Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Fazolky na smetaně (vegan)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Česká klasika – fazolky na smetaně, ale ve verzi bez laktózy (vegan).

Ingredience
  • 400 g zelených fazolek
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce celozrnné mouky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml rostlinné smetany
  • sůl
  • umeocet a jablečný ocet

Chci svěřit se svým životním příběhem, abyste pochopili, co muselo mé tělo snést a jak blahodárné a zachraňující účin...

Jak připravit veganské fazolky na smetaně

  1. Na oleji zpěníme cibulku se solí.
  2. Přisypeme mouku a mícháme.
  3. Nasypeme fazolky, zalijeme vývarem a dusíme cca 20 minut.
  4. Ochutíme octy a zalijeme smetanou.
  5. Podáváme.

Praktické

  • Tato omáčka se hodí například s knedlíčky z ovesných vloček, polentou, těstovinou nebo “bramborovými” knedlíky. Případně jakoukoliv jinou uvařenou obilovinou. Jako bílkovinu podáváme k omáčce tempeh, tofu nebo uvařenou luštěninu (fazole, cizrna).
  • Tato omáčka se klasicky podává s vejcem. Můžete si k ní udělat i veganské vejce.
  • Pokud nechceme používat mouku, můžeme na závěr omáčku zahustit troškou rozmíchaného škrobu ve studené vodě a povařit do zhoustnutí.
  • Při bezlepkové dietě použijte bezlepkovou mouku (rýžovou, pohankovou aj.).

Obměna

  • Místo vývaru můžeme použít vodu.
  • Fazolky můžeme dát v sezóně čerstvé, případně mražené.
  • Místo fazolek se dá použít i hrášek.

Děti

  • Omáčka je vhodná pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
9. 6. 2023

Mnaaaaaaaaam ❤️

Já zkusila místo fazolek mladý patizon. A bylo to lahodné. S knedlíčkem z ovesných vloček. Mňam to bylo😉👍

Ukázat další komentáře