.

    Už vím, jak na to (Eva)

    Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

    Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

    Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

    I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

    Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

    Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

    Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

    Začala jsem milovat vaření díky JJ

    Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

    Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

    Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

    Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

    Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

    Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

    Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

    Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

    Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

    Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

    Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

    Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

    Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

    Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

    Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

    Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

    Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

    Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

    Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

    Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

    Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

    Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

    Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...
    1. Zobrazit všech 6 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekŽivotabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele
    Další článekKukuřičná polenta s bršlicí a rýží