Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 hrnky vařeného hrachu
  • 1 mrkev
  • 1 batát
  • 1 pórek
  • 1 nať libečku
  • olej
  • sůl
  • ume ocet
  • jablečný ocet
  • voda na podlití
  • 1 lžička koření: kurkuma, rozmarýn, tymián, římský kmín

Jak udělat výbornou hrachovou kaši

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme: poŕek a mrkev na kolečka, batát na kostičky.
  2. V hrnci nejprve orestujeme na oleji pórek se solí, pak přidáme mrkev, batát a koření společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 15 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme vařený hrách a promícháme. Pokud je příliš husté, přidáme vodu.
  5. Vše společně promícháme a necháme prohřát.
  6. Do hotové kaše nasekáme na drobno lístečky z jednoho stonku libečku (cca 2 listy) a promícháme.
  7. Chuť doladíme přidáním trochy ume octa a jablečného octu. Já dávám od obou trochu.

Praktické

  • Vodu přidávejte postupně, abyste místo kaše neměli polévku.
  • Pokud máte v rodině odpůrce zeleniny, můžete kaši rozmixovat – zelenina se skvěle ztratí.
  • Libeček je hodně aromatický a když to přeženete, bude vás ve výsledku pálit na jazyku.
  • Pokud je pro vás kaše málo slaná, můžete dochutit přidáním sojové omáčky. Při alergii na sóju musíte na začátku dostatečně osolit nebo pak dosolit i pomocí ume octa, který je slaný a kyselý.

Obměna

  • Místo hrachu můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
  • Místo různých koření můžete použít již hotovou směs koření sladké curry.
  • Do kaše můžete přidat klasickou kombinace česnek a majoránku místo našeho koření.
  • Libeček můžete vynechat, dát sušený nebo dát jiné oblíbené bylinky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.

    Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

    Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

    materiály

    Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

    Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

    Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

    Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

    Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

    Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

    Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

    Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

    Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

    Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

    Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

    Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

    Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

    Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

    Po 5 letech bílé krvinky v normě (Jana)

    Jana: Ahojky Evi, Romane, všichni, moc děkuji za milou...

    Po 6. dni mi splasklo břicho

    Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

    Som plná energie (Viera)

    Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

    Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

    JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

    Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

    Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

    Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

    Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

    I můj nastávající se oblizuje až za ušima

    Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

    Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

    Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...
        • U všech luštěnin jsem schopná dodržet množství, ale u hrachu to prostě nejde, tam jedu vzdy přes limit 😁 nebo bych ho měla vařit častěji, aby se omrzel?😁😁

    1. Zobrazit všech 6 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekŽivotabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele
    Další článekKukuřičná polenta s bršlicí a rýží