Česká klasika - fazolky na smetaně, ale ve verzi bez laktózy (vegan).

Ingredience
  • 400 g zelených fazolek
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce celozrnné mouky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml rostlinné smetany
  • sůl
  • umeocet a jablečný ocet

Jak připravit veganské fazolky na smetaně

  1. Na oleji zpěníme cibulku se solí.
  2. Přisypeme mouku a mícháme.
  3. Nasypeme fazolky, zalijeme vývarem a dusíme cca 20 minut.
  4. Ochutíme octy a zalijeme smetanou.
  5. Podáváme.

Praktické

  • Tato omáčka se hodí například s knedlíčky z ovesných vloček, polentou, těstovinou nebo „bramborovými“ knedlíky. Případně jakoukoliv jinou uvařenou obilovinou. Jako bílkovinu podáváme k omáčce tempeh, tofu nebo uvařenou luštěninu (fazole, cizrna).
  • Tato omáčka se klasicky podává s vejcem. Můžete si k ní udělat i veganské vejce.
  • Pokud nechceme používat mouku, můžeme na závěr omáčku zahustit troškou rozmíchaného škrobu ve studené vodě a povařit do zhoustnutí.
  • Při bezlepkové dietě použijte bezlepkovou mouku (rýžovou, pohankovou aj.).

Obměna

  • Místo vývaru můžeme použít vodu.
  • Fazolky můžeme dát v sezóně čerstvé, případně mražené.
  • Místo fazolek se dá použít i hrášek.

Děti

  • Omáčka je vhodná pro děti od 2 let.

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. A tyto fazolky jsou taky výborné. Je to hutnější omáčka než se dělá pouze ze zeleniny, ale jednou za čas super.

  2. Včera jsem hned prubla, akorát jsem měla málo fazolek, tak jsem dodala kapustičky – vynikající a rychlá záležitost. K tomu pohankové knedlíčky – odkaz na ně jako na knedlíčky z ovesnách vloček – akorát já použila pohankové, pohankové burizony i pohankovou mouku. Rychlovka za pár korun a ještě mňamozní.

  3. Moje maminka dělávala fazolky na špeku. A protože my v JJ máme náš úžasný celerový „špek“ , taky dělávám fazolky na špeku :-)))))

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLyžovačka v Krkonoších (březen 2020) – ušetřete 3 tisíce na rodinu!
Další článekJste element ZEMĚ? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy