Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 hrnky vařeného hrachu
  • 1 mrkev
  • 1 batát
  • 1 pórek
  • 1 nať libečku
  • olej
  • sůl
  • ume ocet
  • jablečný ocet
  • voda na podlití
  • 1 lžička koření: kurkuma, rozmarýn, tymián, římský kmín

Jak udělat výbornou hrachovou kaši

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme: poŕek a mrkev na kolečka, batát na kostičky.
  2. V hrnci nejprve orestujeme na oleji pórek se solí, pak přidáme mrkev, batát a koření společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 15 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme vařený hrách a promícháme. Pokud je příliš husté, přidáme vodu.
  5. Vše společně promícháme a necháme prohřát.
  6. Do hotové kaše nasekáme na drobno lístečky z jednoho stonku libečku (cca 2 listy) a promícháme.
  7. Chuť doladíme přidáním trochy ume octa a jablečného octu. Já dávám od obou trochu.

Praktické

  • Vodu přidávejte postupně, abyste místo kaše neměli polévku.
  • Pokud máte v rodině odpůrce zeleniny, můžete kaši rozmixovat – zelenina se skvěle ztratí.
  • Libeček je hodně aromatický a když to přeženete, bude vás ve výsledku pálit na jazyku.
  • Pokud je pro vás kaše málo slaná, můžete dochutit přidáním sojové omáčky. Při alergii na sóju musíte na začátku dostatečně osolit nebo pak dosolit i pomocí ume octa, který je slaný a kyselý.

Obměna

  • Místo hrachu můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
  • Místo různých koření můžete použít již hotovou směs koření sladké curry.
  • Do kaše můžete přidat klasickou kombinace česnek a majoránku místo našeho koření.
  • Libeček můžete vynechat, dát sušený nebo dát jiné oblíbené bylinky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.

    První týden kurzu a 2 kg dole!

    Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

    Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

    Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

    Šok: jí to i můj masomil manžel!

    Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

    Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

    Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

    Nová inspirace

    Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

    Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

    Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

    Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

    Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

    Díky kurzu mám mnohem více času

    Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

    Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

    Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

    Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

    Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

    Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

    Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

    Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

    Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

    Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

    KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

    Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

    Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

    Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

    Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

    Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

    Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...
        • U všech luštěnin jsem schopná dodržet množství, ale u hrachu to prostě nejde, tam jedu vzdy přes limit 😁 nebo bych ho měla vařit častěji, aby se omrzel?😁😁

    1. Zobrazit všech 6 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekŽivotabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele
    Další článekKukuřičná polenta s bršlicí a rýží