Přemýšlíte jak nahradit vejce na Velikonoce? Přinášíme vám recept na vejce na tvrdo bez vejce. Hodí se skvěle na chleba, ke špenátu i koprové omáčce. A dětem ho můžete vesele ozdobit.
Ingredience
cca na 2-3 půlky vajec
  • 1/2 šálku rostlinného mléka
  • 1/2 lžičky agar agar řasy
  • špetka vajíčkové soli (kala namak)
  • špetka kurkumy
  • 1 lžička sojové omáčky
  • sůl

Jak připravit vegan vejce na velikonoce

  1. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme agar a po špetce klasickou i vajíčkovou sůl.
  2. Přivedeme k varu a chvíli vaříme na mírném plameni.
  3. Nalijeme do formiček na vejce (nebo do alternativ viz praktické).
  4. Dáme do lednice ztuhnout.
  5. Ztuhlá vejce vyklopíme a sundejte fólii.
  6. Pomocí konce škrabky nebo malé lžičky uděláme ve vejci důlek.
  7. Do zbylé agarové směsi zamícháme kurkumu, sojovou omáčku (můžeme přidat i trochu hořčice) a naplníme jí pomocí malé lžičky důlky.
  8. Dáme opět do lednice ztuhnout.
  9. Můžeme vajíčka i ozdobit viz fotografie – jako očička a nos použijeme kuličky pepře, na fousky a ouška buď nakrájené řepíky celeru nebo papriky či mrkve 🙂

Praktické

  • Nemáte-li silikonové formičky na vajíčka, můžete směs nalít do potravinářskou fólií vyložené naběračky na polévku nebo slupky od avokáda.
  • Skladujte v lednici.
  • Abyste si byli jistí, že agar ztuhne, zkuste si před nalitím směsi do formičky udělat agarový test. Trochu povařené směsi kápněte na lžičku a dejte ji na pár minut do lednice. Pokud ztuhne, můžete směs nalít do formiček. Pokud by neztuhla, přidejte více agaru a ještě chvíli povařte, poté test zopakujte a nalijte do formiček.
  • Vejce můžeme podávat třeba ke koprové omáčce nebo špenátu.

Obměna

  • Pokud nemáme, nebo nechceme použít vajíčkovou sůl, můžeme ji vynechat.

Děti

  • Pokud vynecháme sůl, mohou tyto vajíčka i děti od 1 roku.

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek10 zajímavostí, které o salátech zaručeně nevíte
Další článekTahini zálivka